Edebi metinlerin yayımcılar tarafından yorumlanması, ne yazık ki zaman zaman satış kaygısı üzerinden ilerler. Öyle ki bu durum, içerik olarak da yazarın yarattığı gerçekliğin değiştirilmesi, hatta temelden dönüştürülmesiyle birlikte devam eder. Etik olup olmama tartışmaları bir yana, eserin özüne yönelik yapılan değişim; bazen yıllar sonra ortaya çıkabilecek tartışmaları da beraberinde getirir. Tıpkı, Roald Dahl’ın ünlü eseri Charlie’nin Çikolata Fabrikası‘nda olduğu gibi…
Charlie’nin Çikolata Fabrikası, 1964 yılında Roald Dahl tarafından yazıldığında büyük bir ilgiyle karşılandı
Kitap satışları her geçen gün artarken iki kere de sinema filmine uyarlanan kitap, klasikler arasındaki yerini daha ilk yıllarında almayı başarmıştı
Ancak yıllar sonra kitapla ilgili ortaya çıkan önemli bir detay okurlarını bir hayli şaşkına uğrattı
Yazarın eşi Liccy Dahl’ın verdiği bilgiye göre, kitabın kahramanı orijinal metinde siyahi olarak yazılmıştı
Ancak Liccy Dahl, bunun sebebini “Bilmiyorum, bence yazık oldu” diyerek açıklamıştı
Yazarın ölümünden sonra biyografisini yazan Donald Sturrock, verdiği bir röportajda bu iddiayı doğruladı ve şunları söyledi:
“Dahl’ın ajansı siyahi bir Charlie’nin okuyucuları cezbedeceğini düşünmediği için bu değişim yapıldı.”
Fakat Sturrock, Roald Dahl‘ın metni orijinal haliyle yayımlatmak istediğinin de altını çizdi. Yazarın menajeri kararlıydı ve aynı şekilde yazarı da ikna etti
“Bunun kötü bir fikir olduğunu söyleyen onun menajeriydi. Eğer ana karakter siyahi olursa insanların neden böyle bir tercih yapıldığını sorgulayacağını düşünüyordu.”