Birçok insan, farklı nedenlerle doğduğu topraklardan ayrılıp başka bir ülkede yeni bir hayat kurmayı hayal eder. Kimi, siyasi nedenlerle ülkesinden uzaklaşmayı ister; kimi ise emeklilik yıllarını huzurla geçirebileceği bir yer arayışındadır. Örneğin, Amerika’da 2024 seçimleri sonrası vize aramalarındaki artış, siyasetten uzaklaşma arzusunu açıkça gözler önüne seriyor. Bunun yanı sıra, birçok ülke emeklilere özel vize programları sunarken, bazıları kolay erişilebilir oturma izinleriyle de dikkat çekiyor. Ancak, yeni bir ülkeye taşınmayı düşünenlerin öncelikle çifte vatandaşlık gibi yasal düzenlemeleri iyi araştırması gerekiyor. Çifte vatandaşlık vermeyen ülkeler hangileri iyi araştırmak gerekebiliyor. Bakalım hangi ülkelerde çifte vatandaşlık yok.
1. Çin
Çin, çifte vatandaşlığı tanımayan ülkelerin başında geliyor. Çin Halk Cumhuriyeti Vatandaşlık Yasası’na göre, başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip olan bir kişi, Çin’e giriş yaptığında sadece Çin vatandaşlığı geçerli kabul ediliyor. Hatta bu durum, çifte vatandaş olan kişinin diğer ülkesine ait pasaportla Çin’e seyahat etmesi halinde bile değişmiyor. İki Çin vatandaşının çocuğu olarak doğan herkes otomatik olarak Çin vatandaşı kabul ediliyor.
2. Hindistan
Hindistan, vatandaşlarının birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermiyor. Ancak, Hindistan’ın Denizaşırı Vatandaşlık (OCI) programı bu kurala bir alternatif sunuyor. OCI, çifte vatandaşlık gibi görünse de bazı kısıtlamalar içeriyor.
3. Japonya
Japonya, bir bireyin aynı anda sadece bir vatandaşlığa sahip olabileceği konusunda katı kurallara sahip. Çocukken çifte vatandaş olan bireylerin, 20 yaşına geldiklerinde hangi vatandaşlığı sürdüreceklerine karar vermesi gerekiyor. Eğer Japon vatandaşlığı sırasında başka bir ülkenin vatandaşlığını alırsanız, bu durum Japon vatandaşlığınızdan vazgeçtiğiniz anlamına geliyor. Japonya’da vatandaşlar, başka bir ülkenin vatandaşlığına geçmeden önce Japon vatandaşlığını bırakmak zorunda.
4. Suudi Arabistan
Suudi Arabistan, çifte vatandaşlığı yasaklayan ülkelerden biri. Öyle ki, Amerikan vatandaşlarının Suudi Arabistan vatandaşlığına başvurması durumunda ABD pasaportlarına el konulabiliyor. Ancak bazı durumlarda, Suudi Arabistan’da doğan ve ebeveynleri başka bir ülkenin vatandaşı olan bireyler hem Suudi hem de diğer vatandaşlığa sahip olabiliyor.
İlginizi çekebilir:
Napoli’den Kagoshima’ya: Volkanik Dağlara Teklikeli Derecede Yakın Olan Şehirler
5. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)
BAE, vatandaşlığını ebeveynlerinin uyruğuna dayandıran bir sistem kullanıyor. Ancak 2021’de yapılan bir yasa değişikliği, belirli kişilere çifte vatandaşlık imkânı tanıdı. Bu imkân, genellikle hükümet veya kraliyet ailesi tarafından aday gösterilen kişilere veriliyor. BAE’de çifte vatandaşlık, yalnızca hükümet tarafından belirlenen özel durumlarda mümkün.
6. Singapur
Singapur’da doğuştan çifte vatandaşlık hakkına sahip olan çocukların, 21 yaşına geldiklerinde bir vatandaşlık seçmeleri gerekiyor. Singapur, bu konuda katı bir duruş sergiliyor ve çifte vatandaşlığı teşvik etmiyor. Çifte vatandaşlık, 21 yaşından sonra tanınmıyor.
7. Katar
Çifte vatandaşlık vermeyen ülkeler yazımızın sonuna geldik. Çifte vatandaşlık vermeyen ülkeler arasında en katısı Katar olabilir. Katar vatandaşlarının ülkeye yalnızca Katar pasaportlarıyla giriş yapmasına izin veriliyor. Eğer Katar vatandaşı başka bir ülkenin vatandaşlığını alırsa, bu durum Katar vatandaşlığından çıkmak anlamına geliyor. Katar, çifte vatandaşlığı kesinlikle tanımıyor ve diğer vatandaşlıkları görmezden geliyor.
Kaynak: 1