Ebeveyn olmak, göründüğünden çok daha zor ve özel bir deneyim. Bu denli zor olmasının elbette birçok sebebi var. Bunlardan en önemli her çocuğun çeşitli aşamalardan geçiyor olması. Bu aşamalardan en zoru da biricik yavrunuzun sizi dinlemeyi reddettiği aşama. ? Çocuğunuzun üzerine gidiyor olmak yeterince can sıkıcı değilmiş gibi bir de onun sizi görmezden gelmesiyle uğraşırsınız. Sizi bariz bir şekilde dinlemeyi reddeden ve iletişim kurmak istemeyen bir minikle anlaşabilmek için bu davranışın derinlerine inmelisiniz. Çocuğunuzun sizi dinlememesinin ardında yatabilecek nedenleri yazdık…
1. Duymak istediği kelimeleri kullanmıyorsunuz
Çoğu zaman ebeveynler olarak ilk tercihimiz “yapma” ya da “yapamam” gibi kelimelerden yana olur. Ancak bu durum çocukların kapanmasına yol açar. Onlara sert yanıtlar vermek yerine konuya daha nazik bir yerden yaklaşmayı deneyebilirsiniz.
2. Fazla müsamaha gösteriyorsunuz
Çocuklar ebeveynlerinin izin verdiği yere kadar gitme eğilimindedir. Sınırlarını test etmek ve nelerden kurtulabileceklerini görmek isterler. Çocuğunuza sürekli olarak müsamaha gösterdiğinizde bunu benimseyerek daima sınırları zorlamaya devam edecektir.
3. Onu bir güç mücadelesine sokuyorsunuz
Çocuğunuzu bir güç mücadelesinin içerisine sokarsanız kendi hayatının kontrolünü almak isteyecektir. Çocuğunuzun hayatının her alanını kontrol etmeye çalıştığınızda kendisini güçsüz ve küçük hisseder. Bir güç mücadelesine girmek yerine kontrolü biraz ona bırakın. Örneğin “Yataktan kalk ve hazırlan” demek yerine “Önce dişlerini mi fırçalamak istersin yoksa kıyafetlerini mi değiştirmek istersin?” demeyi deneyin.
4. Onu takip etmiyorsunuz
Çocuğunuzla ilgilendiğinizde sonuçları da takip etmeniz gerekir. Böylelikle onların patronu değil ebeveyni olduğunuzu anlayabilirler. Bunu düzeltmek için çocuğunuzun davranışlarını gözlemleyin ve sizi dinlemeyi reddettiklerinde yaşadığı duyguları takip edin.
5. Neyden bahsettiğinizi anlamıyor
Kulağa oldukça basit bir neden gibi gelse de çoğu zaman çocukların birer çocuk olduğunu unutuyoruz. Elbette her zaman bizi anlamak ya da anlattıklarımızı özümsemek zorunda değiller. Eğer çocuğunuz sizi dinlemeyi reddiyorsa bu anlamakta zorlandığı için de olabilir.
6. Belki de sadece yorgundur! ?
Çoğu zaman çocuklara kendilerini nasıl hissettiğini sormayı atlarız. Onlar da tıpkı sizin gibi yorgun ya da üzgün olabilirler. Bu nedenle başkalarını dinlemekten kaçınıyor da olabilirler. Çocukların da duyguları ve sınırları vardır. Bu nedenle çocuğunuzun hislerini farkına varmanız çok önemli.
Kaynak: 1