Kolajen ve biotin takviyeleri son yıllarda inanılmaz derecede popüler oldu. Eczaneye girdiğiniz an, muhtemelen içinde kolajen ve biotin bulunan ürünlerle karşılaşacaksınız. Aslında bunun çok basit bir nedeni var. Bu iki takviyenin sağlıklı cilt, saç ve tırnakları desteklediği düşünülüyor. Peki biotin ve kolajen nedir? Takviyelere para harcamadan yiyeceklerdeki biotin ve kolajen nasıl alınır? Hazırsanız detayları birlikte inceleyelim.
Biotin nedir?
Biotin, temel bir vitamin olan B7 için kullanılan bir başka terim. Bir vitamin “temel” kabul edildiğinde, bu, vücudun onu kendi başına üretmediği ve bu nedenle diyet veya takviye yoluyla alması gerektiği anlamına gelir. Tüm B vitaminleri gibi, biotin de vücudumuzun sağlıklı çalışması için vazgeçilmez öneme sahiptir. Biotin özellikle yağları, karbonhidratları ve proteinleri parçalamakta işe yarar. Bunun dışında sağlıklı saç, deri ve tırnakları desteklemek için vücuda biotin alımı son derece önemlidir.
Kolajen nedir?
Kolajen lifli bir proteindir, hatta vücudumuzdaki en bol proteindir, çünkü bedenimizdeki bağ dokularını oluşturur: kemikler, kıkırdak, deri, tendonlar vb. Vücudumuzdaki toplam protein içeriğinin yaklaşık %30’u kolajendir. Kolajen, amino asitlerin çinko, bakır ve C vitamini gibi diğer besinlerle birleşmesi ile vücutta doğal olarak üretilir. Cildin elastikiyetini ve nemini destekler, bu nedenle de “gençlik pınarı” olarak da bilinir. Yani kısaca yaşlanmayı geciktirdiği düşünülür. Vücudumuzun ürettiği kolajen miktarı 25 yaşından sonra azalmaya başlar. Sigara içmek, güneşte çok fazla zaman geçirmek ve yeterince uyumamak gibi diğer yaşam faktörleri de kolajen üretimini azaltabilir.
Biotin ve kolajen almanın doğal yolu: Dengeli beslenme
Biotinin saç, cilt ve tırnak sağlığı için iyi olduğunu öne süren iddialar doğru olsa da, çoğu kişi zaten gün içinde ihtiyacı olan biotini alıyor. Kolajene gelirsek; bazı veriler bu proteinin cildinizi daha sağlıklı hale getirebileceğini gösterse de uzmanlar bu iddiayı sağlamlaştırmak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyor. Ne olursa olsun, herkes çok yönlü bir diyetin, biotin ve kolajen gibi “güzellik” besinlerini almanın en doğal ve en güvenli yolu olduğu konusunda hemfikir.
Biotin açısından zengin gıdalar şu şekilde:
- Yumurta sarısı
- Fasulye
- Fındık
- Kabak çekirdeği gibi tohumlar
Kolajen üretimini teşvik eden gıdalar:
- Et
- Kemik suyu
- Kemik iliğinden üretilen jelatin
- Fasulye
- Süt ürünleri
- Soya
- Kolajen üretimine yardımcı olan C vitamini, çinko ve bakır içeren meyveler, yapraklı yeşillikler ve kök sebzeler
Biotin ve kolajen takviyeleri almalı mısınız?
Herhangi bir takviye almadan önce kendinize şu soruları sormalısınız:
- Bu ürün gerçekten sahip olduğunu iddia ettiği aktif bileşenlere sahip mi?
- Ürünün kullanılmasını destekleyen kanıtlar var mı?
- Takviyeyi üreten şirket güvenilir mi?
- Üçüncü taraflarca test edildi mi ve herhangi bir kirletici madde içeriyor mu?
- Almadan önce doktoruma danıştım mı?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi biotin ve kolajeni besinler aracılığıyla vücudunuza alabilirsiniz. Ancak bu takviyelere ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir doktora danışmalısınız. Çünkü yaş, cinsiyet, kilo ve yaşam tarzı gibi değişkenler takviyelerin önerilen kullanım miktarını değiştirebilir.
İlginizi çekebilir:
Saçlara Mucizevi Bir Dokunuş: Keratin Sütü Nedir, Ne İşe Yarar?
En İyi Kolajen Markası Takviyeleri İncelemeleri ve Müşteri Yorumları
Cilt Sağlığı Denilince Akla Gelen Kolajen Nedir? Ne İşe Yarar?