Tarihin her döneminde keşişler ve rahibeler; öz farkındalık, dini bağlılık ve arınma gibi nedenlerle izole yaşam sürmeyi tercih ettiler. Öyle ki bu insanlar toplumdan soyutlanmak için dünyanın ıssız bölgelerine manastır yaptılar. Bu manastırların yüzlerce, binlerce yıl önce yüksek dağlara nasıl yapıldığı gizemini koruyor. Fakat bu yapılar manzaraları ve tarihi geçmişleriyle insanları büyülemeye devam ediyor. İşte Sümela’dan Kaplan Yuvası’na manzarasıyla nefes kesen dağ manastırları…
1. Sümela, Türkiye
Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunuyor. Altındere Vadisi sınırları içinde konumlanan bu manastır, deniz seviyesinden tam 1150 metre yükseklikte yer alıyor. Sümela’nın 4. yüzyılda bölgeyi ziyaret eden iki Atinalı rahip Barnabas ve Sophranius tarafından kurulduğu düşünülüyor. Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olan bu yapı, T.C. Kültür Bakanlığı tarafından onarılana kadar terk edilmişti. Manastırda bulunan birçok el yazması eser şu an Ankara Müzesi’nde ve İstanbul’daki Ayasofya Müzesi’nde sergileniyor.
2. Holy Trinity Manastırı, Yunanistan
Holy Trinity Manastırı, UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde bulunuyor. Manastır, 400 metre yüksekliğindeki bir kayalığın tepesinde yer alıyor. Dünyanın en ünlü dağ manastırlarından biri olan Holy Trinity, Kalambaka kasabasında bulunuyor. Bu kasabanın yakınlarındaki kayalık bölgede birçok manastır olduğunu da söyleyelim. Burada bulunan 24 manastırdan bugün sadece 6 tanesi ayakta kalmış. Bu manastırların çoğu da Kalambaka’ya hakim olan doğal kumtaşı sütunlarının üzerine inşa edilmiş.
3. Key Manastırı, Hindistan
Kökleri 11. yüzyıla kadar uzanan Key Manastırı, deniz seviyesinden 4166 metre yüksekte bulunuyor. Hindistan’daki Spiti Vadisi’nde yer alan manastır, dünyanın en izole Budist manastırlarından biri olarak kabul ediliyor. Manastırın içinde yüzlerce yıllık tablolar, el yazmaları ve Buda ikonografileri bulunuyor.
4. Taung Kalat Manastırı, Myanmar
Taung Kalat Budist Manastırı, Myanmar’daki sönmüş bir yanardağ olan Popo Dağı’nda bulunuyor. Efsaneye göre bu dağ “nats” olarak bilinen sayısız kutsal ruha ev sahipliği yapıyor. Deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte bulunan Taung Kalat’a, 777 basamaklı bir merdivenle ulaşılıyor. Burası günümüzde, her yıl binlerce Budistin ziyaret ettiği popüler bir hac yeri.
5. Kaplan Yuvası Manastırı, Butan
Paro Taktsang olarak da bilinen Kaplan Yuvası Manastırı, Güney Asya’nın en ikonik yerlerinden biri. Butan’da bulunan bu manastır, Paro Vadisi’nde konumlanıyor. Efsaneye göre, Budist bir usta olan Guru Rinpoche buraya bir kaplanın sırtında gelmiş ve bir mağarada üç yıl, üç ay, üç hafta, üç gün ve üç saat boyunca meditasyon yapmıştır. 17. yüzyılda inşa edilen manastır, günümüzde Butan’ın simgesi olarak kabul ediliyor.
6. Asılı Manastır, Çin
Hengshan Dağı’nın eteğinde, bir uçurumun üzerinde bulunan Çin’in Asılı Manastırı’nın 5. yüzyılın sonlarında inşa edildiği düşünülüyor. Asılı Manastır’da sadece bir inanış ya da öğretinin izleri bulunmuyor. Budist, Taocu ve Konfüçyüs takipçileri bu manastırı ziyaret ediyor. Manastır günümüzde her yıl binlerce turisti ağırlıyor.
7. Montserrat, İspanya
Dağ manastırları listemizin sonuna geldik! Resmi adı Santa Maria de Montserrat olan Montserrat Manastırı, İspanya’nın Katalonya bölgesinde bulunuyor. 1025’te kurulan bu manastır, 1811 yılında Napolyon’un birlikleri tarafından yağmalandı. Aynı zamanda İspanya İç Savaşı sırasında tekrar saldırıya uğradı. O zamandan beri bu manastır, Katalan milliyetçiliğinin sembolü olarak görülüyor.
İlginizi çekebilir:
Her Köşesi Ayrı Güzel! Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerler
Kaynak: 1