Çocukların hem fiziksel hem de duygusal gelişimleri kadar, hafıza ve zeka gelişimleri de her ebeveyn için oldukça önemli bir konu. Sonuçta, kim çocuğunun zeki olmasını istemez ki? Çocuklarının derslerinde başarılı olmasını ve iyi bir geleceğe hazırlanmasını isteyen anne babalar, hafıza ve zeka gelişimini arttırıcı alternatif yollara başvuruyor. İşte bebeklikten okul çağına, çocuklarda hafıza ve zeka gelişimini arttırmada ebeveynlerin dikkat etmesi gereken 10 kritik nokta…
1. Doğru beslenme
Anne sütünün ardından çocuklar ek gıdaya başlıyor. Sonrasında ise her yiyeceği tüketen ve hatta tükettikleri gıdaları bizzat seçen birer birey oluyorlar. Bu süreçte çocuğa sağlıklı bir beslenme düzeni kazandırmak büyük önem arz ediyor. Çocukların gelişim döneminde balık, renkli sebzeler, yumurta, et ve vitamin açısından zengin meyveler ile süt ve yoğurt gibi zeka ve hafıza gelişimini destekleyen yiyecekler tüketmeleri gerekiyor.
2. Her şeyin başı sağlıklı bir uyku
Uyku düzeni tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da oldukça önemli. Bebeklikten itibaren çocuğun kesintisiz ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olması, çocuğun beden gelişimi kadar, zeka gelişimini de etkiliyor.
3. Hafıza ve zeka geliştirici oyunlar
Oyunlar neredeyse tüm yaş gruplarındaki çocukların en sevdiği aktivitelerden biri. Bu nedenle oyuncaklar ve oyunlar, çocuklarda hafıza ve zeka gelişimini hızlandırmanın belki de en kolay ve en verimli yolu. Çocuğunuzun yaş grubuna göre seçeceğiniz puzzle, satranç ve solo test gibi fiziksel oyunların yanı sıra, MentalUP gibi dijital oyunlar da çocukların gelişimi için oldukça faydalı oluyor. MentalUP eğlenceli beyin egzersizleri, hafıza geliştirici bulmacaları ve keyifli zeka oyunları sayesinde çocuklar teknolojiyi en verimli faydalı şekilde kullanmış oluyor.
Çocuk gelişim uzmanları ve pedagogların tam desteğiyle hazırlanan dijital çağın zeka oyunu MentalUP’ı bu linkten akıllı telefonunuza indirebilir, daha fazla bilgi almak için ise web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
4. Sosyal yaşama katılım
Her çocuk büyüme döneminde farklı kişilik özelliklerine sahip oluyor. Ancak çocukların sosyal yaşama katılımını sağlamak zeka gelişimleri için büyük katkı sağlıyor. Bu dönemde çocuğu zorlamadan sosyal yaşama katılmasını, yaşıtlarıyla bir araya gelmesini, temel toplum kurallarını öğrenmesini sağlamak oldukça önemli. Çocuğun dünyayı, yaşadığı yeri ve insan ilişkilerini kavraması yalnızca zeka seviyesini değil, tüm hayatını etkiliyor.
5. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur: Spor
Çocukların hafıza ve zeka gelişimini etkileyen bir diğer önemli etken ise, spor. Spor yapmak ve hareket etmek sinaptik bağlantıların gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Çocukların küçük yaşlardan itibaren sporla içli dışlı olması zeka gelişimlerini olumlu etkiliyor ve daha kolay gelişim kaydediyorlar.
6. Keşfetmesini sağlamak
Ne yazık ki birçok kişi çocuklara “Hayır” demeyi alışkanlık haline getiriyor. Özellikle toplumumuzda çocuklar belli kalıplara sığdırılarak, tek tip büyütülüyorlar. Ancak her çocuk birbirinden farklı ve özel. Bu yüzden ilgi alanları ve hayal güçleri de birbirinden çok farklı. Özellikle gelişim döneminde çocuklara mecbur demedikçe “Hayır” demekten kaçınmalı ve çevrelerini, dünyayı, evleri, insanları ve doğayı keşfetmelerini sağlamak zeka gelişimi için oldukça önemli.
7. Zeka ve hafıza gelişiminin başrol oyuncusu: Kitap
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, ebeveynlerin en fazla ciddiye alması gereken yönlendirmelerden biri. Her çocuğun hayal dünyası yaşamlarıyla sınırlıdır, hepsi doğdukları aile ve yerin izin verdiği kadarını görüp keşfedebilir. Ancak kitaplar çocuklar için sonsuz ve büyülü bir dünyaya açılan kapı gibidir. Hayal güçlerini besleyebilen çocukların zeka ve hafıza gelişimleri de artacaktır. Aynı zamanda kitaplar, kelime haznelerinin genişlemesini sağlar ve sosyal yaşama karışmalarını kolaylaştırır.
8. Ruhun gıdası: Müzik
Araştırmalar bir müzik aleti çalabilmenin zeka puanını arttırıcı etkisi olduğunu gösteriyor. Ayrıca müzikle ilgilenen çocukların hem dil becerileri hem de ritim duyguları gelişim gösteriyor. Müzik, her yanıyla çocuğun yaratıcılık, hafıza ve zeka gelişiminde önemli bir rol sahibi.
Kaynak: 1