Çok eşlilik, yeterli hijyen sağlanamaması, cinsel ilişki esnasında korunmama gibi nedenlerle cinsel hastalıklar her geçen gün artıyor. Uzun vadede bireyin yaşam kalitesini düşüren bu hastalıkları, bazı durumlarda ölümlere bile yol açabiliyor. Cinsel hastalıklarla uğraşmak zorunda kalan birey ise, psikolojik açıdan yıpranıyor, cinsel hayatı ve özgüveni zarar görüyor. Bu tip durumları yaşamamak adına cinsel sağlığımıza özen göstermemiz gerekiyor. Her bireyin cinsel ilişkide sağlığı açısından mutlaka dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Heteroseksüel ya da homoseksüel ilişki fark etmeksizin, bireylerin cinsel sağlığını korumak için alınabilecekleri önlemleri listeledik.
1. Cinsel İlişkide Korunma
Çoğu insan prezervatif kullanımını rahat bulmuyor, tercih etmiyor. Ancak özellikle partnerinizin ilk kez birlikte olacağınız biriyse mutlaka korunun. Cinsel geçmişini bilemeyeceğiniz için hastalıklara davetiye çıkarabilirsiniz. Kadınlar için tasarlanan prezervatiflerin daha iyi koruma sağladığı söyleniyor.
2. Mutlaka Kontrole Gidin
Aktif bir cinsel yaşamınız varsa, mutlaka senede en az bir kere kontrole gidin. Smear testi ve kültür testi yaptırın. Hatta yaptıracağınız bir kan testi bile hastalıklara karşı önlem almanızı sağlar.
3. Genital Bölge Hijyenine Dikkat
Özellikle kadınlarda, vajinal floranın bozulması mantar, vajinit gibi bakteriyel hastalıkların oluşmasına yol açabiliyor. Yaşam kalitesini düşüren ve rahatsız veren bu tip hastalıkların önüne geçebilmek için, genital bölge temizliğinin doğru yapılması gerekiyor. Ayrıca iç çamaşırı kullanımı da genital rahatsızlıklarda rol oynayan bir diğer unsur.
4. Umumi Tuvaletleri Mecbur Kalmadıkça Tercih Etmeyin
Evet, tuvaletini tutmak da zararlı ancak, özellikle herkesin kullandığı bar, cafe, restoran gibi yerlerin tuvaletlerini mecbur kalmadıkça kullanmayın. Kullanmak zorundaysanız da yeterli hijyeni sağlamaya çalışın. Lavabo ve tuvaletler bakterilerin en yoğun olduğu yerler oldukları için, mikrop kapma şansınız bu gibi yerlerde yüksektir. Özellikle regl dönemindeki kadınlar, bu dönemde mikroplara açık olduğu için mümkün olduğunca kaçınmalı.
5. En Yaygın ve Tehlikelisi HPV, Önleminizi Alın
Human Papilloma Virus (HPV) yani genital siğil, en yaygın cinsel hastalıkların başında geliyor. Çok kolay bulaşabilen bu hastalık, ilerleyen süreçte rahim ağzı kanseri ve penis kanserine neden olabiliyor. Tabi, HPV’nin her tipi bunu yapmıyor. Ancak yüksek risk taşıyan tiplerinden biri vücuda giriş yaptıktan sonra, tedavisi tam olarak mümkün olmuyor. Virüs vücudunuzda yaşıyor. Bu virüste prezervatif de tam olarak koruma sağlamıyor, öpüşerek bile HPV kapılabiliyor. Erkekler HPV virüsünde genelde taşıyıcı konumda oluyor. Kadınlarda ise virüsün kendini göstermesi 2 ay ile 2 yıl arasında değişebiliyor. Tamamen bağışıklık sisteminizle alakalı olarak lezyonlar yani siğiller kendini göstermeye başlıyor. HPV’nin erken tanısı Smear testi ile konabiliyor. Rahim ağzı kanserinden korunmak için ücretsiz olarak yapılan HPV aşısını mutlaka olun. Ayrıca HPV’ye karşı prezervatifle birlikte, eczanelerde vajinal flora düzenleyen ve HPV riskini yüzde 80 azaltan kayganlaştırıcı olarak satılan ürünleri de kullanabilirsiniz.