Dalış yapmak, birçok kişi için hobi olarak başlayıp daha sonrasında bir tutkuya dönüşüyor. Çünkü sualtı, oldukça canlı ve renkli bir dünyanın kapılarını açıyor. Tüplü dalışa başlamak ve bu yeni dünyayı keşfetmek içinse pek çok nedeniniz var. Ancak dalış yapmak o kadar kolay değil. Dalışın belirli prensipleri ve kuralları bulunuyor. Bu kurallara hakim olmak içinse öncelikle iyi bir eğitimden geçmeniz gerekiyor. Peki iyi bir dalış eğitiminin temek ilkeleri nedir? Bu yaz dalış yapmayı düşünenler için iyi bir dalış eğitiminin 10 temel ilkesi…
1. Bilgi
İyi bir dalış eğitiminin en önemli ilkesi; bilgi. Bilgi çağında yaşıyor olamamıza ve bilgiye ulaşmanın artık çok kolay olmasına rağmen, ortada gezinen bir yığın çöp bilginin varlığı da kafaların karışmasına neden olmakta. İyi bir dalış eğitimi içeriğindeki teorik bilgi, bilimsel gerçekliği olan güncel bilgiyi, anlaşılır bir dilde size aktarırken, uygulanabilir, pratik ve ihtiyaca yönelik olmalı.
2. Beceri
Dalış, becerilere dayanan sportif bir eğlence olduğu için, doğru becerileri edinmek çok önemli. Beceri eğitimleri havuz veya sığ suda başlamalı, açık denizde yavaş yavaş derinlik arttırılarak yapılmalı. Su eğitimleri öncesinde eğitmenin verdiği brifler, dalışın her aşamasını içerecek şekilde dalıcı adayının zihninde tüm senaryoyu canlandırmalı. Dalıcı adayı eğitim sırasında yapılması zorunlu tüm becerilerin gösterildiğinden emin olmalı. Çok tekrarla, bu becerileri rahatlıkla stressiz bir şekilde yapabilecek seviyeye ulaşabilmeli.
3. Deneyim
Bildiğiniz üzere, iyi bir akademik eğitim ve su altı beceri eğitimleri, farklı noktalarda, farklı maceralar ve farklı dalıcılar ile deneyimlenmeli. Her durumda ve her dalışta, eğitim boyunca öğrendiğiniz bilgi ve becerileri uygulayabilmelisiniz. Eğitim sistemleri dalıcıların beceri yeteneklerini geliştirecek farklı dalış deneyimleri sunmalı. Ne kadar çok deneyimlerseniz, su altındaki konforunuz o kadar artacaktır.
4. Ekipman
Ekipman sporların en önemli ayaklarından biri doğru ekipmanları seçmek. Yaptığınız dalışa ve mevsimsel zamana uygun doğru ekipman seçimi, konforunuzu en üst seviyeye çıkarırken, dalıştan aldığınız keyfi katlayarak arttıracak. Deneyiminize, bedeninize ve ihtiyacınıza yönelik olan en uygun bütçeli ekipmanı seçmek için eğitmeninize danışabiliriniz. Eğitim boyunca kullandığınız ekipmanın, bakımlarının en son ne zaman yapıldığını, üzerindeki, teknik servis etiketlerindeki tarihleri kontrol ederek öğrenebilirsiniz. Ayrıca kullandığınız tüpün en son ne zaman test edildiğini de yine üzerindeki tarihleri inceleyerek öğrenebilirsiniz. Asla yıpranmış ve bakımı yapılmamış ekipman ile dalış yapmamalısınız.
5. Eğitim materyali
Eğitim materyaliniz ne kadar çok duyu organına hitap ediyorsa, o kadar kalıcı öğrenme gerçekleştirirsiniz. Okuduğunuz bilgi, görseller ve videolar ile açıklamalı olarak desteklemeli, bölüm sonu soruları ile tekrarlamalı, önemli kısımları kısa notlar ile öne çıkarılmalı, kafanızdaki tüm soru işaretlerine yanıt verecek şekilde düzenlenmeli. Eğitim materyalinizin güncel bilgiler ve teknoloji ile desteklenmiş olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. 30 yıl öncesinin bilgilerinin yer aldığı güncel olmayan eğitim materyali size gerekli faydayı sağlayamayacağı gibi, sizi çağ dışı bilgilere boğacaktır. Ezbere yönelik düzenlenmiş eğitim materyalleri öğrenmenize ve gelişimize hiçbir katkı sağlamaz, bu nedenle materyal seçiminize dikkat etmenizde fayda var.
6. Yasal gereklilikler
İyi bir eğitimin önemli kurallarından biri de, sizi yasal olarak haklarınız ve limitleriniz konusunda bilgilendirmesi. Eğitim, dalıcı adayı olarak sizin sorumluluklarınız, dalış eğitmeni ve merkezi olarak da kendi sorumlulukları hakkında farkındalık yaratmalı.
7. Tıbbi Gereklilikler
Eğer dalışa engel bir tıbbi durumunuz yoksa dalış, hayatınız boyunca yapacağınız en keyifli aktivitelerden biri. Dalış eğitimi ve dalış öncesinde tıbbi durumunuzu sorgulayan tıbbi geçmiş formunu dikkatlice okumalı ve dalış yapabileceğinize emin olmalısınız. Eğer sağlıkla ilgili bir probleminiz varsa, eğitmeninizi bu konu hakkında bilgilendirmelisiniz. Gerekiyorsa dalışınızı erteleyip, su altı hekiminden dalış yapmanızda bir sakınca olmadığı raporunu alarak dalışa başlamalısınız. Unutmayın, hiçbir şey sağlığınızdan değerli değil…
8. Güvenlik Unsurları
Dalış, bizim yaradılışımıza uygun olmayan bir ortamda yapılıyor. Su altında kalabilmenin önündeki engelleri ekipmanlar sayesinde aşarız. Dalış keyifli olduğu kadar, farklı ortamda ve fiziksel şartlarda bulunmanın getirdiği birtakım riskler barındırır. Asla limitlerinizi aşmamalı, eğitmeninizin uyarılarını dinlemelisiniz. Dalış yapmadan evvel, dalış merkezi ya da teknesi, ekipman güvenliği, oksijen ve ilk yardım kitleri ile acil durum prosedürleri hakkında eğitmeninizden bilgi almayı unutmayın. Güvenli dalış, dalış hayatının en önemli unsuru.
9. Eğitmen faktörü
Dalış eğitmeniniz sizin su altındaki en güvenilir rehberiniz. Eğitim boyunca sizi pozitif olarak desteklemeli, beceri hatalarını nasıl aşabileceğiniz konusunda yol göstermeli, su altı konforunuzu arttıracak tüm gerekli önlemleri almalı. Su altında ve üstünde yaşadığınız her türlü sorunu çözmeye yönelik davranmalı, çözemeyeceği durumlarda da sizi problemin uzmanına yönlendirebilmeli. Eğitmeninizin aktif bir eğitmen olup olmadığını, eğitmenlik deneyimini sorgulamalı, eğitim sisteminin eğitmenlerine sunduğu eğitmen güncellemelerine katılmış olduğundan emin olmalısınız. Eğitmenler, ilk yardım becerilerini mutlaka güncellemeli, devamlı eğitim vererek eğitmenliklerini aktif tutmalıdırlar. Unutmayın, iyi eğitmen doğru ve güncel bilgi ve becerileri size en iyi şekilde aktaran, size su altı hakkında her konuda dürüst danışmanlık eden kişidir.
10. Teknolojik yenilikler ve çevreye duyarlılık
Teknoloji gün geçtikçe hızla gelişirken, eğitim sistemleri de bu teknolojiye uygun kanallar ile dalıcıların eğitim ve seyahat konforunu arttırmaya yönelik ürünler geliştiriyor. Çevrimiçi ve çevrimdışı erişilebilen video destekli dijital eğitim kitleri, her yerden ulaşılabilen dijital sertifikalar, kayıt defterleri, dünyanın öbür ucuna gitseniz dahi kolayca ulaşıp iletişime geçebileceğiniz dalış merkezlerini gösteren haritalı uygulamalar, her an elinizin altında bulunan dalışla ilgili tablo ve listelerle bezenmiş akıllı telefon uygulamaları… Hayatımızı kolaylaştıran bu yenilikler aynı zamanda kağıt israfını da minimuma indirerek çevre duyarlılığına hizmet ediyor. Bununla birlikte, su altı yaşamına zarar vermemeniz konusunda sizi uyaran eğitim materyalleri sunarken, denizlerin ve okyanusların kirlenmemesi için geliştirdikleri sosyal sorumluluk projeleri ile denizlerimizi korumak için bilinç oluşturmaya çalışıyorlar. İyi bir eğitimi mutlaka çevreye duyarlı söylemleri ve etkinlikleri içeren, son teknolojiye uyumlu olarak dalıcılara sunulmalı.