Sağlıklı beslenmenin önemi her gün bir kez daha hatırlatılıyor. Bağışıklığın güçlenmesi ve vücudun mikroplara karşı dirençli olması tamamen ne yediğimize bağlı. Yediğimiz yiyeceklerin miktarı kadar besin değeri de önemli. Pek çok sebze ve meyve ihtiyacımız olan tüm vitamin ve mineralleri içeriyor. Bunun yanı sıra bazıları doğal antibiyotik görevi de görüyor. Antibiyotikler birçok farklı şeyle savaşabilir, özellikle bakteriler üzerinde etkilidirler. Eğer kimyasal ilaçları kullanmak istemiyorsanız, birazdan size önereceğimiz doğal antibiyotikleri deneyebilirsiniz. Ancak tabii ki doktorunuza danışmadan bunları kullanmamanız gerektiğini hatırlatalım. İşte kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak her derde deva 8 doğal antibiyotik…
1. Zencefil
Zencefil, pek çok kişi tarafından tercih edilmiyor. Ancak oldukça sağlıklı. Zencefil, büyük ölçüde doğal bir antibiyotik olarak bilinir ve birçok farklı bakteri türüyle savaşabilir. Boğazınız ağırlığında zencefili kaynatıp çay formunda tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra zencefil yemeklerde de kullanılabilir. Ancak daha önce hiç zencefil yemediyseniz, kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
2. Altın mühür bitkisi
Altın mühür, bir bitki türü. Hint boyası ve hidrastis olarak da bilinen bu bitki, özellikle solunum sorunları ile savaşmada etkili. Bu bitki genellikle çay olarak tüketiliyor. Science Direct’e göre altınmühür en çok satan bitkilerden biri. Bu bitkinin mide ve sindirim problemlerine iyi geldiği, doğal bir antioksidan özelliği taşıdığı da biliniyor.
3. Bal
Balın faydalı olduğu herkes tarafından biliniyor. Bal, yaraları, ülserleri ve çok daha fazlasını tedavi etmek için çok uzun zamandır kullanılıyor. Bal özellikle öksürük gibi sorunlar üzerinde etkili. Ancak tüketilen balın organik olması büyük önem taşıyor.
4. Kekik
Kekik türk mutfağında oldukça fazla kullanılan bir baharat. Bunun yanı sıra kekik kaynatılarak çay formunda da tüketilebiliyor. Kekik çayının ise özelikle adet sancılarına iyi geldiği biliniyor. Öte yandan Osmanlı’da da kekik yağı baş ve mide ağrısı gibi problemler için kullanılıyordu.
5. Sarımsak
Sarımsak pek çok hastalığa karşı vücudu korumaya yardımcı olan doğal antibiyotiklerden biri. Birçok insan sarımsağın faydalarını zaten biliyor. Geçmiş çağlardan beri sarımsak pek çok hastalık için kullanılıyor. Sarımsak, saçlardan tırnaklara kadar tüm vücut için besleyici özelliğe sahip. Özellikle baş ağrısı için oldukça etkili.
6. Karanfil
Karanfil de doğal antibiyotik olarak kullanılan besinlerden biri. Karanfil diş eti iltihabı ile mücadelede etkili. Bunun yanı sıra, ağız içi enfeksiyonlarını gidermede de yardımcı. Ancak karanfilin yutulmaması gerekiyor. Çünkü bazı insanların karanfile karşı alerjisi olabiliyor. Bu nedenle karanfil kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
7. Ekinezya
Ekinezya geçmişte insanlar tarafından mantar ve maya enfeksiyonları gibi şeyleri tedavi etmek için kullanılıyordu. Bununla birlikte, antioksidan bakımından zengindir ve ayrıca bağışıklık sisteminizin güçlenmesinde rol oynar. Öte yandan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar için de etkilidir. Ekinezya çay formunda tüketilebilir. Ekinezya kesinlikle iyileştirici bitkiler arasına yer alıyor.
8. Elma sirkesi
Saçlardan tırnaklara kadar bakım sağlayan bir başka mucizevi besin ise elma sirkesi. Elma sirkesinin cilde olduğu kadar iç organlara da faydası büyük. Mantar enfeksiyonları söz konusu olduğunda, elma sirkesi yararlı olabilir. Medical News Today’e göre, elma sirkesinin bazı önemli tıbbi özellikleri bulunuyor. Ancak elma sirkesinin küçük miktarlarda tüketilmesi gerekiyor.
Kaynak: 1