Cep telefonu, internet ve sosyal medya, modern yaşamın ayrılmaz parçaları arasında yer alıyor. Neredeyse teknolojinin bu en önemli nimetlerini kullanmadığımız, onlardan faydalanmadığımız tek bir an dahi yok. Fakat gezegenimizde cep telefonu veya sosyal medya kullanmak bir yana herhangi bir teknolojik üründen haberdar dahi olmayan insan toplulukları var. Tahmin edebileceğiniz gibi Amazon ormanlarının derinliklerinde yaşayan ve dış dünyadan ile bütünüyle izole halde varlığını sürdüren kabilelerden bahsediyoruz. Ancak bu yazımıza konu olan, 200’den fazla mensubu bulunan Kanamari kabilesi, diğer Amazon kabilelerinden oldukça farklı. Gerçi uzaktan bakıldığında Kanamari kabilesini de diğer yerli halklardan ayırmak pek mümkün değil. Fakat bir Kanamari mensubuna yaklaşırsanız, elinde bir cep telefonu tuttuğunu fark edebilir, sosyal medyada paylaşım yaptığını görebilirsiniz. Evet, Kanamari kabilesi yüzlerce yıllık geleneksel yaşam tarzını benimsemeye devam ediyor. Ancak cep telefonu, internet ve sosyal medya kabiledeki insanların yaşamı için de büyük bir önem taşıyor. Kabilenin teknoloji ile alışılmadık düzeyde yakınlık kurma amacı ise eğlenmek veya modern yaşamdan haber almak değil! Detaylara birlikte bakalım.
Peru ile Brezilya’yı ikiye bölen Javari Nehri’nin yakınlarında kadim bir halk yaşıyor: Kanamariler
Kanamari halkı Amazon ormanlarının Brezilya tarafında kalan bölgede yaşayan yerel unsurlardan biri. 200’den fazla mensubu bulunan kabile, çok uzun zamandır aynı topraklarda varlığını sürdürüyor. Öyle ki Javari Nehri boyunca, bölgenin Kanamari halkının yaşam alanı olduğunu ifade eden resmi tabelalara rastlamak mümkün.
Bölgenin çok sayıda kabileye ve binlerce insana ev sahipliği yaptığı biliniyor
Bu Amazon kabileleri ise tahmin edebileceğiniz gibi uzun zamandır modern dünyadan izole bir yaşam sürüyor.
Fakat Kanamari kabilesi komşularından yani bölgedeki diğer kabilelerden oldukça farklı
Evet, onlar da diğer kabilelere benzer şekilde yaşıyor, ilkel avcılık ve tarım yöntemleri sayesinde hayatta kalıyor, kendi inşa ettikleri basit yapıların içerisinde barınıyorlar.
Kanamarilerin neden benzersiz bir Amazon kabilesi olduğunu anlayabilmeniz için onlara daha yakından bakmanız gerekiyor
Kanamariler diğer kabilelerin aksine modern yaşama sandığınızdan çok daha aşina. Öyle ki cep telefonu, internet ve hatta sosyal medya kullanıyorlar!
Dahası, kabile halkı yalnızca özel izinle bölgeye gelebilen yabancılardan drone talep ediyor! İşte Kanamari kabilesinin teknoloji ile olan bu sıra dışı yakınlığı, onları oldukça özel ve benzersiz bir topluluk haline getiriyor. Peki, ama neden? Bazı kabile üyelerinin neden sosyal medya hesabı var? Elbette bu durumun ortaya çıkmasında kabileyi “medenileştirmek” isteyen gençlerin parmağı yok! Kanamari halkını sosyal medya kullanıcısı haline getiren şey oldukça trajik!
Kanamari kabilesi teknolojiyi, yıllardır yaşadıkları toprakları savunabilmek için kullanıyor
Kabilenin yaşadığı bölge kıymetli doğal kaynaklara, dev endüstrilerin ağzını sulandıran ormanlara ve kanun tanımaz balık avcılarının cirit attığı su kaynaklarına ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple Kanamari kabilesinin evi, uzun zamandır saldırı altında. Bölgedeki ağaçların sayısı günden güne azalıyor, toprak ve nehirler her saniye biraz daha kirleniyor. Elbette bu saldırının ardında acımasız şirketler var. İşte cep telefonu ve sosyal medya, Kanamari kabilesinin evlerin yok etmeye kararlı şirketler karşısındaki en önemli silahı konumunda!
Kabile üyeleri yaşam alanlarının günden güne yok edilişini sosyal medyada paylaşıyor
Bu sayede seslerini duyurmak, bölgedeki doğal yaşamın ve evleri olan toprakların yok edilmesini önlemek istiyorlar
Çünkü neredeyse sınırsız bir güce karşı yürüttükleri bu savaş son derece tehlikeli. Söz gelimi kabile şefi Mauro Kanamari, pek çok defa tehdit edildiğini, dahası kabileye destek veren ve Amazonlardaki doğa katliamını önlemeye çalışan bazı gönüllülerin gizemli şekilde hayatını kaybettiğini dile getiriyor. Amazonlara yönelik yok etme politikasının giderek daha şiddetli hale geldiğini, düşmanlarının her gün daha da kalabalıklaştığını da sözlerine ekliyor.
Kabile mensuplarından oluşan güvenlik timleri bölgede devriye geziyor, kaçak ağaç kesimini yasa dışı avcılık ve madencilik faaliyetlerini belgeliyor
Kanamarilerin sosyal medyada yürüttüğü mücadelenin başında ise Şef Mauro’nun 20 yaşındaki yeğeni João Kanamari var
Portekizce öğrenmek ve kendi halkıyla dünyanın geri kalanı arasında aracı olabilmek için modern anlamda eğitim alması sağlanan João Kanamari, bölgedeki orman katliamını ve kaçak avcıları belgelemekten ve sosyal medyada paylaşmaktan sorumlu. Yani bir anlamda “Kanamari sosyal medya savaşçılarının” komutanı konumunda. Genç kabile üyesi, yürüttükleri bu savaş hakkında “Yardım edebilmeleri için dünyanın bizi görmesini istiyoruz. Biz burada, bu tehlikeli sularda, sadece kendimiz için değil, aynı zamanda sizin için de mücadele ediyoruz.” ifadelerini kullanıyor.
Kaynak: 1