Cildiniz durup dururken soyuluyor mu? Kızarıklık, kuruluk ve küçük sivilcelerden mi şikayetçisiniz? Üst üste bir sürü ürün kullanıyorsunuz ama cildiniz bir türlü düzelmiyor mu? Eğer cevabınız “evet” ise cilt bariyeriniz zarar görmüş olabilir.
Cilt bariyeri vücudunuzu dış etkenlerden korur. Özellikle sert çevre koşullarında derinizin hasar almamasını sağlar. Makyaj ve cilt bakımı mağazaları, eczane rafları cildinizi korumayı, canlandırmayı vadeden ürünlerle dolu. Bazen bilinçsizce bunları alıp yüzümüze sürebiliyoruz. Ancak bu ürünlerin bazıları cildi soyar, bazıları dolgunlaştırır, bazıları ise nemlendirir. Bu ürünlerin hepsi, cildinizin dış tabakasına, yüzeyine etki ederler ki buna da cilt bariyeri denir.
Peki cilt bariyeri tam olarak nedir ve neden hasar alır? Bu yazımızda cilt bariyerinizin ne olduğundan ve onu nasıl hasardan koruyabileceğinizden bahsedeceğiz.👇
Cilt bariyeri nedir?
Cildinizin birçok katmanı vardır ve bu katmanların hepsi birbirinden önemlidir. Stratum korneum veya deri bariyeri olarak bilinen dış katman, tuğla duvara benzer şekilde yapılandırılmıştır. Korneosit adı verilen deri hücreleri tuğla gibidir ve seramidler, kolesterol ve yağ asitlerinden oluşan lipit bir zar onları bir arada tutar.
Cilt bariyeri olmazsa enfeksiyonlar, kimyasallar, alerjenler ve diğer zararlı çevresel unsurlar vücuda girebilir. Bu nedenle cilt bariyerimizin hasar almaması son derece önemlidir.
İlginizi çekebilir:
Cilt Bakımında Yeni Trend: Slugging Nedir, Nasıl Uygulanır?
Cilt bariyeri nasıl hasar görür?
Cilt bariyeriniz zararlı dış etkenleri uzak tutmaya yardımcı olsa da iç ve dış nedenlerden dolayı hasar görebilir. Cilt bariyerinin hasar görmesinin nedenleri şunlardır:
- Güneşe maruz kalma
- Çevresel alerjenler ve kirlilik
- Ciltteki doğal nemi ve yağları uzaklaştıran kozmetik ürünler ve sabunlar
- Cildin pH seviyesini bozan alkali ürünler
- Kuru hava veya düşük nem
- Yaşlanma
- Psikolojik stres
- Egzama, sedef hastalığı veya atopik dermatit dahil cilt rahatsızlıkları
- Cilt bakım ürünlerinde bulunan alfa hidroksi asitler, retinoid asit, beta hidroksi asitler ve amino meyve asitleri gibi bileşenler, uygun şekilde kullanılmazlarsa cildin doğal savunmasını zayıflatabilir.
Bazı davranışlar da cilt bariyerine zarar verebilir. Sıcak duş almak, aşırı peeling yapmak veya ciltte sert maddeler kullanmak bunlardan bazıları.
İlginizi çekebilir:
Cilt Bakım Rutininize C Vitamini Serumu Eklemek İçin 11 Neden
Hasarlı cilt bariyerinin belirtileri
Cilt bariyerinizin zarar görüp görmediğini merak ediyorsanız aşağıdaki semptomlara bakabilirsiniz:
- Pul pul dökülmeye neden olacak kadar kuru bir cilt
- Artan cilt enfeksiyonları
- Artan alerjik reaksiyonlar
- Enflamasyon
İlginizi çekebilir:
Hataya Yer Yok! Geceleri Cilt Bakımı Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Cilt bariyeri nasıl onarılır?
Cilt bariyeriniz hasarlıysa, bazı cilt bakım alışkanlıklarını değiştirerek bu hasar onarabilirsiniz. Kokulu ürünleri kokusuz olanlarla değiştirin, yumuşak, nemlendirici bir temizleyiciye geçin ve peelinglerden kaçının. Hasar görmüş bir cilt bariyeri nem kaybedeceği için giden nemi yenilemek onarıma yardımcı olabilir. Her gün kalın bir nemlendirici kullanmanın cilt bariyeri fonksiyonunu geri kazandırmak için önemli.
Nemlendirici bakarken şu içeriklere sahip olanları almaya özen gösterin:
- Hyaluronik asit ve gliserin gibi nemlendiriciler, derindeki katmanları nemli tutmak için suyu cilde çeker.
- Yağ içeriğini geri kazandıran ve su kaybını önlemeye yardımcı olan seramidler
- Cildin üst katmanına oturan ve cilt bariyeri görevi gören lanolin gibi tıkayıcı nemlendiriciler