Çocuk sahibi olmak pek çok insan için tarifi mümkün olmayacak kadar güzel bir his. Öte yandan, çocuk yetiştirmek dünyanın en meşakkatli işlerinden biri. Hele de sık sık öfke nöbetleri geçiren bir çocuğunuz varsa. Çünkü ebeveynler için bu tarz kriz anları ile mücadele etmek ve üstesinden gelmek oldukça zorlayıcı olabiliyor. Üstelik çocuğunuzun öfke nöbetleri ile mücadele etmek adına yapacağınız yanlış bir davranış işlerin çok daha kötü hale gelmesine neden olabilir. Ayrıca, çocuğunuzun öfke nöbetini kontrol altına almaya çalışırken yapacağınız yanlışlar, çocuğunuzun ilerleyen yaşamı için de oldukça tehlikeli olabilir! Ancak, böyle anlarda çocuğunuzu sakinleştirmek ve öfke krizlerini önleyebilmek adına yapabileceğiniz pek çok şey var. Bunların çoğu da oldukça basit uygulamalar. Çocuğunuzun gündelik yaşamında edinmesini sağlayacağınız bazı kazanımlar, hem kendiniz hem de çocuğunuz için oldukça sıkıntılı bir süreç olan bu anları geride bırakmanızı sağlayabilir. İşte, çocuğunuzun öfke nöbetleri ile mücadele etmenize yardımcı olacak yöntemler…
1. Tutarlı olun
Tutarlı olmak, uzun vadeli pek çok sorunun çözümü için yapılması gereken öncelikli şeylerden biridir! Öte yandan, çocuklar çoğunlukla çevreleri üzerinde kontrol sahibi olmayı isterler. Böylece, kendilerini güvende hissederler. Ancak, çocuğunuzun bir rutini yoksa ve çevrelerinde bir belirsizlik hâkimse kendisini stresli hissedecektir. Bu durumda ise, çocuğunuzun öfke krizleri geçirmesi son derece doğaldır. Bu sebeple onlarla kurduğunuz ilişkinin tutarlı olması gerekir. Ayrıca, onlara gündelik yaşamları için bir rutin hazırlamalısınız. Örneğin her gün aynı saatte uyumak gibi. Böylece, gündelik yaşamdaki belirsizlikler onlar için ortadan kalkmış olur. Sonuç olarak eskiden aşırı tepki gösterdikleri şeyleri normal karşılamaya başlarlar.
2. Ödüllendirin
Çocuğunuz iyi bir davranış gösterdiğinde onu mutlaka ödüllendirin! Çünkü bu öfke krizleri olan bir çocuğa yardım etmeniz için en iyi fırsatlardan biridir. İyi bir davranış sergilediği zaman onları motive edin ve olumlu davranışları hakkında onu cesaretlendirin.
3. Kontrol hakkı tanıyın
Elbette, her konu üzerinde değil! Örneğin çocuğunuz onaylamadığınız bir şeyler yemek istiyor olabilir. Böyle bir durumda, kesin ve sert bir tavırla buna engel olmak, yeni bir öfke nöbetine davetiye çıkartmaktan başka bir işe yaramaz! Bunun yerine çocuğunuza yeni yiyecek alternatifleri sunun. Böylece, çocuğunuz kendi yaşamı üzerinde kontrol hakkına sahip olduğunu hissedecektir.
4. Kararlı olun
Çocuğunuzun öfke nöbetleri ile mücadele ederken karalı olmak zorundasınız! Sürekli değişen davranışlara veya kararlara sahip olmanız bu konuda size yardımcı olmaz! Örneğin, çocuğunuzun oynamasını istemediğiniz bir oyuncağı varsa, oyuncağı uzak tutmaya devam edin. Başlangıçta, bu tavrın sert olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak kararlı olmanız uzun vadede, çocuğunuzun öfke nöbetleri ile mücadele edebilmeniz için oldukça önemli.
5. Dikkatlerini dağıtın
Çocukların bir şeye odaklanma süreleri oldukça kısadır. Küçük çocukların ise daha da kısadır! Bu sebeple, çocuğunuzun öfke krizinden kurtulmasını sağlamanız, sandığınızdan çok daha kolay. Yapmanız gereken tek şey çocuğunuzun dikkatini farklı bir alana yönlendirmeniz. Bunun için çocuğunuza ilgi duyduğu bir nesne verebilirsiniz. Yine ilgi duyduğu bir davranış da öfke krizinden çıkmasına yardımcı olacaktır.
6. Sınırlarına özen gösterin
Çocuklar da birer bireydir! Bu sebeple onların da kendi kişisel alanları ve sınırları vardı. Bu alanları görmezden gelmek veya ihlal etmek çocuğunuzun üzülmesine neden olur. İhlallerin devam etmesi ise öfkelenmesine yol açabilir. Bu nedenle onları bir şey yapmaya zorlamadan önce bir defa daha düşünün.
7. Çocuğunuzu anlamaya çalışın
Çocukların da tıpkı yetişkinler gibi, mutlu, üzgün, yorgun veya stresli anları olabilir. Ayrıca, açlık, yorgunluk veya uykusuzluk gibi fiziksel sıkıntılar da yaşıyor olabilirler. Böyle anlarda çocukların üzgün veya öfkeli olması da oldukça doğaldır. Bu sebeple çocuğunuzun içerisinde bulunduğu durumu anlamanız oldukça önemli. Böylece, sorunun kaynağını ortadan kaldırabilirsiniz. Bu sayede, mutsuzluk ve öfke geride kalacaktır.
8. Çocuğunuzun birey olduğunu unutmayın
Öfke anlarında çocuğunuza kendi eşitiniz gibi yaklaşın. Onlarla konuşun. Örneğin, yorgun olduğunu anlıyorum. Ben de yorgun olduğumda üzülüyorum fakat öfkelenmek bir çözüm değil. Senin için yapabileceğim bir şey var mı? Gibi bir konuşma, çocuğunuzun öfke nöbetinden kurtulmasına yardımcı olacaktır.
Kaynak: 1