Siyasi sınırların yeniden çizilmesiyle sonuçlanan Birinci Dünya Savaşı; zehirli gaz, makineli tüfek ve tank gibi modern silahları hayatımıza dahil etti. Bu savaş, ülkeleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getirmişti. Bu nedenle dönemin insanları oldukça konsantre bir şekilde sorunları çözmeye odaklandı. İşte böyle bir ortamda günlük hayatı kolaylaştıran pratik ürünler ve uygulamalar icat edilmeye başladı. İşte o yeniliklerden bazıları…
1. Trençkot
Şimdilerde gardıropların vazgeçilmezi olan trençkotlar, ilk kez Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz subayları arasında popülerlik kazandı. Trençkotlar, askerlerin giydiği ağır paltolardan daha hafif ve rahattı. Suya dayanıklı olan bu ürünler, standart yün paltolardan daha kullanışlıydı. Ayrıca silahları ve harita kasalarını bedene sabitlemek için demir halkaları bulunuyordu. Bu nedenle kısa bir süre içinde tüm İngiliz askerleri trençkot giymeye başladı. Savaş başladıktan aylar sonra Burberry ve Aquascutum gibi markalar trençkot üreterek vakit kaybetmeden bu ürünün reklamı yayınladı. Bu reklam kampanyalarından sonra askerlerle birlikte İngiliz halkı arasında da trençkotlar popüler oldu.
2. Yaz saati uygulaması
Kasım ayı geldiğinde dünyanın pek çok ülkesindeki insanlar fazladan bir saat kazanıyor. Saati değiştirme fikri yüzyıllar öncesine dayansa da popüler olarak kullanılması Birinci Dünya Savaşı’na rastlıyor. Kış aylarında akşamları fazladan bir saat daha güneş ışığından faydalanmak, kömür stokunu korumaya yardımcı oluyordu. Bu uygulamayı 1916 yılında ilk defa Almanya başlattı. Haftalar sonra İngiltere ve diğer Avrupa ülkeleri de yaz saati uygulamasına geçti.
3. Kan bankaları
Doktorlar Birinci Dünya Savaşı’ndan önce çok nadir kan nakli yapıyordu. Ancak kanın raf ömrünü uzatma yöntemi keşfedildikten sonra ilk kan bankası kuruldu. Bu kan bankasını İngiliz ordusuna danışmanlık yapan ABD ordusu doktoru Yüzbaşı Oswald Robertson kurmuştu. Kan bankasının amacı yaralı askerlere mümkün olan en kısa süre içinde kan ulaştırmaktı. Saklamayı kolaylaştırmak için alınan kanlar 28 güne kadar buz üzerinde tutuluyordu. Aynı zamanda pıhtılaşmayı önlemek için kana sodyum sitrat ekleniyordu.
4. Hijyenik ped
Tek kullanımlık pedler ilk defa Birinci Dünya Savaşı’nda askerlerin kanamalarını durdurmak için hemşireler tarafından kullanıldı. Bu pedlerin hammaddesi posa haline getirilmiş ağaçtı. Yeterince emici ve ucuz maliyetli oldukları için her kullanımda değiştirilebiliyordu. Savaş sırasında pamuk kıtlığı yaşanıyordu ve hammaddesi odun hamuru olan bu ürünler oldukça çabuk benimsendi. Savaşın ardından Kimberly Clark şirketi ince gazlı beze sarılmış ve 40 kat Cellucotton’dan yapılan ilk ticari ürünü piyasaya sürdü. Kotex ismi verilen bu ürün hijyenik pedlerin ilk örneğini oluşturuyordu. Bu ürünü başlangıçta hiçbir mağaza kabul etmedi. Ladies Home Journal isimli dergi Kotex’in reklamını yaptıktan sonra ürüne talep olmaya başladı. Sonrasında ise kadınların vazgeçemediği hijyen ürünü oldu.
5. Kağıt mendil
Kotex, Kimberly – Clark markasının geliştirdiği tek ikonik ürün değildi. Kleenex ismiyle piyasa sürülen kağıt mendiller, kadınlara yönelik olarak tasarlanmıştı. İlk başta makyaj temizleme mendili olarak piyasa çıkan bu ürün, bir süre sonra kağıt mendil olarak kullanılmaya başladı. Özellikle askeri kamplarda sıklıkla kullanılıyordu. Böylece şirket, mendilin çok yönlü kullanımı üzerine reklam yapmaya başladı. Bugün Kimberly Clark dünyanın bir numaralı kağıt mendil üreticisi olarak kabul ediliyor.
6. Pilates
İngiltere’de boksör olan Alman kökenli Joseph Hubertus Pilates, Birinci Dünya Savaşı başladığında Man Adası’na gönderildi. Alman olduğu için uzun bir süre gözaltında kalan Pilates, bedenini koruyabilmek için vücut ağırlığıyla spor yapmaya başladı. Toplama kampında üç yıldan uzun bir süre kalan Pilates, direnç eğitimi için yatak başlıklarına ve ayaklarına yay bağlayarak egzersiz yapıyordu. Savaş bittikten sonra 1925 yılında New York’ta kendi soyadını taşıyan bir spor salonu açtı. Pilates’in teknikleri bir süre sonra New York’un önde gelen isimlerinin ilgisini çekti. Kısa bir süre sonra da vücudunu forma sokmak isteyen birçok Amerikalı Joseph Pilates’in tekniğini uygulamaya başladı.
7. Paslanmaz çelik
Birinci Dünya Savaşı sırasında, İngiliz ordusu silah yapmak için daha sert alaşımlar arıyordu. İngiliz metalürji uzmanı Harry Brearley, ateş ısısı ve sürtünmeden kaynaklanan bozulmalara çare aramaya başladı. Bir süre sonra erimiş demire krom ekleyince çeliğin paslanmadığını keşfetti. Paslanmaz çelik silah yapımında kullanılmasa da uçak motorları, tıbbi aletler ve yemek takımlarının üretiminde kullanılarak popülerlik kazandı.
8. Fermuar
BF Goodrich Company fermuar terimini icat edene kadar bu ürünlere “kancasız tutturucu” deniyordu. Savaş sırasında üniformalarda fermuar değil düğme kullanılıyordu. Ancak düğmeli cepler askerlerin haritalarını ya da belgelerini kaybetmelerine sebep oluyordu. Bu nedenle ilk büyük fermuar siparişini Amerikan ordusu verdi. Fermuarlar havacıların üniformalarına dikildikten sonra 1920’li yıllarda popülerlik kazandı.
9. Kol saatleri
Birinci Dünya Savaşı’ndan önce kol saatlerini sadece kadınlar aksesuar olarak kullanıyordu. Erkekler çoğu zaman cep saati kullanmaktaydı. Cep saatleri zincirlerle kıyafetlere tutturulurdu. Fakat savaş esnasında bu saatlerin hiç de pratik olmadığı ortaya çıktı. Bir elinde silah diğer elinde düdük olan subaylar için kol saati kullanmak çok daha kolaydı. Öte yandan her zaman iki elini kullanan havacılar için de kol saatleri gerekliydi. Kol saati savaşta pratikliğini kanıtladıktan sonra erkekler arasında moda aksesuarı olarak kabul gördü.
Bu listemiz de ilginizi çekebilir:
Teknolojik İcatlardan Tıbbi Gelişmelere: İnsanlık Tarihinin Akışını Değiştiren 11 Yenilik
Kaynak: 1