Çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul, farkı yüzyıllardan günümüze ulaşan onlarca kültürel ve tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Görkemli saraylar, önemli devlet adamlarının yaşamına tanıklık eden konaklar, büyük mimarların keskin zekalarının ürünü olan ibadethaneler, geçmiş yüzyılların toplumsal yaşamında önemli yer tutan kıymetli binalar… İstanbul, kadim zamanların izlerini taşıyan muhteşem yapılarla dolu. Ancak İstanbul’da içerisinde hükümdarların yaşamadığı, inanılmaz kalabalıklara kapılarını açmayan tarihi yapılar da var. İşte, meşhur İstiklal Caddesi üzerindeki Bodvi (Boudouy) Apartmanı da o yapılardan biri. Bu yazımızda sizlere muhteşem güzelliğinin yanı sıra köklü bir tarihin hatıralarını üzerinde taşıyan ve Beyoğlu’nun simge yapılarından biri haline gelen Bodvi Apartmanı’ndan bahsedeceğiz.
İlginizi çekebilir:
İstanbul İçinde Bambaşka Bir Tarih: Doğan Apartmanı
İstanbul’daki tarihi Beyoğlu ilçesinin sembollerinden biri olarak varlığını sürdüren Bodvi Apartmanı, İstiklal Caddesi üzerinde yer alıyor
Tarihi yapının açık adresi İstiklal Caddesi No: 144.
Güzelliği dillere destan bu binanın 20. yüzyılın başlarında inşa edildiği biliniyor
Binanın tam olarak ne zaman inşa edildiği hakkında ise bir uzlaşı yok. Bazı kaynaklar, Bodvi Apartmanı’nın 1905-1909 yılları arasında Beyoğlu’ndaki yerini aldığını yazıyor. Bazı kaynaklar ise daha net, inşaatın 1907 yılında tamamlandığı bilgisine yer veriyor. Apartmanın hangi tarihte ortaya çıktığını tam olarak bilemesek de, 20. yüzyılın başlarındaki mimari estetiği bünyesinde barındırdığına hiçbir şüphe yok.
Bugün, anıtsal bir yapı olma özelliği taşıyan apartmanın hikâyesi ise çok daha önceki bir tarihe uzanıyor
Tarihi kaynaklar, apartmanın 1800’lü yıllarda İstanbul’a gelen ve Osmanlı hakimiyeti altındaki tüm denizlere gemi feneri yapımı işini üstlenen Joseph Baudouy isimli Fransız tarafından, özel konut olarak inşa ettirildiğini yazıyor.
Binanın giriş katları ticarethane olarak tasarlanmış
Yine bazı kaynaklarda yer alan bilgilere göre Joseph Baudouy bir süre boyunca ailesiyle birlikte bu apartmanda yaşamış
Takip eden yıllarda ise binadaki her katın ayrı ayrı kiracılara ev sahipliği yaptığı biliniyor
Başta Mustafa Kemal Atatürk ve çok sayıda önemli şahsiyetin diş hekimliğini yapan Sami Günzberg ve İtalyan Konsolosluğu’nda görev yapan Charles Cervati, apartmanın en ünlü kiracıları arasında.
Apartmanın sahipliği 1950’li yıllara Türkiye İş Bankası’na geçti
1953-2016 yılları arasında Türkiye İş Bankası Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren bina, tarihsel süreçte pek çok iç ve dış restorasyondan geçerek günümüze ulaşmayı başardı.
Bodvi Apartmanı, 2005 yılında ise korunması gereken eser olarak tescil edildi
Beyoğlu’nun sembollerinden olan Bodvi Apartmanı, 2023 yılında müzeye dönüştürüldü
Tarihi yapı bugün Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi binası olarak kullanılıyor
İş Bankası’nın 2008 yılında aldığı, binayı sanat müzesi olarak yeniden düzenleme kararının ardından 2020 yılında başlayan restorasyon çalışmaları, 2023’te tamamlandı. Tarihi binanın Resim Heykel Müzesi’ne dönüşümünün mimarları ise Ertuğ Uçar ve Mehmet Kütükçüoğlu’dur. Bina, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına atıfta bulunacak şekilde 29 Ekim 2023 tarihinde kapılarını müze olarak açtı.
Bugün binanın 5. ve 4. katları kalıcı, 3. ve 2. katları ise geçici sergilere ev sahipliği yapıyor
Giriş katları ise çeşitli kültür sanat etkinliklerine sahne oluyor. Binanın teras katının ise önümüzdeki günlerde restoran olarak hizmet vermesi planlanıyor.
Kaynak: 1