Günümüzde ne yazık ki psikologlara ya da psikiyatrlara gitmek için ciddi bir ruh sağlığı problemine sahip olmamıza gerek yok. Birçoğumuz depresyon, tükenmişlik sendromu, yalnızlık ya da farklı farklı problemlerle mücadele ediyoruz. Hatta birçok kişide depresyon kronik hale geliyor ve fark edilmiyor bile. Yani mutsuzluk hayatımızın bir parçası haline geliyor.
Bu durumu fark ettiğimizde ve psikoloğa, psikiyatriste ya da terapiste gitmeye karar verdiğimizde fahiş fiyatlarla karşılaşıyoruz. Bu tek seferlik bir şey değil bir süreç olduğu için ne yazık ki ruh sağlığımıza bütçe ayıramıyoruz. Aslında ciddi bir tedavi gerektirmeyen problemler dışında yalnızca ruh sağlığınızın iyiye gitmesi için alacağınız yardımlarda pahalı olmayan çözümler de bulmak mümkün. Gelin bu çözümlere birlikte göz atalım…
Not: Kimden psikolojik destek alırsanız alın mutlaka diploması ve belgeleri olan bir uzmandan destek aldığınıza emin olun.
1. Uzmanlardan teklif alabileceğiniz siteleri kullanın
Psikolojik yardım almaya karar verdikten sonra ilk adımı atmak birçok kişi için zor. “Psikoloğa mı, psikiyatriste mi yoksa terapiste mi gitmeliyim?” gibi sorular kafanızda dönerken bir yandan çevrenizden duyduğunuz fiyatlar sizi korkutabilir. Ancak uzmanlarla hizmet almak isteyenleri buluşturan armut.com, sananelazım.com gibi sitelere şikayetinizi yazıp, aynı zamanda bir fiyat aralığı belirleyip teklif isteyebilirsiniz. Psikologlar ya da terapistler bilgilerinize ve şikayetlerinize göz atarak size uygun bir teklif verir. Bu sitelerde hizmet alacağınız uzmanın profilini ve önceki kullanıcıların yorumlarıyla puanlarını görebilirsiniz. Ayrıca size teklif veren uzmanı mutlaka internet üzerinden araştırmalı, eğitimine ve sertifikalarına göz atmalısınız. Ardından güvenilir bulduğunuz bir uzmandan size özel uyguladığı indirimle çok daha makul bir fiyata görüşebilirsiniz.
2. İlk seansı ücretsiz olan uzmanlardan yardım alın
Eğer sorununuzu tam olarak bilmiyorsanız ve nereden başlayacağınıza karar veremiyorsanız ilk etapta ilk seansı ücretsiz olan bir psikolog ya da terapistten randevu alabilirsiniz. Aklınızdakileri sorup uzmanın görüşlerine göre kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz. Önemli olan durumun ciddiyetini anlayabilmek ve nereden başlayacağını bilmek.
3. Online psikolog hizmetlerinden faydalanın
Online terapi Türkiye’de yurt dışındaki kadar yaygın olmasa da günden güne artış gösteriyor. Psikoloğa gidecek zamanı olmayanlar ya da başka bir şehirde yaşayanlar online psikolog hizmetinden faydalanıyorlar. Bu hizmetten şizofreni gibi ağır hastalıkları ya da intihar eğilimi olanlar ve 18 yaşın altındaki kişiler faydalanamıyor. Online psikolog yardımı alırken güvenilir siteler kullanmaya özen gösterin ve psikologun bilgilerinin açık bir şekilde yazdığından emin olun. Ardından ilk görüşme için randevu alın. Uzmanın belgeleri ve sertifikalarını mutlaka sorun ve gerçek bir psikolog ya da terapist olduğundan emin olun. Bu yöntemle çoğu zaman ortalama terapi fiyatlarının yarısına terapi almak mümkün olabiliyor.
4. Belediyelerin ve kuruluşların ücretsiz psikolojik rehberlik hizmetlerinden faydalanın
Genellikle birçok büyükşehir ve ilçe belediyesinde ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti veriliyor. Mutlaka yaşadığınız yerin belediyelerini arayarak böyle bir hizmetleri olup olmadığını sorun. Ayrıca terapikulubu.com gibi siteler de ücretsiz psikolojik destek sağlıyor.
5. Ücretsiz grup terapilerine katılın
Üniversitelerin, belediyelerin ya da çeşitli kuruluşların ücretsiz grup terapilerini takip edin. Henüz ülkemizde yurt dışında olduğu kadar yaygın olmasa da zaman zaman terapi grupları bulmak mümkün. Bunun için çevrenizde bu tür etkinlikler düzenleyebilecek kurum ve kuruluşları takip etmeniz, sorarak bilgi almanız gerekiyor. Bazı grup terapileri ücretli olsa da normal terapiye göre çok daha ucuz ve etkili olabiliyor.
6. Telefonunuzda kullanabileceğiniz terapi uygulamalarından faydalanın
IOS ve Android işletim sistemleriyle uyumlu pek çok terapi uygulaması var. Bunların birçoğu ücretsiz ya da çok uygun fiyatlarda. Eğer sadece bunaldığınızı, bir geçiş döneminde olduğunuzu ve ciddi olmayan bir depresyon halinde olduğunuzu hissediyorsanız ve terapiye ayıracak bütçeniz yoksa bu uygulamalardan faydalanabilirsiniz.
Eğer İngilizcenize güveniyorsanız What’s Up, Mind Shift, MoodTools gibi uygulamalar oldukça etkili olabilir.
7. Youtube’dan uzman psikologların kanallarını takip edin
Eğer ciddi bir probleminiz olduğunu düşünmüyorsanız ve şimdilik terapiye ayırabilecek bütçeniz yoksa Youtube’da uzman psikologların kanallarını takip ederek bilgilendirici içeriklerini izleyin. Beyhan Budak, Zeynep Selvili, Merve Okhız ve Tuba Dadaşoğlu Youtube’da etkin içerik üreten uzmanlara örnek olarak gösterilebilir.