Kategoriler
Teknoloji - Bilim

Tüm Detaylarıyla: Bitcoin Ve Ripple Arasındaki Fark Nedir?

Bitcoin ve Ripple farkı hakkında yorum yapabilmek için öncelikle ne olduklarını bilmemiz gerekir. Bitcoin, genel olarak yatırımcı çekişi söz konusu olduğunda, piyasa değeri lideri ve aynı zamanda lider olarak kabul edilir. Dünya çapında en iyi kriptolardan biri olarak bilindiğinden, onu kullanan birçok insan vardır.

Birçok yatırımcı, portföylerini çeşitlendirmek istediği için farklı kripto paraları merak ediyor. Ripple, kripto paralarla deneme yapmak isteyen herkes için harika bir alternatif olabilir. Temmuz 2021 verilerine göre, Ripple’ın XRP kripto para birimi, piyasa değerine göre 6.sıradaydı. 

Bitcoin ve XRP temelde her ikisi de kripto para birimidir. Ancak bazı yönlerden farklıdırlar. Gelin hep birlikte Bitcoin ve Ripple farkı incelemesi yapalım.

Bitcoin mi yoksa Ripple mı daha iyi?

bitcoin ripple farkı

Ripple bir havale sistemi, döviz bozdurma ve ödeme anlaşmasıdır. İster uluslararası ister yurt içinde olsun, kişilerin varlıklarını daha kolay transfer etmelerini sağlamak için yapılmıştır.

Ripple şirketi özel sektöre ait ve XRP olarak bilinen kripto para birimini geliştirmeyi başardı. Bu para birimi sadece önceden mayınlı değil, kullandığı yöntem de Bitcoin tarafından kullanılandan daha basit.

Bitcoin, hizmetler veya mal ödemeleri için dijital para biriminin kullanılmasına izin veren bir blok zinciri defteridir. Bugüne kadar, hala en iyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan para birimlerinden biridir.

Ripple ve Bitcoin, kripto para birimi açısından aradığınız şeye bağlı olarak harika seçeneklerdir. Bitcoin daha popüler ancak daha sınırlı bir arza sahipken, XRP daha yüksek bir arzla geliyor ve aynı zamanda daha hızlı ve ucuz.

Bitcoin piyasa değerine göre 1. kripto para birimi yerini bırakmayacak gibi duruyor. Kurumsal firmalar tarafından da daha güvenilir görülerek yatırım yapılıyor.

Ancak gerçekçi bir bakış açısı ile bakıldığında Ripple şirketi şu anda uluslararası ödemeler için birçok ürün yelpazesi sunuyor. Ve hatta bankacılık ekosisteminin vazgeçilmezi olan SWIFT’in yerini alıp alamayacağı tartışılıyor. Evet, Ripple ürün yelpazesi ile SWIFT’in yerini alabilir. Finans dünyasındaki yeri açısından Ripple yatırım yapılabilecek kripto para birimlerindendir. Ancak unutmayalım ki Ripple’ın şu anda SEC ile devam eden bir davası bulunuyor. Bu dava XRP kripto para biriminin güvenilmez ve spekülatif bir para birimi olarak görülmesine neden oluyor. 

Tüm bunlar göz önüne alındığında Bitcoin vs. Ripple karşılaştırması sonucunu yine siz belirliyorsunuz.

Bitcoin ve Ripple farkları

Bitcoin ve Ripple farkı nedir? İki kripto para birimi arasında birkaç fark vardır. Bunlardan biri, ikisinin farklı dolaşım mekanizmalarına sahip olmasıdır. Bitcoin’ler, ağın hızına ve madencilik algoritmasının ne kadar zor olduğuna bağlı olarak tedarik ediliyor. XRP’de ise kripto paraların piyasaya sürülmesini kontrol etmek için kullanılan akıllı bir sözleşme var. XRP, her ay yaklaşık 1 milyon XRP piyasaya sürmeye karar verdi. Kullanılmayan her XRP ise bir emanet hesabına aktarılacaktır.

Öte yandan İki kripto da işlemleri farklı şekilde doğruluyor. Ripple ağı, bir işlemin ne kadar gerçek olduğunu kontrol eden düğümlerden oluşan bir mekanizmaya sahiptir. Bu nedenle, herhangi bir yetki beklemek zorunda kalmadan, onaylar neredeyse anında gerçekleşir. Sonuç olarak, XRP merkeziyetsiz ve güvenilir olmaya devam ediyor.

Bitcoin ise XRP’den daha pahalı ve daha yavaş. Her şeyin genel olarak daha uzun sürmesini sağlayan daha karmaşık bir madencilik sürecine sahiptir. Bu nedenle işlem maliyetleri de yüksektir. XRP daha hızlı ve daha ucuzdur. Temel farkları şu şekilde sıralayabiliriz?

Arz

Bitcoin’in 21 milyon arzı var. 18 milyondan fazla zaten dolaşımda. Bu arada, Ripple’ın 100 milyar XRP arzı var. Bunun 45 milyarı şu anda dolaşımda.

Kripto para ihracının kontrolü

XRP tamamen Ripple tarafından kontrol ediliyor. Bazen, bazı miktarlar piyasaya gönderiliyor. Şu anda dolaşımda olan sadece 45 milyar XRP var. Aynı zamanda Ripple şu anda tokenlerin %55’ini elinde tutuyor.

Bitcoin ise yalnızca hesaplamalı bir matematik problemi gerçekleştirerek çıkarılmaktadır. Arzı kontrol eden bir kuruluş yok. Yine de, arz 21 milyon ile sınırlı.

İşlem hızı

İşlem hızları söz konusu olduğunda, XRP’nin en hızlı olduğu gerçeğini gündeme getirmeye değer. Ripple’ın işlemleri hızlıdır ve bu nedenle maliyeti de düşüktür. Hızlı havaleler, ödeme yerleşimleri ve döviz bozdurma işlemleri vardır. XRP işlemlerinin onaylanması yalnızca birkaç saniye sürer.

Tersine, Bitcoin daha çok merkezi olmayan bir dijital para birimidir. Odak noktası hızlardan ziyade sansür ve merkezileşme direncidir, bu nedenle kıyaslandığında çok daha yavaş olma eğilimindedir.

Teknoloji

Ripple, bir konsensüs defterine ve ayrıca bir doğrulayıcı veya doğrulama sunucuları ağına dayanır. Doğrulayıcıları seçen Ripple’dır ve işlem doğrulama sürecinin gerçekleşmesine izin verenler de onlar. Bitcoin ise blockchain teknolojisini kullanır. Yani onaylanmış tüm işlemlerin dahil edildiği bir muhasebe defteri ile kontrol ediliyor. Bu aynı zamanda işlemlerin doğrulanmasına izin veren madencilik konseptini de içerir.

Kullanım

Bitcoin, merkezi otoritesi olmayan veya talebi ve arzı üzerinde kontrolü olan bir üçüncü taraf olan bir para birimidir. Bu nedenle, birden fazla amaca hizmet ediyor. Otel rezervasyonu veya belirli malları satın almak olsun, insanlar bunu çeşitli hizmetler için ödeme yapmak için kullanıyor.

Ripple, uluslararası ödemelere, havalelere ve döviz bozdurmaya odaklanır. Ripple, insanların yurtdışına para transfer etmelerine ve para birimini çok daha hızlı değiştirmelerine olanak tanır ve aynı zamanda daha ucuzdur.

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.

Kaynak: 0 1

Bir yanıt yazın