Yaşımız ilerledikçe çocukluğumuzda yaşadığımız olayların karakterimiz üzerindeki etkilerini daha iyi fark etmeye başlarız. Kimi olayları hemen anlamlandırabilsek de kimilerini anlamlandırmak, düşündüğümüzden çok daha zor olur. Travmalar, kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir. Birini oldukça etkileyen bir olay, sizin için bir anlam ifade etmeyebilir. Konu ne olursa olsun daha sağlıklı ve mutlu bir hayat için bu travmaların üstesinden gelmemiz şart! Peki çocukluk travmalarınızla baş etmek için uygulamanız gereken adımlar neler? İşte sizler için derlediğimiz 10 adımda çocukluk travmalarıyla baş etme rehberi…
1. Onu bulun


Küçükken yaşadıklarınızı bir düşünün. Başınızdan geçen olay sandığınızdan daha önemli olabilir. Tabii sizde iz bırakan şeyin oldukça küçük bir olay olması da muhtemel. Dolayısıyla çocukluk travmanızla baş etmeden önce onun ne olduğunu belirlemelisiniz.
2. Ayaklarınızı sağlam bir şekilde yere basın


Bu gibi anlarda ayaklarınızı yere sağlam basmak, büyük önem taşır. Süreci sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmek için sakin olmanız şart.
3. Adım adım ilerleyin, acele etmeyin


Üstesinden gelmeye çalıştığınız olayı adım adım inceleyin. Tam olarak ne oldu, neden oldu ya da düşündüğünüzden farklı bir şey mi oldu? Bunları gözden geçirin.
4. Olayların kaynağına inin


Bu noktada yaşananların altındaki şeye inmeniz gerekiyor. Bu olanlar neden size oldu, suçlanması gereken kişi kim, hayatınızdan daha önce çıkarmanız gereken biri/birileri hala hayatınızda mı? Bu soruların cevabına yoğunlaşın.
5. Tüm gücünüzle hissedin


Duygularınızı maskelemeyin. Tüm bu yaşananların sizde açığa çıkardığı duyguları yaşayın. Bu artık kaçmanıza gerek kalmadığının ve onlarla yüzleşme vaktinin geldiğinin bir kanıtı!
6. Yaşadıklarınızı sevdiklerinizle paylaşın


Eğer kendinizi bu konuyla ilgili konuşmaya hazır hissediyorsanız sizi önemseyen biriyle iletişime geçin. Çevrenizde sizin daha iyi hissetmenizi isteyen ve sizi seven insanlar var. Bırakın size yardım etsinler!
7. Kendinizi bırakın


Buraya kadar olan tüm adımları tamamladıktan sonra bırakın gitsin! Travmanızla tekrar bağ kurmaya çalışmayın, meditasyon yardımıyla akıp gitmesine izin verin. Evet, bunun tamamen unutabileceğiniz bir şey olmadığını biliyoruz ancak bu noktadan sonra olanları tamamen ardınızda bırakmaya hazırsınız!
8. Yeniden başlayın


Çocukluk travmalarıyla baş etmenin bir diğer yolu da yeniden başlamak. Başa dönün ve kendinizi, ruhunuzu iyileştirebileceğiniz yeni konular/olaylar bulun. Günün birinde her şeyi iyileştirdiğinizde çok fazla yol kat ettiğiniz fark edeceksiniz.
9. Geriye kalanları üzerinizden atın gitsin!


İhtiyaç duyduğunuz her konuda kendinizi iyileştirdiğinizde sinirinizi bozan ufak şeyleri de üzerinizden atın gitsin! Onlar için vaktinizi harcadığınıza bile değmez. Bu noktadan sonra kendiniz için yapabileceğiniz pek çok güzel şey var!
10. Dönüşün


Biliyoruz ki dönüşüm, kaçınılmazdır. Artık hem zihinsel hem de fiziksel olarak daha iyi bir noktadasınız. Bu dönüşümü hak ediyorsunuz. Kendinizle gurur duyma vakti!
Kaynak: 1