Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da kendilerini sanal dünyaya kolayca kaptırıyor. Özellikle oyunların gerçekçi dünyasından etkilenmemek mümkün değil. Peki, ebeveynler bu durumun aşırıya kaçtığını ve çocuklarının yavaş yavaş oyun bağımlısı olduğunu nasıl anlayabilir? Bunu anlamak elbette zor ama gözlemlenebilecek bazı belirtiler var. Bu belirtiler çocuğun bazen ruh halindeki değişimler bazen de fiziksel değişimler olarak kendini gösterebiliyor. Gelin çocukların oyun bağımlısı olduğunu gösteren belirtilere birlikte göz atalım.
Eğer çocuğunuzun oyun oynamak dışında sürekli internette vakit geçirdiğini gözlemliyorsanız çocuğunuz internet bağımlısı olabilir. Çocuğunuzun internet bağımlısı olduğunu anlamanın yollarına buradan göz atabilirsiniz.
1. Oyun oynarken kendini dış dünyadan soyutluyorsa
Özellikle ergenlik çağındaki çocuklar odalarına kapanıp saatlerce oyun oynayabiliyor. Hafta sonları birkaç saatlik oyun süresi normal olsa da, bu süre 20 saate varıyor ve bu süre boyunca çocuk kendini dış dünyadan soyutlayıp yemek yemiyor, sosyalleşmiyor ve uyumuyorsa endişelenecek bir durum var demektir.
2. Tek düşündüğü oyun oynamaksa ve diğer tüm sosyal aktiviteleri reddediyorsa
Eğer çocuğunuz tüm boş vaktini oyun oynayarak geçiriyor ve önüne çıkan tüm sosyal aktivitelere katılmayı reddediyorsa oyun oynamaya bağımlı hale gelmiş olabilir. Bu durumda çocuklar önceden sevdikleri ve zevk aldıkları şeyleri bile yapmak istemezler. Her fırsatta oyun oynamak isterler.
3. Olumsuz duygulardan kaçmak için oyunları bir sığınak olarak kullanıyorsa
Eğer çocuğunuz karşılaştığı sorunlar karşısında oyunlara sığınıyor ve morali bozuk olduğunda, kötü hissettiğinde bunu çözmek ya da anlatmak yerine oyun oynamayı tercih ediyorsa oyun bağımlısı olabilir. Oyunlar onun için gerçek dünyadan kaçış haline gelmiştir ve fark etmeden o dünyaya bağlanırlar.
4. Uzun süre oyun oynamasını haklı çıkarmaya çalışıyorsa
Eğer çocuğunuz saatlerce oyun oynadıktan sonra bile artık oynamaması söylendiğinde “Ama arkadaşlarım benden daha fazla oynuyor” gibi bahanelerle durumu haklı çıkarmaya çalışıyor ve oyun başında aşırı vakit geçirdiğinin farkına varamıyorsa oyun oynamaya bağımlı hale geliyor olabilir.
5. Yalan söylüyor ve gizlice oynuyorsa
Ebeveynler çocuklarının uzun süre sanal oyunlarda vakit geçirdiğini görünce genellikle duruma müdahale ederler ve oyun saatlerini kısıtlarlar. Çocuklar da daha fazla oyun oynamak istediğinde yalana başvurabilir. “Uyuyorum” ya da “Ders çalışacağım” diyerek odasına kapanan çocuklar saatlerce gizli gizli oyun oynayabilir. Bu da kontrolünüz dışında olduğu için bağımlılığa kadar gidebilir.
6. Bilgisayar oyunu oynanması engellendiğinde ya da sınırlandığında sinirleniyorsa
Çocuklar bilgisayar oyunlarına bağımlı hale geldiğinde en ufak bir kısıtlama bile onları sinirlendirecektir. Hatta uzun süre ebeveynlerine tavır yaparak bu durumu değiştirmeye çalışabilirler.
7. Oyun oynamak için ödevlerini ve sorumluluklarını aksatıyorsa
Çocuklar bir süre sonra bilgisayar oyunlarına kendilerini o kadar kaptırırlar ki, oyunlar diğer tüm sorumluluklarından önemli hale gelir. Kendilerini o sanal dünyaya kaptırdıkça gerçeklikten uzaklaşırlar ve onlar için her şey çok daha önemsiz hale gelmeye başlar.
8. Oyun oynarken sık sık kendi kendine ya da ekranla konuşuyorsa
Bu durum, çocuğun oyuna kendini kaptırdığının ve tamamıyla o dünyanın içine girdiğinin en büyük işaretidir. Bu çok sık yaşanıyorsa diğer belirtilerle birlikte bilgisayar oyunu bağımlılığının işareti olabilir.
9. Oyun oynarken sürenin farkında varamıyor ve zaman algısını kaybediyorsa
Birçok çocuk oyun oynarken zamanın nasıl geçtiğini anlamaz ve hatta müdahale edilmezse saatler boyu bilgisayar başından kalkmadan oyun oynayabilir. Bu bir süre sonra tehlikeli hale gelecektir. Çocuk kendini dış dünyadan tamamen soyutlar ve tüm ihtiyaçlarını unutur.
ÇÖZÜM: “Çocuğum oyun başından kalkmıyor” diyen ebeveynlere önerimiz, günlük kullanım süresini sınırlayan MentalUP!
Oyun bağımlılığını önlemenin yolu elbette oyun oynamaya yasak getirmek değil. MentalUP gibi günlük kullanım süresini otomatik kısıtlayan oyunlar teknoloji bağımlılığını engelleyerek çocukların ekranda geçirdiği süreyi düşürür.
Çocuk gelişim uzmanları ve pedagogların tam desteğiyle hazırlanan MentalUP, günlük kullanım süresini sınırlarken ebeveyn kontrolü de sağlamaya imkan veriyor. Oyun için ayırdığı zamanını MentalUP ile geçiren çocuklar eğlenceli egzersizlerle bilişsel becerilerini geliştirirken, teknolojinin olumsuz etkilerinden de uzakta oluyor. Üstelik ebeveynler de bu vesileyle çocuğunun gelişimlerini günlük olarak takip edebiliyor.
MentalUP’ı bu linkten akıllı telefonunuza indirebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için de web sitesini ziyaret edebilirsiniz.