Konu çocukluk travmaları olduğunda bu travmaların yetişkinliğe taşınmaması oldukça güç oluyor. Çocukken travmatik deneyimler yaşamak, beyninizin olumsuz anıları bastırmasına ve ilerleyen zamanlarda çeşitli duygusal duvarlar örmesine yol açıyor. Eğer bastırılmış çocukluk travmalarınız varsa kendinizi sürekli olarak endişeli hissediyor, terk edilmekten korkuyor olabilirsiniz. Tabii bunlar belirtilerin yalnızca bir kısmı! Bastırılmış çocukluk travmalarına sahip olabileceğinizi gösteren işaretleri araştırdık ve derledik. İşte çocukluğunuzda travmatik olaylar deneyimlediğinizi gösteren 8 işaret…
1. Bazı insanlara sert tepkiler veriyorsunuz
Uzmanlara göre bastırılmış bir çocukluk anınız varsa kendinizi tetiklenmiş hissedebilir ve size olumsuz deneyimlerinizi hatırlatan insanlara karşı güçlü tepkiler verebilirsiniz. Bu durum, kendinizi yabancı insanlara karşı korumanızı sağlasa da ilerleyen zamanlarda herkesi bir tehdit gibi algılamanıza neden olabilir. İşler bu noktaya geldiğinde bir terapistten yardım almakta fayda var.
2. Belirli yerler ve durumlarda bulunmak sizi korkutuyor
Benzer bir şekilde belirli yerlerin ve durumların sizi rahatsız ettiğini fark edebilirsiniz. Örneğin terlemeden ya da endişelenmeden bir markete giremeyebilir ya da bir yiyeceği paniklemeden koklayamayabilirsiniz. Tüm bu yaşananlar, geçmiş travmalarınızla ilgili olabilir. Beynimiz, bu travma anlarındaki belli detayları kaydeder. Görüntü, ses ya da koku gibi bu detayları tekrar deneyimlemek, paniğe kapılmamıza neden olabilir.
3. Duygularınızı kontrol etmekte zorlanıyorsunuz
Uzmanlara göre, travmatik bir çocukluğa sahip olan kişiler, genellikle, duygularını kontrol etmekte zorlanırlar. Özellikle de olaylara aşırı tepki vermek oldukça yaygındır. Eğer benzer sorunlara sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir terapistle görüşmek faydalı olacaktır.
4. Terk edilme korkusuyla mücadele ediyorsunuz
Terk edilme korkusu, genellikle, çocuklukta yaşanan travmaların bir yansımasıdır. Partnerinizden yada ailenizden bir gece bile ayrı kaldığınızda paniğe mi kapılıyorsunuz? Çocukken yaşadığınız travmalar, bugün terk edilme korkusuyla mücadele etmenize neden oluyor olabilir.
5. Arkadaşlarınızın çocuk gibi davrandığınızı söylüyor
Ara sıra çocuklaşmakta endişelenecek hiçbir şey yok! Ancak yakınlarınız sürekli çocuklaştığınızı söylüyor ve bu durum ilişkilerinizi etkiliyorsa işler değişir. Uzmanlara göre bu durum, kişilerin çocuksu davranışlara geri dönerek çocukluk deneyimlerini tekrar etmesinden kaynaklanıyor. Örneğin evden çıkmayı ya da arabadan inmeyi reddedebilirsiniz.
6. Duygusal açıdan yorgun hissediyorsunuz
Zihinsel enerjiniz, geçmişteki anılarınızı bastırmaya odaklanıyorsa kendinizi duygusal olarak yorgun hissetmeniz kadar doğal bir durum yok. İlişkilerde yorgun hissetmeniz de bu durumun bir işareti olabilir. Tabii bu yorgunluğun yalnızca çocukluk travmalarınızla ilgili olmayabileceğini unutmamalısınız.
7. Genellikle endişeli hissediyorsunuz
Eğer çocukluğunuzda travmatik şeyler yaşadıysanız bu durum, bugün kendinizi sürekli olarak endişeli hissetmenize neden oluyor olabilir. Ancak kaygının birçok nedeni olabileceğini de unutmamalısınız. Kaygılarınızın nedenini öğrenmenin en iyi yolu, bir terapistle görüşmektir. Nedenleri öğrendikten sonra değişiklikler yapmaya ve kaygınızı yönetmeye başlayabilirsiniz.
8. Öfkenizi kontrol etmekte sorun yaşıyorsunuz
Hemen hemen herkes öfkelenir. Önemli olan bunu sağlıklı bir şekilde ifade edebilmektir. Örneğin spor salonuna gitmek ya da arkadaşlarınızla dertleşmek gibi… Ancak düzenli olarak öfke atakları yaşıyor ve ilişkilerinize zarar veriyorsanız bu noktada derin bir nefes almanız gerekiyor. Ani öfke nöbetleri, bastırılmış travmaların işareti olabilir. Çocukluk travmalarıyla baş etmek için kendi kendinize de uygulayabileceğiniz birkaç basit adım var. Ancak yine de sorunun ciddi olduğunu düşünüyorsanız, bir terapistle görüşmenizi öneriyoruz.
Kaynak: 1