Bazı bilimsel çalışmalar beynin de tıpkı vücut gibi yaşlandığını ve yaşlandıkça değiştiğini ortaya koyuyor. Bu değişim ise gündelik yaşamdaki bazı şeylerin daha sık unutulmasına veya yeni bir şeyler öğrenmenin daha zor hale gelmesine sebep oluyor. Üstelik ne yazık ki insan beyni, zamanından önce yaşlanma tehlikesiyle karşı karşıya. İyi haber şu ki, beyni sağlıklı tutmak ve erken yaşlanmasını önlemek için yapılabilecek bazı şeyler var. Bunun için çoğu zaman bazı alışkanlıklardan uzaklaşmak dahi yeterli olabilir. Çünkü zararsız gibi görünen sıradan rutinler, beynin erken yaşlanmasına neden olan unsurlar haline gelebiliyor. Peki, beyni yaşlandıran alışkanlıklar hangileri? İşte farkında olmasanız da beyninizin erken yaşlanmasına neden olabilecek 6 “zararsız” alışkanlık.
1. İzole bir yaşam
Evet, sosyalleşmek bazen yorucu olabiliyor. Ancak uzmanlar sağlıklı bir beyne sahip olmak isteyen herkesin yeteri kadar sosyalleşmesi gerektiğini ifade ediyor. Yapılan araştırmalar yeni insanlarla tanışmanın ve dolayısıyla sosyalleşmenin beyin hücreleri arasında yeni bağlantılar kurulmasına neden olduğunu gösteriyor. Bunun dışında güçlü sosyal ağlar beyin sağlığını yakından etkileyen ruh halinin iyileşmesine katkı sunuyor. Kısacası insanlardan uzak bir yaşam, beyni yaşlandıran alışkanlıklar listesinde üst sıralarda yer alıyor.
2. Sürekli aynı şeyleri yapmak
Uzmanlara göre beyin sağlığını korumanın yollarından biri de beyni konfor alanının dışına çıkarmak. Yeni şeyler öğrenmenin veya yeni uğraşlar edinmenin pozitif yönlü beyin aktivitelerine katkı sağladığı bilimsel olarak ispatlanmış durumda. Öte yandan sürekli aynı şeyleri yapmak ve beyni sürekli aynı şeylerle meşgul etmek, beynin vaktinden önce yaşlanmasına neden olabilir. Bu doğrultuda yeni bir dil öğrenmeye veya yeni bir müzik aleti çalmaya başlayabilirsiniz.
3. Kronik stres
Stres günlük yaşamın bir parçası ve çoğu zaman stresli olaylardan veya durumlardan hızlıca kurtulmak mümkün. Ancak kronik stres sağlığımız için gerçekten de ciddi bir tehdit. Elbette beyin sağlığımız da kronik stresten fazlasıyla etkileniyor, olumsuz anlamda. Bu nedenle kronik stresten kurtulamıyorsanız, yaşamınızdaki stres kaynaklarını tespit ederek ortadan kaldırmaya çalışmanız beyninizin vaktinden önce yaşlanmasını engelleyebilir.
4. İşlenmiş gıdalar tüketmek
Eğer böyle bir alışkanlığınız varsa, bir an önce terk etmenizde fayda var. Çünkü uzmanlara göre sürekli hazır gıdalar tüketmek beyin sağlığını son derece olumsuz bir şekilde etkiliyor. Çünkü bu işlenmiş gıdalar doymuş yağ ve şeker bakımından hayli zengin. Bu gıdaların uzun süreli tüketimi ise demans başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor.
5. Uykusuzluk
Eğer uykusuzluk da gündelik yaşamınızın bir parçası ise sürekli yorgun hissetmeniz pek şaşırtıcı olmayacaktır. Öte yandan uyku süresi ve kalitesi, yalnızca fiziksel sağlığınızı değil, beyin sağlığınızı da yakından ilgilendiriyor. Çünkü kısa veya kalitesiz uyku, beynin tazelenmesine ve sağlıklı kalmasına katkı sağlayan süreçlere zarar veriyor. Bu ise kısa vadede konsantrasyon kaybına ve unutkanlığa uzun vadede ise beynin yaşlanmasına neden oluyor.
6. Hareketsizlik
Bildiğiniz gibi hareketsiz bir yaşam, dolaylı ve doğrudan olarak çok sayıda fiziksel ve zihinsel sağlık sorununun temel sebepleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte uzmanlar kardiyovasküler egzersizlerin ve hatta güç antrenmanlarının beyni genç tutmak için son derece önemli olduğunun altını çiziyor. Bilim insanları, egzersiz yapmanın ötesinde fiziksel aktiviteyi yaşam tarzınızın bir parçası haline getirmenizi öneriyor.
Kaynak: 1