Güney Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya bir süredir politik olarak oldukça gergin bir dönemden geçiyor. Geçtiğimiz ekim ayında gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinden bu yana, Brezilya’daki politik tansiyon bir türlü düşmek bilmiyor. Kısa süre önce ise Brezilya, siyasi ve toplumsal olarak son yılların en dikkat çeken olaylarına sahne oldu. Ekim 2022 seçimlerinde koltuğunu Lula da Silva’ya kaptıran eski devlet başkanı Bolsonaro’nun destekçileri başkent Brasilia’daki Başkanlık Sarayı ile Kongre ve Yüksek Mahkeme binalarını ele geçirdi! Gelin siyasi tansiyonun giderek yükseldiği Brezilya’da neler oluyor birlikte bakalım…
2022 Brezilya’daki siyasi havanın oldukça sert estiği bir yıl oldu
2003-2010 yılları arasında Brezilya Devlet Başkanı olarak görev yapan Lula da Silva, 2022 seçimlerine katılacağını açıklamıştı. Lula da Silva’nın devlet başkanlığı için aday olması, toplumun büyük kesiminden destek bulurken büyük bir kesimi ise Silva’nın adaylığını ciddi şekilde eleştiriyordu. Çünkü Silva, geçtiğimiz yıllarda yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalmış ve geçmiş dönemdeki seçimlere katılması engellenmişti. Ancak Silva, 2021 yılında hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından aklandı ve 2022 yılındaki seçimlere katılmasının önü açılmış oldu…
Silva ile Bolsonaro arasındaki seçimler aynı zamanda ülkedeki sağ ile solun mücadelesi niteliğindeydi
Kampanya dönemi, hem Lula da Silva’nın hem de Bolsonaro’nun sert açıklamalarıyla geçti. Brezilya’nın yeni devlet başkanını belirleyecek olan seçimler, işte bu gergin siyasi ortamda gerçekleştirildi. Sandıktan galip çıkan ise sol siyasi geleneğin en önemli isimleri arasında yer alan Lula da Silva oldu!
Aşırı sağcı, mevcut devlet başkanı Jair Bolsonaro’yu az bir farkla geride bırakmayı başaran Lula da Silva’nın zaferi, aynı zamanda Brezilya’daki siyasi ve politik değişimin de en önemli göstergesiydi… Silva’nın yoksullukla mücadele, adil bir toplum düzeni ve çevre sorunlarını merkezine alan ve ülkedeki siyasi dönüşümün ipuçlarını barındıran zafer konuşması, toplumun geniş kesimleri tarafından büyük memnuniyetle karşılandı. Ancak Silva’nın zaferiyle büyük hayal kırıklığı yaşayan Brezilya vatandaşlarının sayısı da az değildi.
Başkent Brasilia uzun bir süredir seçim sonuçlarını kabul etmeyen Bolsonaro destekçilerinin protesto gösterilerine sahne oluyor
Bolsonaro destekçileri, aylardır Kongre binası önünde seçim sonuçlarına yönelik eylemler düzenlemeye devam ediyor. Milyonlarca Bolsonaro destekçisi, seçimlerde hile yapıldığına inanıyor. Bununla birlikte Lula da Silva, hakkındaki yolsuzluk suçlamasından beraat etse de Bolsonaro yanlıları Silva’nın adını yolsuzlukla birlikte anmaya devam ediyor. Öte yandan Bolsonaro taraftarları sıklıkla orduya darbe çağrısında bulunuyor…
Silva’nın 2023 başında göreve başlaması ise Brezilya’daki siyasi gerginliğin daha da tırmanmasına neden oldu. Bolsonaro’nun ülkedeki teamüllerin aksine Silva’nın yemin törenine katılmayarak Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmesi ve sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalar, siyasi gerginliği daha da tırmandırdı. İşte bu nedenle uzun süredir devam eden protestolar, kısa süre önce Brezilya’da eşine az rastlanır olayların yaşanmasına neden oldu…
Bolsonaro destekçileri, başkent Brasilia’daki Kongre ve Yüksek Mahkeme binaları ile Başkanlık Sarayı’nı ele geçirdi!
Başkentteki demokratik kurumların hedef alındığı “işgal” eylemlerine çok sayıda Brezilyalının katıldığı ifade ediliyor. Brezilya’dan gelen haberlerde, ele geçirilen binaların duvarlarına Bolsonaro yanlıları tarafından yazılar yazıldığı ve binaların tahrip edildiği belirtiliyor.
Brezilya polisi, kısa süre önce başkentteki güvenliğin yeniden sağlandığını açıkladı
Bolsonaro yanlılarının kamu binalarından uzaklaştırıldığı, gösteriler sırasında en az 200 kişinin gözaltına alındığı ve şehir merkezinin 24 saat süre ile sivillere kapatıldığı ifade ediliyor. Ayrıca Ulusal Muhafızların da göreve çağrıldığı belirtiliyor.
Öte yandan daha önce 8 kilometrelik “protesto yürüyüşünü” engelleyemediği için özür açıklaması yapan başkent valisi İbaneis Rocha’nın da görevden alındığı biliniyor.
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, eylemcileri “fanatik faşistler” şeklinde nitelendirdi
İşgal eylemlerinin gerçekleştiği sırada başkent dışında olan Silva, radikal göstericilerin tespit edildikten sonra yargılanarak cezalandırılacaklarını dile getirdi.
Demokrasinin sembolü olan kamu kurumlarının işgal edilmesi, toplumsal ayrışmanın işareti olarak değerlendirildi
Bazı uzmanlara göre milyonlarca Brezilyalı, ülkedeki demokratik kurumların kendilerini temsil etmediğini düşünüyor. Yaşanan işgaller de bu düşüncenin en somut kanıtı. Bununla birlikte işgal eylemlerine katılanların büyük bir bölümü, siyasi olarak aşırı uçlarda bulunan insanlar. Ancak Silva hakkında olumsuz düşünenlerin sayısı milyonları buluyor. Bolsonaro’yu, “vatan, tanrı ve aile” gibi değerlerin savunucusu olarak niteleyen çok sayıda vatandaşa göre Silva, “Brezilya için komünist bir tehdit.”
Öte yandan sosyal medyadaki dezenformasyonlar ve Bolsonaro’nun Brezilya’daki seçim sistemini tartışmaya açtığı paylaşımları, muhalif kesimdeki toplumsal öfkenin büyümesinin en önemli sebepleri arasında gösteriliyor.