Bu liste konuk yazarımız Yeliz Ersin tarafından hazırlandı haberiniz ola…
“DİSLEKSİ” nedir ?
Normal ve normal üstü zekaya sahip bireylerin okuma-yazma ve akademik becerileri öğrenirken güçlükler yaşamasına sebep olan bir algılama farklılığıdır.
Ülkemizde %8 – 10 oranında görülüyor. 1-7 Kasım Disleksi Haftası Etkinlikleri kapsamında, disleksinin farkında olalım dedik ve aşağıdaki listeyi hazırladık.
Nasıl yani kafam karıştı , algılama farklılığı derken?
Dislektik çocuklar okuma yaparken oldukça zorlanırlar. Okuma sırasında zorlanmalarına sebep olan durumu betimlediklerinde; harflerin aralarının açıldığından, harflerin bulanıklaştığından ve hareket ettiğinden bahsederler. Bu okuma parçası çocukların betimlemelerinden yola çıkılarak oluşturulmuş ve adına nehir etkisi denilen formatta yazılmıştır.
Deneyimlemek isteyenler , buradan buyurun
Zeka ile hiiç bir ilgisi yook(muş) ! A a A
Disleksi ( Okuma becerilerinde güçlükler )
Disgrafi ( Yazma becerilerinde güçlükler )
Diskalkuli ( Matematik becerilerinde güçlük )
Aslında mevzu kısa ve öz , anlayana.
Defterleri öğretmenin “dikkatli olmalısın”ları ile dolu , ortalık imla hatalarını düzeltmekten kıpkırmızı olur.
Birçok ünlü dahide de varmış, öyle duymuştuk.
Doğru ama eksik duymuşsunuz. Her sınıfa ortalama 3 öğrenme güçlüğü çeken çocuk düşüyor. Öğretmenlerin kaç tanesi bu durumu biliyor ? Başarısızlığı tadım tadım tadan çocuk, özgüven kaybı yaşıyor. Kendisini beceriksiz ve aptal sanarak eğitim hayatını sürdürüyor. Evet rağmen, her şeye rağmen çok da güzel işler başarıyorlar. İçlerindeki dahiyi yaşatabilenlere selam olsun.
Disleksili öğrencilerin size söyleyecekleri var
Erken tanı ve özel eğitim desteği ,yaşanacak bir çok sorunu ortadan kaldırabilir.
Okuyalım , izleyelim , dinleyelim. Yeter ki bilgilenelim
Kitap tavsiyesi: Disleksi İle Başa Çıkmak İçin +100 Öneri, Gavin Reed/ Arkadaş Kitapevi
Zaman geçiyor, farkında olalım!
Son olarak, DİSLEKSİ ne değildir ?
Neden olur bu disleksi ?
Bu font disleksiyi tedavi etmez, ancak empati kurmamıza yardımcı olabilir
Londralı grafik tasarımcı Daniel Britton’ın tasarladığı fontla yazılmış yazıları okumakta biraz zorluk çekebilirsiniz. Zaten tasarımcının amacı da tam olarak bu.
Britton, fontu tasarlarken Helvetica’yı temel almış ve yazı karakterlerini disleksik birinin algıladığı şekilde yeniden yorumlamış. Yazı karakterlerinin çizgilerinin %40’ının görünmez olduğu fontun adı da beklediğiniz üzere “Dyslexia”.
Çocukluğunda kısmi disleksik olan Britton, bu konuda çevresi tarafından anlaşılmamış olmanın, tembel ya da aptal olarak algılanmanın verdiği sorunlar yaşamış.
Font her ne kadar bilimsel bulgulara dayanmasa da, disleksik olmayan kişilerin, bu rahatsızlığa sahip insanlarla empati yapabileceği bir deneyim sunuyor.
Bu rehber işinize yarayabilir.
Eğer bir öğretmen veya ebeveyn iseniz, disleksi ile bir ilginiz varsa, daha fazla bilgi nereden alabilirim derseniz; bir de bu rehbere bakın. Okuduğunuz ve fark ettiğiniz için teşekkürler.