Değersizlik hissi hali hazırda herkeste bulunan ancak miktar olarak farklılaşan, temelleri ise ilk çocukluk yıllarına dayanan bir durumdur. Bu duygudan muzdarip olan kişiler genellikle sorunun kaynağını tahmin bile etmezler. Ancak cevap basittir: ilk çocukluk yılları ve aile. Hayatta çok şey başarmış olsanız da, zamanında özgüven gelişimini köstekleyen sosyal çevre ve aileler, insanların fazlaca eğilimli olduğu bu duygunun gelişmesine neden olur. Sevgisiz ve hırpalanarak büyüyen çocuklar, kendilerini günden güne daha da yetersiz görür. Ya da aile içinde her şey tıkırında bile olsa “Bırak onu, sen yapamazsın şimdi” gibi, çok da kötü niyetli olmayan bir cümle dahi, bu duyguyu içinizde yeşertmek adına yeterli olabilir.
Diğer taraftan, bir diğer adıyla “aşağılık duygusu” bir süre sonra kişinin girdiği her ortamda fazlalıkmış gibi hissetmesine, mağduriyeti iliklerine kadar hissetmesine, herhangi bir övgüyü dahi kabul edemeyecek noktaya gelmesine kadar varabilir. Yani anlayacağınız bu inanç, her fırsatta çelme takar adama.
Peki hayat boyu bu duygunun gölgesinde yaşamamak adına ne yapmalı? Pesimist olmayı bırakıp yazıyı okuyun efendim. ?
1. Kendinizle barışın
Savaş halinde olduğunuz kişi bir başkası değil de kendinizseniz, değersizlik duygusuyla olan münasebetiniz haddinden fazla demektir. Bu anlamda yapılacak başlıca şey ise hali hazırda sahip olduğunuz neyiniz var ise barışmaktır. Buna görüntünüz, ekonomik düzeyiniz, eğitiminiz, beğenmediğiniz yönleriniz, her şey ama her şeyiniz dahil. Ancak zamandan yardım alarak, gücünüz yettiğince bunlar üzerinde birtakım değişiklikler yapmak konusunda özgürsünüz tabii.
2. Geçmişinizle barışın
Sizinle beraber geçmişinizden gelen her ne ise onunla barışmazsanız bu işi halledemezsiniz. Unutmayın, bir insanın kendisiyle barışması geçmişiyle barışmasından geçer.
3. Size değer vermeyen ya da değersiz olduğunuzu her fırsatta hissettiren insanlara kendinizi kapatın
Mümkün olduğunca uzağa gidin yani. He bu arada tek taraflı ilişkilerinizi de gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Bu da şu demek oluyor, içinde sadece sizin verici olduğunuz ilişkilerde şartları eşitleyin, o da olmuyor ise bitirin. Yok o da olmuyor ise, o kişinin yanındayken “falancadan gelen olumsuz etkilere ve enerjilere karşı kendimi kapatıyorum” şeklinde bir olumlayı her fırsatta tekrarlayabilirsiniz.
4. Başkalarına değer vermek konusunda kendinizi kısıtlamayın
Çünkü başkasına değer vermeyen bir kişi kendi özdeğerini geliştiremez.
5. Enerji çalışmaları yapın
Değer duygusu bedenin ön ve arka kısmında olmak üzere mide hizasında, birinci bel omuru ile göğüs boşluğuna denk gelen “Pleksus Çakra” ile ilgilidir. Bu da demek oluyor ki, eğer reiki veya başka bir şifa enerjisi sistemiyle çalışıyorsanız bu çakraya daha fazla reiki vermenizde fayda var. Çünkü duygusal enerjileri kabullenmek bu çakra ile mümkün olur.
6. Afirmasyonlara başvurun
Bildiğiniz üzere uzmanlar, afirmasyonlara en az 21 günlük bir süre tanınmasından yanadır. Dolayısıyla kendinize bu süreyi tanıyın. Ancak bu sürenin sizin için yeterli olmadığını düşünüyorsanız, bir süre ara verip tekrar başlayın. Neticede temizlik süreci herkes için farklı, mutlak değildir.
7. Doğal taşlardan yardım alın
Değersizlik hissi için Pirit Taşı önerilir.
8. Dengeyi kurun
Burada kastettiğimiz kendiniz ve başkalarını konu her ne olursa olsun tartıya koyduğunuzda, bir tarafın diğerinden daha ağır olmaması. İşte bunu sağlamaya çalışın.
9. Düşünce değiştirme çalışmaları yapın
10. Sorun haddinden fazla ise psikolojik yardım alın
Tedavi öncelikle kişilik değerlendirmesiyle başlar. Psikiyatride ise hastalık ve bozukluklar 5 eksende değerlendirilir. Ancak bizim burada bu 5 bölümün de her birini açıklamamız doğru değil, ilgilenenler yararlanılan kaynaklardan ulaşabilirler efendim.
11. Kendinize değer verdiğinizi hissettiren şeyler yapın
Kaliteli bir lokantada kendinize yemek ısmarlamak bile olabilir (maddi durumunuzu sıkıntıya sokmadan tabii.?)
12. Her şeyden önemlisi de sizin değerinizi bir başkasının belirleyemeyeceği konusunda kendinizi telkin edin
Zaten mantıklı düşünecek olursanız, en başta kendi kendinize değer verir, bunu bir koşula bağlamazsınız. Ancak insanız ve maalesef zaman zaman başkalarının manipülasyonlarına yenik düşebiliyoruz…