Uyku hepimiz için çok önemli olsa da, özellikle başarılı, ünlü ve sürekli göz önünde olan insanlar için daha da önemlidir. Ünlüler uykuya tıpkı “nadir bir hazine” gibi hassas yaklaşıyor ve her ünlünün kendine has farklı bir “uyku stili” var. Gelin hep birlikte bazı ünlülerin uyuma düzenlerine bakalım. Belki bizim de işimize yarayabilecek birkaç tüyo bulabiliriz, ne dersiniz? İyi okumalar!
1. Tom Cruise
Görünüşe göre Cruise o kadar kötü horluyor ki ses geçirmeyen bir odada uyumayı tercih ediyormuş. Cruise, evin arka tarafındaki eski çocuk odasını rahatça uyuyabilmek için ses geçirmeyen bir oda haline getirmiş ve bu odaya “horlama odası” adını vermeyi tercih etmiş. Böylece huzur içinde horlayabileceğini düşünüyormuş.
“Horlama odasını kim kullanırsa kullansın, dışarıdan duyulamaz” demiş Cruise. Aktörün evine giden bir ziyaretçi odanın küçük, rahat ve karanlık olduğunu dile getirmiş.
2. Winston Churchill
Her gün akşamüstü saat 5’te, Başbakan Churcill bir kadeh viski ve soda içip iki saatlik bir şekerleme uykusuna yatıyormuş. Churcill’in dediğine göre bu kısa uyku onun daha üretken olmasını sağlayarak, 24 saatte neredeyse 1-2 günlük iş yapmasını sağlıyormuş.
Churcill genellikle geceleri çalıştığı için gece baykuşu olarak bilinirmiş. Düzensiz uyku programı nedeniyle banyosunda Savaş Kabinesi toplantıları düzenlediği oluyormuş.
3. Mariah Carey
“İstediğim şekilde şarkı söyleyebilmek için 15 saat uyumam gerekiyor” demiş Carey, 2007’de verdiği bir röportajda.
Şarkıcı ayrıca, yatağının etrafında 20 tane hava nemlendiricisiyle uyuduğunu ve bunun boğaz ağrısını hafifletip kuru havaya nem kattığını belirtmiş. “Temelde, bir buhar odasında uyumak gibi.”
4. Stephen King
Lisa Rogak’ın “Haunted Heart: Stephen King’in Hayatı ve Kezleri” adlı kitabına göre, bilim kurgu yazarı tuhaf bir gece ritüeline sahipmiş.
“Dişlerimi fırçalarım, ellerimi yıkarım. Neden biri yatmadan önce ellerini yıkar? Bilmiyorum” demiş Stephen King. “Ve yastıkların belli bir şekilde durması gerekiyor. Yastık kılıfının açık tarafı, yatağın diğer tarafına doğru bakmalı. Nedenini bilmiyorum.”
5. Charles Dickens
Uykusuzluktan şikayetçi olan Dickens, kuzeye dönük olarak yazdığından ve uyuduğundan emin olmak için yanında her zaman bir pusula bulunduruyormuş.
Yazar bu ilginç uygulamanın yaratıcılığını geliştirdiğine inanıyormuş.
6. Marissa Mayer
Yahoo’nun CEO’su, bazen bir haftada 130 saat kadar çalışarak, uyku için fazla zaman bırakmayan bir işkolik olarak biliniyor.
Uyku açığını kapatmak içinse her dört ayda bir, bir haftalık bir tatile çıkarak kendisini “yeniden şarj” ediyormuş.
7. Emily Brontë
19. yüzyılın gözde yazarlarından Emily Brontë de uyuyamama hastalığından muzdaripmiş ve geceleri, yorulup da uykusu gelene kadar yemek odasındaki masanın etrafında daireler çizerek yürüyormuş.
8. Eminem
İnsanlar genellikle uyudukları odayı karanlık tutabilmek için koyu renk perdeler kullanıyor, fakat Eminem bunu başka bir seviyeye çıkartarak daha kaliteli bir uyku uyuyabilmek için pencerelerini alüminyum folyoyla kaplıyormuş.
Ayrıca, farklı saat dilimleri arasında seyahat ederken daha iyi uyumasına yardımcı olması için gece boyunca “beyaz gürültü” dinliyormuş.
9. Arianna Huffington
2007 yılında yorgunluktan bayılıp kendi kanından oluşmuş bir havuzun içinde uyandıktan sonra Arianna Huffington iyi bir gece uykusu almanın savunucusu olmuş.
Huffington, yatak odasını bir “uyku sarayı” haline getirmek için kanopi yataklar ve siyah perdelerle donatmış. Uyumadan önce telefonunu kapatıp bütün elektronik aletlerin de fişini çıkaran Huffington, onları odasının dışında bir yerde gece boyu şarja bırakıyormuş. Daha sonra da zihnini boşaltmak için, Epsom tuzu ve lavanta yağı ile sıcak bir duş alarak günün stresinden arınıyormuş.
Uyurken ne giydiğinin de önemli olduğunu söyleyen Huffington, sadece uyumak için özellikle tasarlanmış -yani pijama- giysileri giyiyormuş. Yani eski spor tişörtlerini giymeyi asla tercih etmiyormuş. Son olarak da bir edebiyat veya şiir kitabı okuyarak kendisini uykuya hazırlıyormuş.
10. Martha Stewart
Stewart’ın çalışkanlığı başarısından da görünebilir, fakat uyku düzeni de dahil hayatının diğer kısımları bu yüzden mağdur olmuş. Ekibi sabah 6.30’ta gelmeden saatler önce, kendisine doğal bir kahvaltı hazırlamak için uyanıyormuş.
Stewart aynı zamanda geceleri kitap okumak ya da televizyon izlemek için geç saate kadar oturuyormuş. “Bu yorucu bir hayat biçimi ama ben her zaman için uykunun geçebileceğini düşünüyorum” demiş WebMD’ye verdiği bir röportajda. “Uyku şu an benim için o kadar da önemli değil.”
11. Leonarda Da Vinci
Da Vinci, her dört saatte bir 20 dakikalık uykudan oluşan, Uberman uyku döngüsü olarak adlandırılan, bir polifazik uyku programına göre uyuyormuş.
Bu sıra dışı uyku döngüsü, sanatçı/mucit/bilim insanına gün içerisinde daha fazla uyanık kalma imkanı tanımasına rağmen uzun vadeli projelerde çalışmasını zorlaştırmış.
12. Michael Phelps
Yatak odasını 2590 metre yüksekliğinde bir rakıma yerleştirerek, Phelps, mevcut oksijen kullanım miktarını azaltmaya ve vücudunu daha çok kırmızı kan hücresi üretmeye itiyor ve böylece kaslarına daha fazla oksijen gitmesini sağlıyormuş. Ayrıca Phelps, bunun performans dayanıklılığını artırdığını ve böylece de yüksek rakımlardaki yarışmalara hazırlanmasına yardımcı olduğunu düşünüyor. Bu dağ atmosferine sahip odasının dev gibi bir kutuya benzediğini söyleyen Phelps, şunları da 2012 yılında CBC News’e verdiği bir röportajda söylemiş: “Tıpkı bir çocuk ve balon gibi.”
13. Nikola Tesla
Da Vinci gibi, Tesla da Uberman uyku döngüsüne göre uyuyormuş ve asla günde iki saatten fazla uyumayacağını iddia ediyormuş. Hatta bir keresinde 84 saat dinlenmeden laboratuvarda çalıştığı olmuş.
14. Lyndon B. Johnson
Eski cumhurbaşkanı daha fazla iş yapmak için gününü ikiye bölmüş. Genellikle sabah 6,30 ya da 7’de uyanıyor ve 2’ye kadar çalışıyormuş. Hızlı bir egzersiz yaptıktan sonra, 30 dakikalık bir uyku için yatağa geri girip saat 4’e kadar uyuyor ve sonrasında tekrar uyanıp sabahın erken saatlerine kadar çalışıyormuş.
Johnson, günlerini bu şekilde ayırmayı John F. Kennedy’den öğrendiğini söylemiş.
Kaynak: 1