Kahramanmaraş depremleri, bir deprem ülkesi olduğumuz halde, ülke olarak depremlere karşı ne kadar hazırlıksız olduğumuzu hatırlamamızı sağladı. Depreme karşı hazırlığımızın olmaması, denetimsizlik ve ihmal ile birleşince ne yazık ki sayısız insanımızı kaybettik. Bununla birlikte ilerleyen dönemde de depreme hazırlıklı ve dayanıklı hale gelip gelmeyeceğimiz büyük bir tartışma konusu. Bu nedenle bir deprem ülkesi olan Türkiye’de yaşayan herkesin kendi önlemini alması büyük önem taşıyor. Depreme, hiç değilse bir parça daha hazırlıklı hale gelmek için yapılabilecek şeylerden biri de teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmak. Deprem felaketlerine karşı geliştirilen bazı mobil uygulamalar, enkaz altından canlı olarak kurtarılmamıza katkı sağlayabilir. İşte, kimsenin kullanmak zorunda kalmasını arzu etmesek de Türkiye’deki herkesin telefonunda bulunması gereken 5 mobil uygulama.
1. AFAD Acil
Kahramanmaraş depremlerinin ardından da tecrübe ettiğimiz gibi, deprem sonrasında ortaya çıkan en önemli sorunlardan biri haberleşme. Büyük depremler, haberleşme ve iletişim sistemlerinin kullanılmaz hale gelmesine neden olarak enkaz altındaki insanlara ulaşılmasını önemli oranda engelliyor. Bu nedenle özellikle enkaz altındaki depremzedelerin alternatif haberleşme olanaklarına sahip olması son derece önemli. İşte bu olanaklardan biri de “AFAD Acil” isimli mobil uygulama.
AFAD Acil mobil uygulaması, enkaz altındaki insanların tek tuşla acil çağrı yapmasına olanak tanıyor. İnternet üzerinden iletişim kurma imkânı sağlayan uygulama, konum servisi sayesinde enkaz altındaki kişilere daha kolay bir şekilde ulaşılmasına katkı sağlıyor. Bu nedenle telefon hatlarının işlevsiz kaldığı durumlarda son derece faydalı olabilir. Ayrıca bu mobil uygulama içerisinde, kurtarma ekipleriyle sesli görüşme olanağı bulunmayan depremzedelerin kullanabileceği hazır mesajlar yer alıyor.
2. Akut Güvendeyim
Deprem anında sevdiklerinize haber verebilmenizi sağlayan “Akut Güvendeyim” isimli uygulama da deprem ve benzeri afet anlarında hayati önem taşıyor. Mobil uygulama içerisindeki “güvendeyim” butonuna basıldığında, önceden belirlenen 10 kişiye mesaj gönderiliyor. Bu sayede uygulamayı kullananlar sevdiklerine, güvende olduklarını iletebiliyor. Ancak bu mobil uygulama güvende olduğunuzun haberini internet üzerinden değil SMS üzerinden iletiyor.
3. 112 Acil Yardım
Bir depremin ardından, enkaz altında kalan insanların konumlarını yetkililere doğru bir şekilde iletebilmesi son derece önemli. İşte “112 Acil Yardım” bu doğrultuda geliştirilen mobil uygulamalardan biri. Uygulama, acil yardım butonu ile yetkililere konum bilgisi gönderiyor.
4. Bridgefy
Meksika merkezli bir yazılım şirketi tarafından geliştirilen bu mobil uygulama, hem internetin hem de telefon altyapısının kullanılamadığı durumlarda hayat kurtarıcı olabilir. Çünkü Bridgefy, kullanıcılarına bluetooth bağlantısı ile haberleşme imkânı sağlıyor. Uygulamayı kullanan bir kişi, uygulamayı kullanan ve 100 metre yakınında olan başka bir kişi ile mesajlaşabiliyor.
5. Düdüğüm
Bir deprem felaketinin ardından enkaz altında kalan kişilerin seslerini yukarıdaki arama kurtarma ekiplerine duyurabilmesi son derece önemli. Ancak ne yazık ki bu durum bazı durumlarda mümkün olmuyor. “Düdüğüm” isimli mobil uygulama ise depremzedelerin seslerini arama kurtarma ekiplerine iletebilmesine yardımcı olmak için geliştirildi.
Düdüğüm mobil uygulaması, yerinizi belli etmenize yarayabilecek yüksek düzeyde bir düdük sesi çıkarıyor. Böylece arama kurtarma ekiplerinin sizi fark etme olasılığı da artıyor.
Kaynak: 1