Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech, Koronavirüs salgınının insanlığı etkisi altına aldığı günlerde, adını en çok duyduğumuz şirketlerin başında geliyordu. Bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından kurulan BioNTech, virüse karşı etkili bir aşı geliştirmeyi başaran ilk şirketlerden biri olmuştu. Şirketin geliştirdiği mRNA aşısı, dünyada genelinde milyonlarca insana uygulanmış, salgın sürecini büyük oradan sona erdiren en etkili unsurlardan biri olarak gösterilmişti.
Ancak BioNTech, bugünlerde farklı bir haberle gündemde. Şirketin, Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e “insanlığa yaptıkları hizmetten dolayı” Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı kazandıran Covid-19 aşısı, “yan etkileri” sebebiyle hâkim karşısına çıkacak! Kimliğinin gizli kalmasını isteyen davacı, en az 150 bin euro tazminat talep ediyor. Detaylara birlikte bakalım…
Almanya merkezli BioNTech şirketi, son dönemde ilginç bir haberle gündemde
Türk kökenli bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından Almanya’da kurulan şirketin geliştirdiği Covid-19 aşısı, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insana uygulandı. Covid-19 aşıları arasında en etkili aşının BioNTech tarafından geliştirilen aşı olduğu söyleniyordu.
Aşının başarısı, hem BioNTech’e hem de Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e uluslararası çapta bir tanınırlık kazandırdı. Ancak şirket bugünlerde, Almanya’da başlayacak bir dava ile gündemde.
BioNTech, geliştirdiği Covid-19 aşısının “yan etkileri” sebebiyle hâkim karşısına çıkacak
Kimliğinin gizli kalmasını isteyen bir kişi; BioNTech’in geliştirdiği aşının, vücudunun üst bölümünde ağrıya, el ve ayaklarında şişkinliğe, uyku bozukluğuna ve yorgunluğa sebep olduğu gerekçesiyle en az 150 bin euro tutarında tazminat talebiyle şirkete dava açtı. Tüm dünyada büyük bir ilgiyle takip edilecek olan dava, bugün Almanya’nın Hamburg şehrinde görülecek.
Davacıyı temsil eden avukat Tobias Ulbrich, yetkili kurumlar tarafından BioNTech aşısının “pozitif yarar-risk profili” olduğuna dair yapılan değerlendirmeye itiraz edeceklerini açıkladı
Yarar-risk profili, bir aşının veya tedavi yönteminin potansiyel faydalarının potansiyel risklerine oranını ifade ediyor. Hem Avrupa Birliğindeki hem de Almanya’daki yetkili kurumlara göre aşının yarar-risk profili pozitif yöndeydi. Yani aşının faydalarının, potansiyel risklerden ve muhtemel yan etkilerden fazla olduğu belirtiliyordu.
Almanya’daki ilaç yasalarına göre bir ürünün faydasına kıyasla orantısız şekilde zararlı olduğunun kanıtlanması durumunda veya ürünün etiketinde yanlış bilgilere yer verilmesi halinde, üretici şirketler tazminat ödemekle yükümlü hale geliyor
BioNTech ise halen, aşının yarar-risk profilinin pozitif yönde olduğunu ifade ediyor. Bununla birlikte şirket tarafından yapılan açıklamada, “dikkatli bir inceleme sonucunda davanın dayanaktan yoksun olduğu” sonucuna ulaşıldığı belirtiliyor. Öte yandan aynı açıklamada, 64 milyonu Almanya’da olmak üzere aşının tüm dünyada 1,5 milyar insan tarafından kullanıldığı aktarılıyor.
Bu ilginç davanın gündeme gelmesinin ardından Avrupa İlaç Ajansı (EMA) BioNTech aşısının güvenli olduğunu açıkladı
Açıklamada, BioNTech aşısının da dâhil olduğu, ajans tarafından onay verilen tüm Covid-19 aşılarının dünya genelinde en az 20 milyon insanın hayatını kurtardığı ifade edildi. Ancak BioNTech tarafından geliştirilen aşının hiçbir risk içermediğini veya yan etkisinin olmadığını söylemek doğru değil.
Avrupa İlaç Ajansına göre BioNTech’in mRNA aşısı, genç erkeklerde çok düşük oranda kalp kası ve kalp zarı iltihabı riski taşıyor
Bunun yanı sıra aşının en sık görülen yan etkileri arasında ateş, yorgunluk, kas ağrısı ve baş ağrısı var. Ayrıca salgın döneminde aşıların normalden daha hızlı bir şekilde geliştirilmesi bazı kesimlerde, aşının potansiyel risklerinin yeterince bilinmediği endişesine neden oluyor. Ancak Avrupa İlaç Ajansı verilerine göre her 1000 doz BioNTech aşısının yalnızca 2 dozunda aşının yan etkileri gözleniyor.
Kaynak: 1