Buckingham Sarayı’nda hayat nasıl? Bu biraz gizemli olmaya devam ediyor. Bir kraliyet ikametgahı ve resmi bir devlet binası olan Buckingham Sarayı, hem özel hem de kamusal alanda faaliyet gösteriyor. Buckingham Sarayı’nın içinde resmi amaçlar için tasarlanmış odalar ve yakınlarda kraliçe ve aile üyeleri için özel daireler bulunur. Buckingham Sarayı’nda yaşamak ve çalışmak çeşitli avantajları beraberinden getiriyor. Personel tıbbi hizmetlerden egzersiz tesislerine kadar birçok farklı şeyden yararlanıyor. Sizler için Buckingham Sarayı hakkında bilmeniz gereken bazı şeyleri anlattık.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Monopoly Oynayamıyorlar! İngiliz Kraliyet Ailesi İle İlgili Birbirinden İlginç 8 Bilgi”
1. Sarayda bulunan devlet odalarından bazıları çok uzun süredir hiç dekore edilmedi
Buckingham Sarayı, 19’u devlet odası olarak belirlenmiş toplam 775 odaya sahiptir. Tarihçi Ellen Leslie’ye göre, devlet odalarının hiçbiri altmış yıldan fazla bir süredir yeniden dekore edilmedi, ancak bu bilinçli bir şekilde verilmiş bir karar. Leslie, “Birçok insan, çoğunlukla modaya ayak uydurmak ve daha modern olmak için her 10 yılda bir evlerini dekore ediyor. Buckingham Sarayı söz konusu olduğunda kraliyet ailesi yeniden dekore etmekle ilgilenmiyor. Bu odaların aynı görünmesini istiyorlar.” diyor.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Toplanın Açıklıyoruz! Kraliyet Ailesinin Daima Göz Alıcı Görünmesinin 6 Nedeni”
2. Yıllık onarımlar milyon dolarlara mal oluyor
Buckingham House, 18. yüzyılın ortalarında kraliyet ailesi tarafından satın alınmış ve Kral IV. George’un himayesinde resmi bir saraya dönüştürülmüştür. 1820’lerde Kral IV. George ve mimar John Nash, evi bir saraya dönüştürdü, yeniden inşa etti ve çok sayıda oda ve ayrıntılı dekor ekledi.
Buckingham Sarayı’nda yıllar içinde bazı iyileştirmeler yapılmış olsa da, bunlar yerleşim ve resmi alanları güncel tutmak için yeterli olmadı. 2017’de İngiliz hükümeti, bazıları İkinci Dünya Savaşı öncesine dayanan su borularını, elektrik kablolarını, aydınlatma armatürlerini ve radyatörleri yenilemek için 500 milyon dolar ayırdı. Privy Peace’in Muhafızı Sir Alan Reid’e göre, Buckingham Sarayı’nın çatısından su sızıyor ve aşağıdaki kovalarda tutuluyor.
Bazı pratik ve estetik değişikliklere ek olarak, güvenlik konularının da ele alınması gerekiyor. Bir keresinde, düşen bir duvar parçası neredeyse Prenses Anne’in kafasına çarpıyordu. Onarımların çok aşamalı bir operasyon olarak 10 yıldan fazla sürmesi bekleniyor.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Kraliçe Elizabeth: Dünyanın En Zengin ve En Yaşlı Hükümdarının Etkileyici Hayat Hikayesi”
3. Kraliyet ailesi ve İngiliz hükümeti, Buckingham Sarayı’nın onarımlarını kimin ödemesi gerektiği konusunda anlaşmazlığa düştü
İngiliz hükümeti, Buckingham Sarayı’nı yenilemek için 500 milyon dolar yatırım yapmış olabilir, ancak bu konu büyük tartışmalara neden oldu. Hükümet, Buckingham Sarayı’nın onarımlarını kraliyet ailesinin karşılamasını istedi. Birkaç parlamento üyesi, Buckingham Sarayı’nın onarımlarını kraliyet ailesinin karşılaması konusunda çağrıda bulundu. Ancak Kraliçe II. Elizabeth, diğer konutlarının aksine, Buckingham Sarayı’na sahip olmadığı konusunda ısrar ediyor. Fakat her şeye rağmen, Buckingham Sarayı kraliçe için temel ikametgah olarak hizmet vermektedir.
4. Kraliçe II. Elizabeth sarayın tek bir dairesinde yaşıyor
Buckingham Sarayı’nın kuzey tarafında Kraliçe II. Elizabeth’in kullandığı özel daireler bulunmaktadır. Kraliçe, dokuz odalı dairesindeki eşyaların parasını ödüyor. Elizabeth ve merhum kocası Prens Philip’in, kraliçenin en soğuk aylarda bile pencereleri açık tutmayı sevdiği için ayrı odalarda uyudukları biliniyordu. Philip’in ilk kuzeni Lady Pamela Hicks’e göre, bu, İngiliz üst sınıfı arasında da yaygın bir uygulama olmaya devam ediyor.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Prens Unvanından ve Servetinden Aşkı İçin Vazgeçen II. Elizabeth’in Eşi Philip’in Hikayesi”
5. Buckingham Sarayı’nda bulunan tahta, Kraliçe II. Elizabeth de dahil olmak üzere hiç kimse oturmaz
Taht Odası, Buckingham Sarayı’ndaki devlet odalarından biridir. Odadaki tahtlar, Kraliçe II. Elizabeth ve eşi Prens Philip’in 1953’teki taç giyme töreni için yapıldı. II. Elizabeth’in tahtına, “Elizabeth II Regina” için kraliyet şifresi olan “EIIR” işlendi. Fakat kraliçe yalnızca bir kez tahta oturdu. Taç giyme töreninden sonra kraliçe, şimdi Windsor Kalesi’nde bulunan taht sandalyesini kullanıyor.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Kraliyet Düğün Gelenekleri: Görgü Kuralları, Yemek Menüleri ve Kıyafetler”
6. Sarayın bahçesi çok büyüktür. Öyle ki, bahçenin içinde hem göl hem de küçük bir ada vardır
Buckingham Sarayı’ndaki 40 dönümlük bahçelerde 300’den fazla İngiliz kır çiçeği türü, 150 ağaç, 30 kuş türü ve çok sayıda güve ve kelebek türü bulunur. Bahçe içinde 3 dönümlük bir göl ve küçük bir ada vardır. Adada, İtalyan bal arıları beslenmektedir. Kraliçe, arılar tarafından yapılan organik balı yemektedir.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “İngiliz Kraliyet Ailesinin Pek Bilinmeyen Birbirinden İlginç 11 Beslenme Alışkanlığı”
7. Sarayda personeller için postane, doktor ve şapel gibi birçok farklı olanak vardır. Bu sayede çalışanlar saraydan ayrılmak zorunda kalmazlar
Buckingham Sarayı birçok yönden özerktir ve personel için postane, kafeterya, sinema ve doktor muayenehanesi gibi olanaklar sunar. Bu özellikler, çalışanların saraydan ayrılmak zorunda kalmadan kişisel meseleleriyle ilgilenmelerini kolaylaştırır. Ek tesisler arasında bir yüzme havuzu, spor salonu ve şapel bulunmaktadır. Personel ayrıca, bir kitap kulübüne veya koroya katılabilir veya yerinde danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilir.
Sağlık tesislerinin maliyetleri 2008’de kamuoyunda eleştiri konusu oldu. Health Service Journal, 300 hane personelinin ulusal ortalamanın neredeyse iki katı bir oranda sağlık hizmeti aldığını ortaya çıkardı. Bu çok rahatsız ediciydi, çünkü İngiltere’deki Ulusal Sağlık Servisi çok daha büyük tıbbi uygulamaları daha düşük masraflarla kapatıyordu.
8. Personeller çok içtikleri için saraydaki bar kapatıldı
Bir zamanlar Buckingham Sarayı’nda personeller için bir bar vardı. Ancak Kraliçe II. Elizabeth’in eski basın görevlisi Dickie Arbiter’e göre, personeller orantısız bir şekilde içtikleri için bar kapatıldı.
9. Bodrumdaki ATM sadece kraliyet ailesine özeldir
Buckingham Sarayı’nın bodrum katında bulunan Coutts Bankası ATM’si, kraliyet ailesinin üyelerinin her zaman nakit paraya erişmesine olanak sağlar. Kraliçe II. Elizabeth’in asla nakit taşımadığı söylenir, ancak saray hem kraliyet ikametgahı hem de devlet meselelerinin yeri olarak hizmet verdiğinden her zaman nakit paraya ihtiyaç duyulur.
Dünyanın en eski bankalarından biri olan Coutts, 2002 yılında aramızdan ayrılan Kraliçe Anne de dahil olmak üzere toplumun en üst kademelerine hizmet veriyor.
10. Bazı personellerin tam gün çalışması ve sarayda uyuması gerekir
Buckingham Sarayı’nda 188 personel yatak odası vardır. Bazı personellerin tam gün sarayda kalması, yemek yemesi ve uyuması gerekir. Buckingham Sarayı’ndaki bir işin avantajları arasında özel telefon paketleri ve araç kiralama indirimleri yer alır.
Kaynak: 1