Kategoriler
Seyahat

Türkiye’nin Turizme Açılan İlk Mağarası: 15.000 Yıllık Damlataş Mağarası Nasıl Oluştu?

Antalya’ya bağlı Alanya ilçesinin batısında yer alan Damlataş Mağarası, 1948 yılında taş ocağı açılırken işçiler tarafından tesadüfen fark edildi. Bulunduktan kısa bir süre sonra turizme açılan mağara, aynı zamanda içerideki hava dengesi nedeniyle tıbbi tedavi amacıyla da sık sık ziyaret ediliyor. Gelin şimdi, büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Damlataş Mağarası’nı birlikte keşfedelim!

Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası: Damlataş

Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan Damlataş Mağarası, 1948 yılında liman yapımında kullanılmak üzere taş ocağı açılması esnasında keşfedildi. Birbirinden güzel sarkıt ve dikitlerle süslü olan mağara, bulunduktan kısa bir süre sonra ise turizme açıldı. Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliği taşıyan Damlataş Mağarası’na girer girmez ziyaretçileri 50 metre uzunluğunda bir geçit karşılıyor. Yüksekliği yaklaşık 15 metre olan geçidin ilerisinde ise silindirik bir boşluk bulunuyor. Buradaki boşluktan da mağara tabanına iniliyor.

İçerideki sarkıt ve dikitlerin 15 bin yılda oluştuğu düşünülen mağarada sıcaklık yaz kış değişmiyor. Her zaman 22 santigrat derece olan Damlataş Mağarası, %95 rutubet ve 760 mm sabit basınca sahip. Havanın %71’i azot, %20,5 oksijen, on binde 2,5 karbondioksit ve bir miktar radyoaktivite ile iyonlar bulunuyor.

Mağara keşfedildiğinde sarkıtlardan damlamaya devam eden su tanecikleri nedeniyle mağaraya Damlataş ismi verilmiştir. Ancak burası, Alanya bölgesinde astım mağarası olarak da biliniyor. Zira mağaranın içindeki havanın astım hastalarını rahatlattığı söyleniyor. Bu nedenle her yıl ortalama 4 bin astım hastası, doktorlarından rapor alarak Damlataş Mağarası’nı ziyaret ediyor. Günde 4 saat olmak üzere toplam 21 gün tedavi kürü uygulayan hastalar, mağaraya girişte sembolik bir ücret ödüyor.

Damlataş Mağarası, Alanya merkezine çok yakın bir konumda bulunuyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında Antalya’yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olmuş durumda. Plaja oldukça yakın bir lokasyonda olan mağaranın çevresinde küçük bir de çarşı mevcut. Mağarayı ziyaret etmişken görülmesi gereken bir diğer alan ise hemen yanındaki 100. Yıl Atatürk Parkı.

Damlataş Mağarası nasıl oluştu?

damlataş mağarası

Araştırmalar, Damlataş Mağarası’nın yaklaşık 15 bin yıl önce oluştuğunu ortaya koymaktadır. Mağaranın tavan kısmından akan yağmur suları, mağaranın nem ve ısısı nedeniyle sarkıtlar oluşturmuştur. Isı dengesi nedeniyle damlaların eriyip tekrar donması ise dikitlerin oluşmasına yol açmıştır. Mağaranın şimdiki hali ise tuzlu suyla arındırılması sonucu ortaya çıkmıştır.

Damlataş Mağarası’nın özelliği nedir?

damlataş mağarası

Damlataş Mağarası, her mevsim yüzlerce astım hastasını ağırlıyor. Bunun nedeni ise içerideki azot, oksijen ve karbondioksit dengesinin solunum yolu hastalıklarına iyi geldiğinin düşünülmesidir. Bu nedenle mağara bölgede astım mağarası olarak da biliniyor. Doktorlarından mağaraya girmek için rapor alan astım hastaları, tedaviye destek olması açısından günde 4 saat olmak üzere toplam 21 gün mağazayı ziyaret ediyor. Mağaranın geziye açık olmayan bir alanında bekletilen astım hastaları, içeri girerken sembolik bir ücret ödüyor.

Damlataş Mağarası’na nasıl gidilir?

damlataş mağarası

Damlataş Mağarası, Alanya ilçe merkezine çok yakın bir konumda bulunuyor. Alanya Marina’ya 4 km uzaklıkta olan mağaraya aracınızla yaklaşık 10 dakikada gidebilirsiniz. Ayrıca ilçe merkezinden düzenli olarak kalkan otobüslerle de kısa bir süre içinde Damlataş Mağarası’na ulaşabilirsiniz. Şehir dışından gelecek olan misafirlerin kara yolu ile Antalya-Alanya istikametini takip etmesi gerekiyor. Hava yolunu tercih edecek olanlar ise ilçe merkezine 41 km uzaklıkta olan Gazipaşa Havalimanı’nı tercih edebilirler.

Damlataş Mağarası ziyaret saatleri ve ücret bilgisi

Damlataş Mağarası kışın 09.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Yaz aylarında ise daha geç saatlere kadar açık olabiliyor. Bu nedenle mağarayı yaz aylarında ziyaret edeceklerin önceden telefon ile bilgi almasını öneririz.

Damlataş Mağarası giriş ücreti yetişkinler için 15 TL, öğrenciler için ise 8 TL’dir. Şehit ve Gazi yakını olan vatandaşlar, engelli bireyler, 0 – 6 yaş arası çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler mağarayı ücretsiz bir şekilde gezebilirler.

Alanya’da gezebileceğiniz diğer yerler

  • Alanya Kalesi,
  • Syedra Antik Kenti,
  • Dim Mağarası,
  • Dimçay,
  • Alanya teleferik,
  • Kleopatra plajı,
  • Alanya tersanesi,
  • Kızıl kule,
  • Seyir tepesi,
  • Alanya Limanı,
  • Sapadere Kanyonu,
  • Alanya Arkeoloji Müzesi,
  • Alanya Aquapark.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Türkiye’nin Görenleri Kendine Hayran Bırakan 34 Gizem Dolu Mağarası

Fotoğraflar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın web sitesinden alınmıştır.

Bir yanıt yazın