Doğada yeşil, hepimizin temiz bir hava ve bol huzur için ihtiyaç duyduğu bir renk. Dünyada kentleşme oranlarının artmasıyla ne yazık ki yeşil alanlara da bir bir veda etmek zorunda kalıyoruz. Economist dergisinin İstihbarat Birimi (EIU)’nin Siemens’in Yeşil Kentler Endeksi ile karbondioksit emilimi, ulaşım, su ve atık idaresi ve genel çevre politikaları gibi kriterleri göz önüne alarak hazırladığı dünyanın en çevre dostu kentleri listesi, gerçekçi bir tablo sunuyor bizlere. İşte listenin başında yer alan ilk 5 kent…
Bu liste BBC’nin Dünyanın en çevre dostu kentleri yazısından derlenmiştir
1. Vancouver – Kanada
Greenpeace’in çıkış yeri olan Vancouver şehrinde yeşil enerjiye teşvik oldukça fazla. Kent idaresi ise 2020 için karbondioksit emilimini üçte bir oranında azaltma sözü veriyor. Şehirde bisiklet yollarına özen gösteriliyor ve öncelik veriliyor. Ayrıca yayalara, kamu alanlarına ve sanat stüdyolarına da çok önem veriliyor.
2. Curitiba – Brezilya
Brezilya’nın güneyinde bulunan Curitiba, aynı zamanda Güney Amerika’daki kentler arasında yeşil ortalamanın üzerinde yer alan tek şehir. 1980’lerde geri dönüşüme öncülük eden şehir 1960’larda dünyanın ilk geniş çaplı hızlı transit otobüs hatlarını kurdu. Endekste üst sıralarda yer almasının sebebi ise toplu taşımacılığa verdiği önem olarak gösteriliyor.
3. Kopenhag – Danimarka
Yıllardır Avrupa’nın en yeşil kenti seçilen Kopenhag da dünyanın en etkili toplu taşıma sistemlerinden birine sahip. Şehirde yaşayanların yarısından fazlası bisiklet kullanıyor. Bu da karbondioksit oranının daha düşük olmasını sağlıyor. Ayrıca şehirde geri dönüşüme ve enerji tasarrufuna da çok önem veriliyor.
4. San Francisco – ABD
Kuzey Amerika’nın en yeşil kenti olan San Francisco, yüzde 77 ile dünyanın en en başarılı geri dönüşüm oranına sahip. Şehirde geri dönüşüme verilen önem ise 19. yy’a kadar dayanıyor. Mahallelerin çoğunda kendi köy pazarı bulunuyor.
5. Cape Town – Güney Afrika
Afrika’daki çevreci girişimlerin başını çeken Cape Town enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerjiye çok önem veriyor. Hatta 2008’de ülkede rüzgar enerjisinden ilk kent de Cape Town oldu. 2020’de yenilenebilir enerji kaynaklarını yüzde 10’a çıkarmayı, bu şekilde sık elektrik kesintilerine de çözüm bulunmasını hedefliyor. Bisiklet yolları yaygınlaşıyor, köy pazarları ise giderek daha popüler hale geliyor.