Konu çocuk yetiştirmek olduğunda hemen hemen hepimiz bunun kolay bir iş olmadığı konusunda hemfikiriz! ? Kimi zaman çocuklarımızla yeterince ilgilendiğimizi düşünsek de işler, sandığımızdan çok daha farklı olabilir. Çocuğunuzun dedikodu yapmasının, küstahça konuşmasının ya da öfke nöbetlerin yaşamasının altında çok çeşitli sebepler yatıyor olabilir. Hemen hemen her ebeveynin gözlemlediği ve çocuğunuzun zihinsel sağlığıyla ilgili ipuçları veren durumları araştırdık ve derledik. Yapılması gereken doğru şeyi öğrendikten sonra bu davranışlar sizi daha fazla korkutmayacak! İşte çocuğunuzun zihinsel sağlığıyla ilgili ipuçları verebilecek 10 durum…
1. Çocuğunuz öğrenmekle ilgili güçlük yaşıyor
Eğer çocuğunuzun öğrenmekle ilgili güçlükler yaşadığını düşünüyorsanız bu çocukların öğrenmesini kısıtlayan disleksi yani öğrenme güçlüğünün bir işareti olabilir. Erken teşhis, öğrenme güçlüğüyle mücadelede kilit rol oynar. Bu noktada hem bir uzmandan hem de çocuğunuzun öğretmenlerinden destek alabilirsiniz.
2. Çocuğunuz dedikodu yapmaya ya da arkadaşlarıyla alay etmeye başladı
Öncelikle zararsız dedikoduları incitici olanlardan ayırt edebilmek çok önemli. Kimi çocuklar için söylentileri başlatmak zor olsa da bu söylentileri devam ettirmeyi seçebilirler. Bu davranışlarının akranlarının onları daha çok sevmelerini sağlayacağına inanabilirler. Bir ebeveyn olarak onlara dedikodunun neden can sıkıcı olduğunu anlatmalısınız. Gerekirse öğretmenlerinden de destek alabilirsiniz.
3. Çocuğunuz zaman zaman kendine zarar veriyor
Eğer çocuğunuz kendine zarar vermeye başladıysa uzmanlar, çocuğunuza karşı daha ilgili ebeveynler olmanız gerektiği konusunda uyarıyor. Küçük çocuklar, kendilerini çimdikleme, çizme ya da yumruklama eğilimi gösterebilir. Ergenlik çağındaki çocuklar ise daha çok kesme ve yakma gibi davranışlara yönelirler. Bu tip davranışların altında yatan neden genellikle düşük öz saygıdır. Eğer çocuğunuz kendisine zarar veriyorsa bir uzmanla görüşmenizde fayda var.
4. Çocuğunuz evden kaçmaya kalkıştı
Eğer çocuğunuz fazlasıyla stres altındaysa kaçma girişimlerinde bulunabilir! Kaçma girişimlerinin altında yatan ana faktörler, çocukların kaçmayı idealleştirmesi ve sokaklardaki yaşamı romantize etmesidir. Örneğin okulda kopya çekerken yakalanan bir çocuk, azar işitmemek ve aşağılanmamak için kaçma girişiminde bulunabilir. Bu noktada yapılması gereken şey, çocuğunuzla konuşmak ve ona kendini rahat hissettiği güvenilir bir ortam sunmaktır.
5. Çocuğunuz geceleri uykuya dalmaktan çok korkuyor
Eskiden mışıl mışıl uyuyan çocuğunuz artık uyku problemleri mi yaşıyor? Çocuklar, çeşitli tehdit unsurlarıyla çevrildiklerini düşündüklerinde uyumayı reddederler. Bu noktada yapmanız gereken şey çocuğunuzla birlikte korkularını ele almak ve onların üstesinden gelmesine yardımcı olmak.
6. Ergenlik çağındaki çocuğunuzun depresyon belirtileri gösterdiğini düşünüyorsunuz
Depresyon, sandığımızdan çok daha ciddi bir durumdur. Eğer ergenlikteki çocuğunuz zaman zaman isyankar ve sağlıksız davranışlar sergiliyorsa bu durum, depresyonun bir işareti olabilir. Depresyonun pek çok farklı nedeni bulunabilir. Çocuğunuzun depresyonda olduğundan şüpheleniyorsanız onu zorlamamalı, yaşadıklarını nazikçe kabullenmelisiniz. Gerekiyorsa profesyonel yardım almanız gerektiğini de hatırlatalım!
7. Çocuğunuz arkadaşlarıyla eskisi kadar oyun oynamak istemiyor
Çocukların zaman zaman anlaşmazlık yaşaması kadar doğal bir durum yoktur. Zira kendileri bu durumu hızlı bir şekilde çözüverirler. Tabii kimi zaman işler çığırından çıkabilir! Eğer çocuğunuz arkadaşlarıyla sürekli olarak anlaşmazlık yaşıyorsa hemen arkadaşlarının ebeveynlerini aramamalısınız. Öncelikle çocuğunuzla konuşmalı, sorunları çözmesine yardımcı olmalısınız. Çocuğunuza tartışmaları nasıl çözeceğine dair önerilerde bulunmak ya da nasıl özür dileyeceğini öğretmek, problemlerin hızlı bir şekilde ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
8. Çocuğunuz sık sık öfke nöbetleri geçiriyor
Çocuklar, genellikle duygularıyla baş etmekte problem yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda bir adım geri atmalı ve yaşananları gözlemlemelisiniz. Eğer bunu başarılı bir şekilde yapabilirseniz çocuğunuzun boğuştuğu bu öfke nöbetlerini de önlemeniz mümkün olabilir. Öfke nöbeti geçiren bir çocuk, yaşadığı duygularla başa çıkmakta zorlanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda ipleri eline alır ve duygularını kontrol etmeye çalışırlar.
9. Çocuğunuzun yeterince minnettar olmadığını düşünüyorsunuz
Çocuğunuz kimi zaman kaba şeyler söyleyebilir. Örneğin doğum günü partisinde aldığı hediyelerden biriyle ilgili hoşnutsuzluğunu hemen oracıkta dile getirebilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuz, davranışlarının başkalarını nasıl etkilediğini görmelidir. Bu sayede empati yeteneklerini geliştirebilir, kurdukları cümlelerin karşı tarafta yaratacağı duyguları daha iyi anlayabilirler.
10. Çocuğunuzun size küstahça karşılık verdiğini düşünüyorsunuz
Elbette her çocuk ara sıra da olsa ebeveynlerine saygısızca cevap verir. Bu durum da çocuk gelişiminin bir parçasıdır. Tabii belli sınırlar içerisinde kaldığı sürece! Eğer çocuğunuz görmezden gelindiğini ya da terk edildiğini hissediyorsa bu durumda küstahça konuşmaya başlayabilir. Bu noktada çocuğunuza yeterince ilgili gösterip göstermediğinizi düşünmelisiniz.
Kaynak: 1