Uzmanlar; bireyleri aşırı korkutan, çaresizlik yaratan, beklenmedik olayların yol açtığı olumsuz etkileri ruhsal travma olarak tanımlıyor. İnsanların hayatında üzüntü yaratan birçok olay olsa da bunların tamamı travmalara neden olmaz. Araştırmalar, her iki kişiden birinin travma yaratan olaylarla hayatlarında en az bir kez karşılaştığını gösteriyor. Bu olaylar bireylerin ruh sağlığını etkilerken yaşam tarzında da ciddi değişimlere neden oluyor. Çocukluklarda; aile işi şiddete tanık olmak, ölüm, şiddete uğramak, istismar, kaza ve ebeveynlerin boşanması birçok durum travmaya neden olabilir. Bu da yetişkinlik döneminde bazı davranış kalıplarının benimsenmesine yol açabilir. İşte çocukluk travması yaşamış kişilerde yaygın görülen 8 davranış…
1. Panik atak
Uzmanlar, çocukluk döneminde travma yaşayan kişilerin ilerleyen dönemlerde sık sık panik atak gibi rahatsızlıklardan muzdarip olduğunu belirtiyor. Neyse ki bu ataklar, bir danışman ya da psikiyatrist yardımıyla kolayca kontrol altına alınabiliyor.
2. Güven problemi
Travma yaşayan çocuklar, erken yaşlarda dünyanın güvenli bir yer olmadığını düşünür. Bu nedenle ilerleyen dönemlerde başkalarına güvenme konusunda tereddütler yaşayabilir. Çünkü bireyler, geçmiş tecrübelerine dayanarak güvendiği kişinin kendine zarar vereceğinden korkabilir.
3. Düşük benlik saygısı
Özellikle bir bakıcı ya da öğretmenin neden olduğu travmalar, ilerleyen yıllarda benlik saygısını olumsuz yönde etkileyebilir. Çünkü çocuklar içgüdüsel olarak kötü bir şey yaşandığında kendinde bir problem olduğunu düşünür. Bu da yetişkinlik döneminde insan ilişkilerini fazlasıyla etkileyen bir probleme neden olur.
4. Sosyal anksiyete bozukluğu
Erken çocukluk çağı travmasının neden olduğu bir diğer etki de sosyal kaygıdır. Çocukken bir travmaya maruz kalmak, insanlardan ve sosyal durumlardan korkmanıza neden olabilir. Çünkü travma genellikle başka birinin davranışları nedeniyle oluşur. Bu da ilerleyen yıllarda sosyal anksiyete bozukluğuna yol açabilir.
5. Madde bağımlılığı
Çocukluk travması yaşayan birçok yetişkin, alkol ve diğer maddeleri kullanarak bu travmayla başa çıkmaya çalışıyor. Bağımlılık ne olursa olsun, madde kullanımı travmanın geride bıraktığı boşluğu asla doldurmaz. Böyle bir alışkanlığınız varsa hem travma hem de bağımlılık tedavisi için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
6. Terk edilme korkusu
Travmanızın nedeni terk edilmekten kaynaklanıyorsa, herkesin sizi terk edeceğine inanabilirsiniz. Bu durum ikili ilişkilerde birçok soruna neden olabilir. Örneğin çok fazla fedakarlık yaptığınız için kendi ihtiyaçlarınızı karşılayamazsınız. Bu da uzun dönemde depresyona yol açabilir.
7. Dürtüleri kontrol etmede zorluk
Travmaların merkezi sinir sistemini etkilediği biliniyor. Bu da dürtülerin kontrol edilmesini etkiliyor. Merkezi sinir sistemi erken yaşta yoğun strese maruz kaldığında, bireyler ilerleyen yıllarda anlık kararlar alırken zorluk çekebiliyor.
8. Depresyon
Çocukluk dönemi travmaları, anksiyeteden depresyona, bipolar bozukluktan şizofreniye kadar birçok ruh sağlığı hastalığına neden olabiliyor. Henüz bu durumun temel nedeni bilinmiyor. Ancak uzmanlar travmanın, beyni yeniden yapılandırdığını düşünüyor.