Daha önce sadece et yiyerek kilo verebileceğiniz bir diyet duydunuz mu? Carnivore diyeti, karbonhidratları beslenme düzeninizden çıkararak sadece et ve hayvansal ürünlerin tüketildiği bir beslenme düzenidir. Peki, et tüketerek sağlıklı kalmak ve kilo vermek mümkün mü? Bu alışagelmişlerin dışındaki karnivor beslenme ne demek birlikte inceleyelim! Peki carnivore diyeti nasıl yapılır, zararlı mıdır? İşte merak edilen soruların yanıtları…
Carnivore diyeti nedir?
Carnivore diyeti, tamamen hayvansal gıdaların tüketildiği bir beslenme çeşididir. Et, balık, yumurta ve tam yağlı süt ürünleri bu diyetin temel besinlerini oluşturuyor. Meyve, sebze, tahıl ve işlenmiş gıdalar gibi karbonhidrat kaynakları ise karnivor diyeti süresince tamamen yasaklı besinler arasında.
Carnivore diyetinin temeli, bireyleri tarih boyunca avcı-toplayıcı olarak yaşadığımız dönemdeki beslenme düzenine döndürmektir. Karbonhidratı sıfıra indirerek vücudu enerji kaynağı olarak yağ yakmaya zorlamak da diyetin bir parçası. Bu diyetin savunucuları, karnivor beslenme tarzının insanoğlunun tarihsel köklerine dayandığını ve vücut için doğal bir yöntem olduğunu iddia etmektedir. Özellikle son dönemde hızlı kilo verme ve enerji seviyelerinde artış vaadiyle dikkat çeken carnivore diyeti, dünya çapında da giderek popüler bir hale geliyor. Aynı zamanda bu diyetin bağışıklık sistemi hastalıkları, sindirim sorunları ve iltihaplanma gibi çeşitli sağlık sorunlarına da iyi geldiği iddia ediliyor.
Carnivore (karnivor) diyeti nasıl yapılır?
Carnivore diyetini uygulamak basit ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yalnızca hayvansal gıdaların tüketilmesidir. İşte karnivor diyeti nasıl yapılır sorusunun cevabı;
- Sadece hayvansal ürünler tüketilmeli: Et, sakatat, yumurta, balık ve hayvansal yağlar diyetin ana besin kaynakları.
- Karbonhidrat tüketimi yasak: Ekmek, makarna, pirinç, sebze, meyve ve şeker gibi karbonhidratlar diyetten çıkarılmalı.
- Su ve elektrolit takviyesi alımı: Sıvı tüketimi suyla sınırlandırılmalıdır; ancak elektrolit dengesini korumak için tuz veya takviye kullanabilirsiniz.
- Kalori hesabı yapılmasına gerek yok: Carnivore diyeti, kalori hesaplamaktansa doyuncaya kadar yemek yemeyi önerir.
Carnivore diyeti boyunca yenilebilecek besinlerin listesi;
- Et: Sığır, kuzu, tavuk, hindi gibi kırmızı ve beyaz et çeşitleri yenilebilir.
- Balık ve deniz ürünleri: Somon, sardalya, karides ve diğer tüm balık çeşitleri yenilebilir.
- Yumurta: Diyetin ana protein kaynağı yumurtadır.
- Süt ürünleri: Tereyağı, yoğurt ve peynir gibi besinler tercih edilebilir.
Su tüketimi ise karnivor diyeti süresince önemlidir. Şekersiz olacak şekilde kahve ve çay gibi içecekleri de tüketebilirsiniz.
Carnivore diyeti kaç gün yapılır?
Carnivore diyeti uzun vadede sürdürülebilir bir diyet değildir. Kısa vadeli bir diyet olarak 3 ila 5 gün olacak şekilde uygulanması önerilir. Bu süre boyunca, vücudun diyete adaptasyonunu gözlemlemek için idealdir.
İlginizi çekebilir:
Kolesterolü Azaltıyor, Yağlanmayı Önlüyor! Atlantik Diyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Karnivor diyeti kaç kilo verdirir?
Karnivor diyeti uygulandığı ilk günden itibaren hızlı bir kilo kaybı yaşatır. Ancak unutulmamalı ki kilo kaybı kişisel bir süreçtir. Metabolizma hızınız, diyetin süresi ve fiziksel aktivite düzeyiniz gibi faktörler kilo verme hızınızı etkiler.
Carnivore diyetinin faydaları var mı?
Carnivore diyeti, doğru uygulandığı takdirde faydalı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Carnivore diyeti faydaları:
- Kilo kaybı: Karbonhidratların tamamen beslenme düzeninden çıkarılması, vücudu yağ yakımına yönlendirerek kilo vermeyi hızlandırır.
- Kan şekeri kontrolü: Karbonhidrat tüketiminin sınırlandırılması sonucu kan şekeri seviyelerinde yaşanan dalgalanmalar önlenebilir.
- Vücutta daha az iltihaplanma: Hayvansal ürünlerin tüketimi bazı kişilerde iltihaplanmayı azaltabilir.
- Uygulanabilir ve basit: Tek tip besin grubu ile diyet takibi yapılması kolaylık sağlar.
Karnivor diyetinin zararları ve riskleri var mı?
Carnivore diyeti sürdürülebilir bir diyet çeşidi değil. Sürdürülebilir olmayan her diyet çeşidinde ise verilen kiloların hızlı bir şekilde geri alınması olağan bir durumdur. Karnivor diyetinin vücuda verebileceği zararlar şöyle:
- Yetersiz besin tüketimi sonucunda lif, vitamin ve mineral eksikliği yaşanır. Bunun sonucunda da bağışıklık sistemi olumsuz yönde etkilenir.
- Lif eksikliğinin sonucunda sindirim sistemi problemleri yaşanır.
- Gereğinden fazla doymuş yağ tüketimi kalp sağlığını olumsuz etkiler.
- Yüksek seviyede protein alımı böbrekleri yorarak sağlık problemi yaratabilir.
- Karbonhidrat tüketiminin sınırlandırılması sonucu enerji düşüklüğü yaşanır.
- Besinlerin sürekli olarak tek tip olması, tiksinme duygusunu arttırır. Bu durum sonucunda ise uzun süreli yeme bozukluğu gözlemlenir.
Carnivore diyeti, kısa vadede kilo vermeyi amaçlayan kişiler için etkili bir yöntem olabilir. Ancak, karnivor diyetinin uzun vadeli etkileri konusunda uzmanlar bir çok olumsuz sonuç elde etmiştir. Karnivor diyeti ile ilgili yapılan araştırmalarda, diyeti uygulayan kişilerin %30’unun sindirim sistemi ve enerji düşüklüğü gibi problemleri yaşadığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle, karnivor diyeti mutlaka bir doktor veya diyetisyen gözetimi altında uygulanmasını tavsiye ederiz.
Peki siz Carnivore diyeti hakkında ne düşünüyorsunuz? Denemek ister misiniz? Yorumlarınızı bizimle paylaşın!