Evinizi bitkiler ya da çiçeklerle donatmak doğanın enerjisini içeriye taşımanın harika bir yolu. Ayrıca bitkilerin evlere güzellik ve stil kattığı da bir gerçek. Ne yazık ki, bitkiler ve çiçekler çok kolay kuruyabiliyor. Üstelik her bitkinin kendine özgü istekleri ve hayatta kalma koşulları var. Bazıları balkonda güneş altında kalmayı severken, bazıları gölgede yaşayabiliyor. Bazıları her gün sulanmak isterken bazılarına haftada bir su vermek yetiyor. Eğer ne yaparsanız yapın evinizdeki bitkileri yaşatmakta zorlanıyorsanız, bu listede bahsettiğimiz yaygın hataları yapıyor olabilirsiniz. Bir bitkinin bakımı kolay gibi görünse de aslında evimize renk katan bu güzel canlılar oldukça hassas. Aşırı veya az sulama, saksı değişiminin doğru yapılmaması (veya hiç yapılmaması), yanlış yere yerleştirilmesi, bitkinin büyümesi ve sağlıklı olmasını etkiliyor. Şimdi daha fazla vakit kaybetmeden iç mekan bitkilerinin solmasına neden olabilecek 7 hatadan bahsedelim.
1. Fazla sulama
Bitkilerimizi sık sık sulamanın onlara iyi geldiğini düşünüyor olabilirsiniz, ancak ne yazık ki her şeyde olduğu gibi suyun da fazlası zarar. Aşırı su, bitkiye giden hava akışını sınırlar ve kelimenin tam anlamıyla kökleri boğar. Bunun sonucunda mantar oluşumu ve kök çürümesine yol açabilecek bakteriler gelişir ve bu bakteriler bitkinizi öldürür. Uzmanlar toprağın üst tabakası hâlâ nemliyken asla sulama yapılmamasını tavsiye ediyor. Bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için parmağınızı toprağa batırabilirsiniz. Ayrıca bitkinizin türünü öğrenmek de ne kadar suya ihtiyacı olduğu konusunda size yardımcı olacaktır. İyi sulanan bitkilerinizin neden aniden solduğunu merak ediyorsanız nedeni bu olabilir.
2. Az sulama
Yukarıdaki maddeye benzer şekilde bitkilerinize yeterince su vermemek de onların solmasına veya ölmesine neden olabilir. Eğer bitkiniz yeterli miktarda su almıyorsa, sağlıklı büyümeleri için gerekli tüm temel elementlerden yoksun kalacaktır. Solan bitkileri sulamak ne yazık ki işe yaramayacaktır, çünkü bitkiniz solduysa muhtemelen ona su vermek için geç kalmışsınız demektir. Ayrıca toprağı uzun süre kuru bırakırsanız, sonunda toprak sıkışır ve suyun köklere ulaşması ve düzgün şekilde emilmesi zorlaşır. Böyle bir durumda uzmanlar, toprağın mümkün olduğunca fazla su emmesini sağlamak için saksıları bir su kabına batırarak bitkileri alttan sulamayı öneriyor.
İlginizi çekebilir:
3. Drenaj delikleri olmayan saksıların kullanılması
Evinizdeki bitkileri öldürebilecek bir diğer yaygın hata da drenaj delikleri olmayan saksılar kullanmaktır. Farklı şekilli saksılar ve kaplar alarak bitkilerinizi daha da güzelleştirmek istiyor olabilirsiniz ancak bu saksıların alt kısmında drenaj delikleri yoksa değerli bitkileriniz ölecektir. Bu delikler, suyun topraktan uygun şekilde geçmesini sağlar, hava sirkülasyonunu teşvik eder ve ayrıca topraktaki tuzları temizlemek için gereklidir. Beğendiğiniz saksının altında delikler yoksa, bu delikleri evde kendiniz açabilirsiniz.
4. Saksı değiştirmemek
Saksı değiştirmek gereksiz bir iş gibi görünse de, bitkilerinizin sağlıklı büyümesini sağlamak için oldukça gerekli bir adımdır. Peki, bitkilerinizin saksısını değiştirmeniz gerektiğini nasıl anlayacaksınız? Saksı değiştirmeniz gerektiğinin ilk işareti saksınızdaki drenaj deliklerinin büyümesi veya bitkinin neredeyse saksıdan taşmasıdır. Ayrıca bitkinizin yaprakları düşüyor ya da solgun görünüyorsa, bitkiniz büyümüyorsa veya kökler hasar gördüyse de bitkinizin saksısını değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Benzer şekilde, saksıyı çok erken değiştirmek, bitkiyi şok ederek solmasına veya ölmesine neden olabilir. Her bitkinin saksı değiştirmeye ihtiyacı olmadığını ve yalnızca gerektiğinde saksı değişimi yapmayı unutmayın.
İlginizi çekebilir:
Doğanın İnsanlığa Sunduğu Mucizelerden Biri! Aynısefa Bitkisinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
5. Yanlış büyüklükte saksı kullanmak
Saksı değişimi sırasında yanlış boyutta saksı kullanmak da yaygın olarak yapılan bir diğer hatadır. Bazıları daha büyük bir saksının bitkiye daha hızlı büyümesi için yeterli alan sağlayacağını düşünse de, bu aslında bazı bitkilerin daha yavaş büyümesine neden olur. Ayrıca saksı büyük olduğu için istemeden bitkilerinizi aşırı sulayabilirsiniz, bu da köklerin çürümesine ve zayıflamasına neden olur. Her zaman bitkinizin mevcut saksısından yaklaşık 5 ile 10 cm daha büyük ve 2 ile 5 cm daha derin bir saksı kullanılmalısınız.
6. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak
İç mekan bitkilerinin hayatta kalabilmesi için ışığa ihtiyacı olsa da çoğu zaman onları doğrudan güneş ışığına bırakmak evinizdeki bitkileri öldürebilecek hatalardan biridir. Çoğu bitki yalnızca bir veya iki saat doğrudan güneş ışığına dayanabilir. Günlük olarak çok fazla parlak ışık, yaprakların yanmasına, kahverengi lekelere veya uçlarının kıvrılmasına neden olur. Uzmanlar, yeterli ışık almak için bitkileri sabahın erken saatlerinde hafif güneşte bırakmayı ve sonra gölgeye yerleştirmeyi öneriyor.
İlginizi çekebilir:
Ruh Halini İyileştirmenin En Estetik Yolu: İç Mekân Bitkilerinin Bilim Destekli 7 Faydası
7. Çok fazla gübre kullanmak
İç mekan bitkilerinin solmasına neden olabilecek bir diğer şey ise gübre kullanımıyla ilgili. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesini desteklemek için gübre kullanmalısınız. Ancak daha sağlıklı olur ve hızlı büyür diye düşünerek aşırı gübre kullanırsanız, bitkinizi öldürebilirsiniz. Aşırı gübreleme, büyümeyi teşvik etmek yerine, topraktaki ilave tuzlardan dolayı köklerin yanmasına neden olabilir. Gübre aldığınızda paketin üzerindeki talimatlara uymanız bu hatayı engelleyecektir.
Kaynak: 1