Görülme sıklığı günden güne artan diyabet, yani şeker hastalığı, insülin hormonu üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz hale gelmesi, üretimin hiç olmaması veya vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesiyle kendini gösterir. Oldukça ciddi etkileri olan diyabet; düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve sürekli şeker ölçümü ve farkındalığıyla kontrol altına alınabilir. Peki diyabet belirtileri nelerdir? Şeker hastası olup olmadığınızı anlamanız mümkün mü? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım…
1. Ani ve istemsiz kilo kayıpları
Ani ve kontrolsüz kilo kaybı, en önemli diyabet belirtileri arasında yer alıyor. Diyabetle birlikte vücutta insülin eksikliği yaşanır. Vücut, aslında glikozdan alması gerektiği enerjiyi elde edebilmek için kas ve yağ dokularını yıkmaya başlar. Bu durum da hastalarda ciddi kilo kayıplarına sebep olur.
2. Bitmeyen açlık hissi
Diyabetliler yeterli insülini üretemediği için kaslar ve organlar enerji kaybeder. Bu durumda vücut, enerji kazanmak için kalori arayışına girer. Bu yüzden kişiler yemek yese bile açlık hissetmeye devam eder. Besinlerin içerisinde yer alan şekerler, insülin kullanılmadan, tek başına vücudun enerji ihtiyacını karşılayamaz.
3. Ağız kuruluğu ve sık sık su içme
Kan şekerinin yükselmesiyle birlikte böbrekler, vücutta bulunan fazla şekeri atmaya çalışır. Bu durum da dehidrasyona, yani vücudun susuz kalmasına neden olur. Böylelikle diyabetin en önemli belirtilerinden biri olan susuzluk ve ağız kuruluğu kendini gösterir.
4. Sık sık idrara çıkma
Yaşanan ağız kuruluğu ve susuzluk sonucunda diyabetli kişi sık sık su içmeye başlar. Bu durum da normalden çok daha fazla idrara çıkmaya neden olur. Özellikle gece boyunca sık sık idrara çıkma isteği, vücudun insülin üretmekte sıkıntı yaşamasından ve kandaki fazla şekerin idrara karışmasından kaynaklanır.
5. Uyku hali ve yorgunluk
Diyabetliler, hücre içerisinde enerji kaybı yaşadıkları için kendilerini huzursuz ve yorgun hisseder. Geceleri sık sık idrara çıkma isteklerinden dolayı uyku kaliteleri ve düzenleri bozulur. Bu da, gün içerisinde uyku haline ve yorgunluğa neden olabilir.
6. Bulanık görme
Kan şekeri yükseldiğinde ya da düştüğünde retinada bulunan damarlar bu durumdan olumsuz etkilenir. Bunun sonucunda ortaya “diyabetik retinopati” adı verilen bir hastalık çıkabilir. Özellikle diyabetin ilk dönemlerinde, bulanık görme problemiyle oldukça sık karşılaşılır. Bunun sebebi ise retinopati değil, kandaki glikoz seviyesinin yükselmesidir. Eğer kişi gün içerisinde düzenli olarak şeker ölçümlerini yapar ve şeker değerlerini kontrol altında tutarsa, yaşanan bu geçici bulanıklık problemi ortadan kalkacaktır. Sensör teknolojisi sayesinde parmak delmeye gerek kalmadan, sürekli ve anlık şeker ölçümü yaparak bu ölçümleri kaydeden ve şeker farkındalığı oluşturan FreeStyle Libre gibi ürünler etkili diyabet yönetimi yapmanıza ve şekerinizi kontrol altında tutarak komplikasyonları engellemenize yardımcı olacaktır.
7. Ellerde ve ayaklarda uyuşma
Diyabetli kişilerin çoğunda görülen ve şeker dengesizliklerinin vücuttaki sinirlere verdiği hasar olarak adlandırılan “diyabetik nöropati”; hastaların ellerinde, ayaklarında ve bileklerinde uyuşmalara sebep olabilir.
8. Ciltteki yaralarının geç iyileşmesi
Diyabetli kişilerin vücudunda, özellikle de bacaklarında ve ayaklarında yer alan yaralar, kronik bir hale gelebilir ve oldukça geç iyileşebilir. Bacak sinirlerinde yaşanan problemler sonucunda ortaya çıkan bu yaralar, kan şekerinin kontrol altına alınmasıyla hafifletilebilir. Diyabetliler, hayat kalitesinin bozulacağını düşünerek umutsuzluğa kapılsa da düzenli şeker ölçümleri ve şekerin kontrol altında tutulmasıyla tamamen sağlıklı bir birey gibi yaşamlarını devam ettirebilir.
Diyabette en kritik unsurun, düzenli olarak şekerin ölçülmesi ve düşük/yüksek kan şekerinin vücuda uzun vadede vereceği zararın önüne geçebilmek olduğunu unutmayın. Üstelik, yeni nesil ölçüm cihazları sayesinde şeker ölçümü yapmak artık eskisinden çok daha pratik. Parmak delmeden, acısız ve vakit kaybetmeden, dakika dakika şeker ölçümü yapan, detaylı şeker raporları sunan FreeStyle Libre hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.