Bugün sizleri yeni bir kavramla tanıştırmak istiyoruz: Tech neck! Tablet, telefon ya da bilgisayar gibi elektroniklerde gereğinden fazla vakit geçirince ortaya çıkan tech neck, çağımızın rahatsızlığı olacak gibi duruyor. Eğer siz de ekran başında saatlerinizi geçiriyorsanız doğru yerdesiniz! Boyun düzleşmesi olarak da tabir edebileceğimiz bu problem, rutininizdeki minik değişiklikler sayesinde kolayca önlenebilir. Elektroniklerin neden olduğu tech neck’i önlemenin yollarını sizler için araştırdık ve yazdık. Bu öneriler sayesinde boyun ve sırt ağrılarına veda edebilirsiniz! İşte çağımızın rahatsızlığı tech neck’i önlemenin yolları…
Elektroniklere ara verin
Biliyoruz, söylemesi yapmaktan daha kolay! ? Ancak elektronik cihazlara sık sık ara vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Dilerseniz ekrana ayırdığınız vakti takip etmek için çeşitli uygulamalar kullanabilir, alarmlardan yardım alabilirsiniz. 20 dakikalık bir ekran süresinin ardından 2-3 dakikalık kısa molalar vermek, sandığınızdan çok daha büyük bir etki yaratacaktır.
Chin tuck egzersizleri yapın
Chin tuck egzersizleri, masanızda otururken kolayca yapabileceğiniz egzersizler arasındadır. Yapmanız gereken tek şey rahat bir pozisyonda oturmak ve çenenizi yere paralel tutmak. Ardından başınızı eğmeden, tıpkı gıdınızı çıkarır gibi çenenizi geriye doğru çekmelisiniz. Dilerseniz başınız sanki bir iple yukarıdan çekiliyormuş gibi başınızı yukarı doğru uzatmayı deneyebilirsiniz. Boyun kaslarınızı güçlendirmek ve duruşunuzu iyileştirmek için bu egzersizleri günde iki defa yapabilirsiniz.
Çalışma alanınızı yeniden düzenleyin
Telefonunuzda, tabletinizde ya da bilgisayarınızda vakit geçirirken başınızı öne eğmek, kaslarınızda strese neden olur. Ekranı göz hizanıza getirerek boyun kaslarınızdaki bu fazla yükü hafifletebilir, sırt ve boyun ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Bu düzenleme boynunuzu nötr bir hizaya sokmanıza da yardımcı olacak!
Oturma pozisyonunuza dikkat edin
Bilgisayarda çok fazla zaman geçirenler buraya! Oturma pozisyonunuzu değiştirmek, sandığınızdan çok daha büyük bir etki yaratabilir. Ergonomik bir sandalye ve bel desteği, sırtınızın ve boynunuzun gün boyunca nötr bir pozisyonda kalmasına yardımcı olur.
Ağrılar için ilk etapta soğuk, sonrasında ise sıcak kompres tercih edin
Ne tür bir ağrı olduğu hiç fark etmez! Ağrıyı ilk hissettiğiniz anda ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulamalısınız. Bu sayede hem ağrıyı hem de şişliği azaltabilirsiniz. İlk şoku atlattıktan sonra sıcak havlularla kompres yapabilir, sırt ve bel ağrılarına kısa sürede veda edebilirsiniz.
Egzersiz yaparak sırt kaslarınızı güçlendirin
Tech neck’i önlemenin en etkili yolu elbette düzenli egzersiz! Güçlü sırt kasları, boynunuzun şeklini korumak için çok önemlidir. Uzmanlar, özellikle pilates egzersizlerinin postürü düzeltmede ve kasları güçlendirmede çok etkili olduğunun altını çiziyorlar.
Kapı egzersizlerine bir şans verin!
Kapıdan destek alarak yapabileceğiniz kapı egzersizleri, omuz ve göğüs kaslarınızı esnetmek için harikadır. Konu kapı egzersizleri olduğunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, kaslarınızdaki gerginliği hissedene dek devam etmek. Tabii vücudunuzu fazla zorlamamakta da fayda var!
Etkilenen bölgeye masaj yapın
Ekran başında uzun saatler geçirmek, boyun ağrılarına neden olabilir. Eğer omuzlarınızdaki gerginlik arttıysa bu durum, uyuşukluğa hatta baş ağrısına neden olabilir. Boyun masajı, kaslardaki iltihabı azaltarak genel sertliği ve stresi azaltır.
İnce çizgileri önlemek için retinol kullanın
Cilt bakım dünyasının vazgeçilmezi olan retinolü mutlaka duymuşsunuzdur. Ekran başında uzun saatler geçirmek, boynunuzda ince çizgilere neden olabilir. Yaşlanma karşıtı bir bakım istiyorsanız boynunuza ve çenenize retinol içeren bir cilt bakım ürünü uygulayabilirsiniz.
Yeterli miktarda uyumaya özen gösterin
İyi bir gece uykusu, enerji vermekle ve üretkenliğinizi arttırmakla kalmaz! Aynı zamanda ağrılarınızın hafiflemesine de yardımcı olur. Günde 7 ila 9 saat uyumak, sırtınızdaki ve boyununuzdaki stresi azaltmanın en etkili yollarından biridir. Bu nedenle yeterli miktarda uyumaya özen göstermelisiniz.
Kaynak: 1