Günümüz toplumunun en büyük problemlerinden biri hem kadına hem de çocuklara uygulanan şiddet. Başta Türkiye’de olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde kamusal alanda kadınlar ve kız çocukları şiddete maruz kalıyor. Bu şiddet zaman zaman sözlü zaman zamansa fiziksel olabiliyor. Her ne kadar Sivil Toplum Kuruluşları, Kadın Toplulukları, aktivistler, siyasi ve ünlü isimler kadına ve çocuklara yönelik şiddete karşı mücadele verse de maalesef bu konuda hala yeterli önlemler alınabilmiş değil. Kadına ve çocuklara yönelik sözlü, psikolojik ya da fiziksel taciz bireylerin toplumdan izole olmasına neden oluyor. Özellikle kamusal alanlarda bu tip taciz olaylarının gerçekleşmesi bireylerin kendilerini güvende hissetmemelerine ve sosyal hayatlarının etkilenmesini yol açıyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ise kadına ve kız çocuklarına kamusal alanda yapılan tacize dikkat çekmek için “Karanlığı Aydınlat” ismini verdiği bir kampanya başlattı. Bu kampanya kapsamında ise Ankara’da “Karanlığı Aydınlat” isimli ışıklı enstalasyon sergisi de düzenleniyor. Gelin “Karanlığı Aydınlat” kampanyasının detaylarına gelin birlikte bakalım.
Yeterli cezai yaptırımların alınmaması nedeniyle maalesef kamusal alanda kadına yönelik şiddet olayları artış gösteriyor
Tüm dünyada kadınlar ve kız çocukları, sokakta, iş yerinde, eğlence yerlerinde ya da sadece yolda yürürken bile sözlü, cinsel, psikolojik, ekonomik hatta zaman zaman fiziksel tacize maruz bırakılıyor. Kamusal alandaki şiddet ise ulaşım araçlarından sokaklara, pazarlardan parklara her yerde görülebiliyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği ise bu duruma dikkat çekmek için dünya çapında bir aktivizm kampanyası yürütüyor
BM, Yürütülen 16 günlük aktivizm kampanyasının Türkiye ayağında da kamusal alanda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete “dur” diyor
25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar süren kampanyanın bu seneki teması ise “Karanlığı Aydınlat”
16 günlük bu aktivizm kampanyası, kamusal alanda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete son verme ve güvenli şehirler yaratılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Kampanyanın temasının ilham kaynağı ise; yanıp sönen ışıklarıyla iletişimde olan, dayanışma gösteren ve birbirlerini koruyan ateş böcekleri
Kampanya kapsamında isteyen herkes internet sitesi üzerindeki interaktif Türkiye haritasına birer ateş böceği bırakarak, bulundukları kentlerde güvende hissetmedikleri yerleri belirleyecek
BM Kadın Birimi, interaktif haritada işaretlenen güvensiz noktalara ilişkin bilgiyi ilgili yerel yönetimler ile paylaşarak güvenli kentlere katkı sağlamayı hedefliyor. Kampanya ile kadınların ve kız çocuklarının, evde, sokakta, her yerde şiddetten uzak bir hayat yaşamalarına katkı sağlanması amaçlanıyor.
Kampanyaya destek olmak isterseniz, sosyal medya hesaplarınızdan #ateşböcekleri ve #karanlığıaydınlat etiketleriyle paylaşım yapabilirsiniz.