Herkesin cildi farklı, bu yüzden konu cilt bakımı olunca bir şeylere tamamen yanlış ya da doğru dememek lazım. Ama cilt bakımında asla yapmamanız gereken bazı evrensel hatalar var. Makyajla uyumak, güneş kremi sürmemek ve sivilceleri patlatmak bunlardan sadece bazıları.
Son yıllarda cilt bakımında retinol, Niasinamid, AHA ve BHA gibi maddeler kullanmak moda oldu. Bulduğumuz her şeyi cildimize sürmek çok cazip gelse de bu bileşenlerin bilinçsizce karıştırılması faydadan çok zarara sebep olacaktır. Yanlış kullanım sonucu cilt bariyerinize ciddi zarar verebilirsiniz. Mesela retinoller ve AHA’lar/BHA’ları mutlaka birbirinden ayrı tutmalısınız. C vitamini niasinamid ile birlikte kullanılmamalı ve SPF asla makyajla karıştırılmamalıdır. Şimdi daha fazla vakit kaybetmeden cilt bakımında birlikte kullanılmaması gereken içerikler ve yerine kullanabileceğiniz ürünler yazımıza başlayalım.
1. Retinol
Yapmayın: Benzoil peroksit veya AHA’lar/BHA’lar ile karıştırmayın
Her bütçeye uygun bir alternatifin bulunması, birçok markanın retinoid ürünü çıkarması ve influencerların paylaşımlarıyla retinol son yıllarda anti aging ürünlerinin kraliçesi oldu. Ancak retinol, başlı başına bile kullanılırken dikkat edilmesi gereken bir ürün çünkü cildinizi pul pul dökebilir ve yanlış kullanımda cilt bariyerinizi bozabilir. Bu kadar güçlü bir içeriği, tabii ki de yanlış ürünlerle birleştirmek düşünülemez. Retinoid içeren ürünlerle benzoil peroksit veya AHA/BHA’ları asla bir arada kullanmamalısınız! Bu içerikler retinolü oksitleyerek etkisiz hale getirirken cildi kurutarak tahriş eder.
Yapın: Niasinamidler, seramidler ve bir SPF katmanıyla karıştırın
Retinolun etkisini artırmak için niasinamid, seramid ve SPF gibi diğer bileşenler kullanabilirsiniz. Özellikle retinoid içerik kullandığınız gecenin ertesi günü mutlaka güneş kremi kullanmalısınız. Ayrıca retinolden hemen sonra yüzünüze cilt bakımı güçlendirici ürünler de sürebilirsiniz.
2. C Vitamini
Yapmayın: AHA’lar/BHA’lar veya yüksek pH’lı bir temizleyiciyle karıştırmayın
L-askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, düşük pH seviyesinde daha iyi çalışır. Bu nedenle, C vitamini serumundan önce yüksek pH’lı bir temizleyicinin eklenmesi, ürünün nemlendirici ve parlaklaştırıcı etkilerini azaltabilir. Benzer şekilde, C vitaminini AHA’lar veya BHA’lar gibi diğer asidik bileşenlerle birleştirmek cilt tahrişine yol açabilir.
Yapın: E vitamini, ferulik asit ve bir SPF tabakasıyla karıştırın
Bunun yerine, C vitaminini, E vitamini veya ferulik asit serumlarla kullanarak etkisini artırabilirsiniz. Ayrıca güneş kremi sürmeyi de unutmayın!
3. AHA ve BHA
Yapmayın: Retinol, C vitamini veya niasinamid ile karıştırmayın
AHA ve BHA içeriklerin cildimize faydası saymakla bitmez. Özellikle de sivilce ve rosacea kaynaklı inflamasyonu azaltmalarıyla gerçekten muhteşem ürünler. Bununla birlikte, bu içerikleri retinoidler ve C vitamini ile aynı anda kullanmak geçici tahrişe yol açabilir.
Yapın: Nemlendirici bileşenler, seramidler ve bir SPF katmanıyla karıştırın
AHA/BHA’ların (cildin doğal bariyerinin soyulması ve UV duyarlılığının arttırılması dahil) potansiyel etkilerine karşı koymak için onları seramidler ve SPF ile birleştirmelisiniz.
4. Benzoil peroksit
Yapmayın: Retinol veya C vitamini ile karıştırmayın
Benzoil peroksit BHA ailesinin belki de en ünlü üyesi ve sivilceyle mücadele konusunda en büyük yardımcılarımızdan biri. Bu içerik ciltte sivilceye neden olan bakterilerin azaltıyor. Ancak bu madde, retinoidlerin ve C vitamininin etkinliğini de azaltabilir.
Yapın: Nemlendirici bileşenler ve bir SPF katmanıyla karıştırın
Benzoil peroksiti mutlaka nemlendirici ve güneş kremleri ile birlikte kullanmaya özen gösterin.
5. Niasinamid
Yapmayın: AHA’lar/BHA’lar veya C vitamini ile karıştırmayın
Niasinamidler, AHA/BHA ve L-askorbik asit gibi düşük pH’lı içeriklerle birleşince cildinizi tahriş edebilir.
Yapın: Retinol, hyaluronik asitler ve seramidlerle karıştırın
Niasinamid, hyaluronik asit ve seramidler gibi diğer nem geri kazandırıcı bileşenlerle birlikte cildinizi daha da güçlendirecektir. Niasinamid ve retinol da birlikte iyi çalışır.
6. SPF
Yapmayın: Makyaj veya cilt bakımı adımlarıyla birleştirmeyin
Burada aslında demek istediğimiz şu, SPF içeren fondötenler cildinizi güneşin etkilerine karşı normal güneş kremleri kadar iyi korumaz.
Yapın: Tek başına katmanlayın
Eğer illaki SPF içeren makyaj malzemeleri kullanmak istiyorsanız öncesinde normal bir güneş kremi kullanabilirsiniz.
Kaynak: 1