Geçirdiğiniz bir kaza sonucunda hiçbir fiziksel yaralanmanız olmamasına rağmen beyin sarsıntısı yaşıyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda kalıcı hasarları engelleyebilmek için yapabileceğiniz birden fazla yöntem var. Ancak öncelikli olarak sarsıntı yaşayıp yaşamadığınızı anlamanız gerekir. İşte beyninizin size gönderdiği işaretler!
1. Baş ağrısı ya da başta bir ağırlık hissi
Baş ağrısı, beyin sarsıntısının en çok rastlanan semptomlarından biri. Beyin sarsıntısı yaşayan insanların yüzde 30’u uzun süre devam eden baş ağrısından şikayetçidir. Bir yıl sonra bile bu baş ağrısı şikayetiyle doktora gidebilirler. Bu ağrı, başınızdaki küçük kan ve sıvı toplulukları sebebiyle olur. Migren gibi etkili ağrıların sebebi de beyin sarsıntısı olabilir.
2. Travmatik olaydan sonra yaşanan geçici ya da kalıcı hafıza kaybı
Amnezi denen ve beynin yalnızca belirli anları unuttuğu hafıza kaybı türü, beyin sarsıntısından hemen sonra gözlemlenir. Eğer tedavi edilmezse veya tüm uğraşlara rağmen amnezi geçmiyorsa kalıcı hafıza kaybına yol açabilir. Kaza yaşayan insanların sonrasında olayı tekrar tekrar sorma sebepleri bu hafıza kaybı. Kızgın veya duygusal hissedebilirler ki bu gayet normal. Ruh halleri değişiklik gösterebilir.
3. Bir kazadan hemen sonra yaşanan mide bulantısı
Kazadan hemen sonra baş dönmesiyle beraber mide bulantısı yaşamanız çok normal. Hatta mide bulantısı, beyin sarsıntısı yaşayan insanlarda en çok görülen semptomlardan biri. Mide bulantısı, beyin sarsıntısı yaşadığınız zamandan 1-2 hafta sonra kaybolur ancak bu süre sarsıntının şiddetine göre de değişiklik gösterebilir.
4. Aralıklarla devam eden kusma
Çok yaygın rastlanan semptomlardan biri olan bulantının devamında kusma görülebilir ancak kusma, beyin sarsıntısı geçiren tüm hastalarda görülmez. Baş dönmesi ve belirli aralıklarla devam eden kusma, beyin sarsıntısı belirtilerindendir.
5. Duraksayarak veya heceleyerek konuşma
En sık görülen bir başka semptom ise durarak veya heceleyerek konuşma. Bunun nedeni beyin sarsıntısı yaşadığınızda konuşma yetinizle ilgili kasları kontrol eden beyin bölgesinin hasar görmesidir.
6. Baş dönmesi
Beyin sarsıntısı yaşadıktan sonra mide bulantısı ve kusmayla beraber baş dönmesi de gözlemlenir. Bu baş dönmesinin yanında çift görme ve bulanık görme durumlarıyla da karşılaşılabilir. Dengenizde değişiklikler yaşarsınız ve bu yüzden düzgün bir şekilde yürüyemeyebilirsiniz. Bir beyin sarsıntısı ardından ani şekilde ayağa kalkmak da baş dönmesini tetikler.
7. Kulak çınlaması veya kulaklarda hissedilen herhangi bir ses
Beyin sarsıntısı yaşadıktan sonra seslere duyarlı olmanız normal bir durum. Bazı insanlar gürültülü yerlere giremez, oralarda oturmak, konuşmak istemez. Kulaklarda çınlama, tıslama ve vızlama gibi sesler duyulabilir. Bu sesler geçici veya aralıklarla devam edebilir. Sarsıntı sonrası iç kulaktaki işitme sinirlerinin hasar görmesi sebebiyle meydana gelir.