Ülkemizin bir diğer kanayan yarası da faili meçhul kayıplar yüzünden evlatlarından haber alamayan anne ve babaların tükenmeyen acıları. Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her Cumartesi günü İstiklal Caddesi, Galatasaray Lisesi önünde sessiz oturma eylemi gerçekleştiriyor.
Peki bunu neden yapıyorlar? Cumartesi Anneleri tam olarak nedir?
Cumartesi Anneleri’nin tarihi
Kısaca bakmak gerekirse Cumartesi Anneleri’nin asıl çıkış yeri Arjantin olarak biliniyor. Arjantin’de cunta yönetiminin zorla yok ettiği çocuklarını bulmak için Plaza Del Mayo meydanı’nda toplanan anne ve babaların kaybolan çocuklarının hesabını sormak daha doğrusu nerede olduklarını sorgulamak ve buna cevaplar almak için yaptığı eylemdir. Türkiye’de de çeşitli olaylar yüzünden çocuklarını kaybedenlerin eylem olarak sessiz bir şekilde toplanmalarıyla isimleri ‘Cumartesi Anneleri’ olarak anıldı.
27 Mayıs 1995’te Hasan Ocak’ın nerede olduğunun sorgulanmasıyla başlayan eylem ülkemizde günümüze kadar sürdü.
İstanbul’da yaşayan Hasan Ocak 20 mart 1995’te evine giderken yolda ya da işyerinden tam çıkarken gözaltına alındı ve gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamadı. Çocuğunun nerede olduğunu sorgulayan aile bu zamana kadar aynı durumdan muzdarip ailelerle toplanarak sessiz bir oturma eylemi gerçekleştirdi.
“Hasan nerede?” ana fikir buydu aslında. Bir annenin suçlu bile olsa ‘demokrasi ve adaletin’ olduğu bir ülkede oğlundan haber alması en büyük hakkıydı.
Türkiye’nin her yerinde hatta yurt dışında eylemler yapmaya ve devlete Hasan’ın nerede olduğunu sormaya başladılar.
Hasan Ocak’ın cansız bedeninin bulunmasının ardından insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları Galatasaray Lisesi’nin önünde oturmaya karar verdiler.
‘Kayıplar son bulsun, sorumlular bulunsun, yargılansın, kayıpların akıbetleri açıklansın.’ Ailelerin tek istediği aslında adaletti.
Fakat acılı ailelerin sessiz oturuşları bile sorun oldu. 170. ve 200. haftaya kadar polis her oturma eylemine müdahale etti. Cumartesi Anneleri oturma eylemine 13 Mart 1999’da ara verirken, 31 ocak 2009’da yeniden başladı.
Bu eylemler tüm dünyada ses buldu. Uluslararası Hrant Dink Ödülü, 2013’te Cumartesi Anneleri’ne verildi. Ayrıca Uruguay Eski Devlet Başkanı Jose Mujica ve eşi, 31 Ekim 2015 Cumartesi Günü 553. hafta Cumartesi Anneleri’ne destek için Galatasaray Lisesi’ne geldiler.
Komisyon üyesi ve milletvekili Ertuğrul Kürkçü 2011 yapılan genel toplantıda 17 bin faili meçhul sayısının doğru olabileceğini söylüyor. Bu kayıpların akıbeti hala bilinmiyor.