Özellikle kış aylarında çoğu insan boğaz ağrısından yakınıyor. Boğaz ağrısının sebep olduğu yutkunma, yeme ve konuşma sorunları günlük hayat içerisinde insanların yaşam kalitesini ciddi derece düşürebiliyor. Halbuki üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkabilen boğaz ağrısından korunmak da oldukça kolay. Üstelik evde kendi doğal karışımlarınızı hazırlayarak boğaz ağrısına karşı korunabilirsiniz.
1. Tuz, su ve karbonatla gargara yapın
Bir su bardağı ılık su içerisine bir çay kaşığı karbonat ve bir çay kaşığı tuz ekleyin ve iyice karıştırın. Dişinizi fırçaladıktan sonra hazırladığınız karışımı gargara yaparak hem ağız içerisinde yer alan mikropları öldürürsünüz hem de boğaz ağrısını yumuşatabilirsiniz. Fakat gargara yaparken karışımı yalnızca ağzınızda çalkalamayın, mutlaka kafanızı geri yatırarak gargara yapın. Karışımı yutmamaya da özen gösterin.
2. Bal, limon ve zencefilin enfes karışımı
Bal, limon ve zencefilin her birinin farklı özellikleri bulunuyor. Bal boğazı yumuşatırken, limon anti bakteriyel özellik gösteriyor. Toz zencefil ise doğal balgam söktürücü olarak bağışıklık sistemini destekliyor. 3 kaşık bal, yarım limonun suyu ve bir çay kaşığı toz zencefili karıştırın ve içerisine bir miktar ılık su ekleyerek tüketin.
3. Bitki çayları her derde deva
Özellikle adaçayı ve ıhlamur, boğaz ağrısını geçirmede önemli rol oynuyorlar. Aynı zamanda ekinezya çayı da bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudu hastalıklara karşı koruyor.
4. Bol bol ılık su için
Bol bol su tüketmek vücuttaki gözeneklerin açık ve nemli kalmasına yarıyor. Böylelikle ağız kuruluğu yaşanmıyor, boğazdaki tahriş hafifliyor ve mukusun daha kolay çözülmesini sağlıyor. Fakat suyu ılık içmeye özen gösterin. Çünkü dolaptan çıkmış soğuk su, boğazdaki tahrişi artırabiliyor.
5. Sigaradan ve tütün ürünlerinden uzak durun
Solunum yollarını tahriş eden sigara aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini düşürüyor. Yalnızca sigara içmek dahi herhangi bir enfeksiyon olmaksızın boğazda tahrişe, ağrıya ve öksürüğe sebep olabiliyor. Yalnızca sigara değil, pipo, nargile, puro gibi diğer tütün ürünlerini tüketmek de oldukça zararlı.
6. Yiyeceklerinizi ılık tüketin
Çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler boğazdaki tahrişin artmasına sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerinizi oda sıcaklığı seviyesinde tüketmeye özen gösterin. Boğazın aşırı derecede şiş ve tahriş olduğu durumlarda, pilav veya püre gibi çiğnemesi ve yutması daha kolay besinleri tercih edin.
7. Bulunduğunuz ortamın nem seviyesini dengeleyin
Özellikle soğuk kış aylarında ısınmak için evlerde soba ya da kalorifer kullanılıyor. Ortamın fazla ısınması, nem seviyesini düşürüyor ve solunan hava, boğazda tahrişe neden olabiliyor. Bunun önüne geçmek adına kaloriferin ya da sobanın üzerine bir kap su veya ıslak havlular koyabilirsiniz. Böylelikle buharlaşan su, ortamdaki nem seviyesini dengeler.