Belgrad’a gitmek bu aralar çok popüler ve Belgrad’da nerede kalınır sorusu herkesin aklında. Sırbistan’ın en büyük şehri ve başkenti Belgrad, yurt dışı seyahatlerinde hem yakın olmasından hem de vize istememesinden ötürü çokça tercih edilen şehirlerden. Tabii sadece bunlar değil yemekleri, kültürü, gece hayatı ve görülecek yerleriyle tatilcilerin gözlerini kendisine çevirmesini sağlıyor.
Peki ama Belgrad’a gitmeyi düşünüyor fakat nerede kalınır, neler yapılır ve nerelerin görülmesi gerektiğini bilmiyor musunuz? Belgrad gezisi yapacakların aklına takılacak tüm sorulara detaylı cevaplar verdik.
Belgrad Otel Fiyatları
Avrupa şehirlerine nazaran daha uygun fiyatlı seçenekler sunan Belgrad, gelen ziyaretçilerine fazlasıyla seçenek sunuyor. Konaklama tesisi sayısının çok olmasından dolayı diğer Avrupa şehirleri ile karşılaştırıldığında buradaki konaklamanın daha ucuz olduğu, Avrupa’da 3 yıldızlı bir otele ödenecek fiyata Belgrad’da 4 veya 5 yıldızlı bir otelde kalmanın mümkün olduğu görülecektir.
Şehir, her bütçeye uygun tasarlanmış konaklama seçenekleriyle öne çıkıyor. Şehir merkezindeki otellerden uygun fiyatlı hostellere, günlük kiralamaya uygun ev ve daire gibi farklı olanaklar mümkün kılınıyor.
5 Yıldızlı Belgrad otelleri
– Hyatt Regency Belgrade: Belgrad’ın en iyi 5 yıldızlı oteli olarak gösterilen Hyatt Regency, şehrin Stari Grad bölgesinde yer alıyor. Otelin günlük fiyatı 90 – 100 Euro arasında değişiyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
– Square Nine Hotel Belgrade: Şehrin merkezindeki butik ancak en lüks odalara sahip otel burası olarak gösteriliyor. Servisi ve kalitesiyle adından sıkça söz ettiren otel merkezde olmanın artısı olarak her yere yürüyerek gitme imkanını sağlıyor. Otelin gecelik fiyatı 100 – 110 Euro arasında değişiyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
– Hotel Metropol Palace Luxury Collection Hotel: Diğer şehir merkezindeki 5 yıldızlı otel seçeneği; Metropol Palace. Buranın gecelik fiyatı 90 – 100 arasında değişiyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
4 Yıldızlı oteller
– SuperCentral Apartment: Knez Mihailova’daki dairenin gecelik ücreti 20 – 30 Euro arasında değişiyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
– Stay In Apartments: Stari Grad’ın lüks stüdyo dairelerini bulunduran otelin gecelik fiyatı 20 – 30 Euro arasında değişiyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
– Apartment Lifestyle: Stari Grad bölgesinde bulunan deluxe dairenin gecelik ücreti 30 – 40 Euro arasında değişiyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
3 Yıldızlı oteller
– Soul House Apartments: Konumu Stari Grad olan otelin gecelik fiyatı 10 – 15 Euro arasında değişirken merkeze uzaklığı 290 metre olarak görünüyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
– Hotel Garni Petrov : Gecelik fiyatı 10 – 15 Euro arasında değişen otel merkeze 700 metre uzaklığında bulunuyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
– Tranquillity Apartment: Gecelik fiyatı 20 – 25 Euro arasında değişen otelin merkeze uzaklığı 700 metrelik mesafe olarak biliniyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
En ucuz denebilecek Belgrad otelleri
– Hostel Goodnight Grooves: Merkeze uzaklığı 900 metre olarak ölçülen otelin gecelik fiyatı 5 – 10 Euro arasında değişiyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
– Dream Hostel: Savski Venac’ta bulunan seçenek merkeze 750 metre uzaklıkta ve geceliği 10 – 15 Euro arasında değişiyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
– Cricket 2 Hostel: Merkeze olan uzaklığı 900 metre olan otelin gecelik fiyatı 10 – 15 Euro arasında değişiyor.
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayınız.
Belgrad’da ulaşım
Havalimanından şehre gelmek için A1 numaralı otobüsü kullanmak yeterli olacaktır. Şehrin merkezinde olan Savamala ve Stari Grad bölgelerinde kalındığında birçok yere yürüyerek gidilebilirken taksi ve yine oldukça ucuza otobüs seçenekleri bulunuyor.
Otobüs dışında tren, troleybüs, tramvay gibi pek çok seçeneğin bulunduğu Belgrad, misafirlerine rahat ve geniş bir ulaşım ağı sağlıyor. Şehir merkezleri, şehir alanı ve banliyö bölgeleri olarak ayrılıyor. Ülke nüfusunun %22’sini bulunduran şehirdeki seçenekler arasında en gözde olan 2 numaralı tramvay. Nedeni ise Eski Belgrad olarak bilinen alandaki görülmesi gereken her yeri geziyor oluşu. Önemli bir diğer nokta; gece saatlerinde toplu taşıma araçlarının rotalarına göre seferlerin yoğunluğunun azalıyor olması. Gece 12’den sabah 4’e kadar süren bu tarifede otobüsler yarım saat veya saatte bir geçmekte. Dışarı çıkıldığında saatleri kontrol etmekte fayda var.
Para birimi
Ülkenin para birimi Sırbistan Dinarı. 2018 yılının 1 Türk Lirası 28 – 30 Dinar arasında gidip geliyor.
Yolculuk için genelde otobüs duraklarının yakınında bulunan büfelerden BusPlus adlı kart sahibi olmak gerekiyor. Fiyatların gidilen mesafeye göre değişiklik gösterdiğini unutmamak gerek. Net olmamakla birlikte bir fiyat vermek gerekirse; birinci ve ikinci bölge olan şehir merkezi için 90 dakikalık yolculuk sonunda vereceğiniz ücret 80 – 90 Dinar arasında, üçüncü bölge için 170 – 180 Dinar ve dördüncü bölge için 260 – 270 Dinar arasında olacaktır. Alınacak bu kartların en güzel yanı, bir kere okutmanın yeterli olması. İlk okutmada ücret düşülüyor ve devamında istendiği kadar araç değiştirip gidebiliyor.
Bunun dışında günlük ya da 3, 5 günlük bilet seçenekleri bulunuyor.
Onları fiyatları:
24 saat için bilet fiyatı 250 Dinar
3 günlük bilet fiyatı 700 Dinar
5 günlük bilet fiyatı ise 2390 Dinar
Belgrad’a gitmeden önce bilinmesi gerekenler
Türkiye’nin tek temsilciliği, T.C. Belgrad Büyükelçiliği ülkenin bu şehrinde bulunuyor. Belgrad yazlar sıcak ve nemli, kışları karasal rüzgarların etkisiyle oldukça soğuk bir mevsime sahip. Yani tatil planları için en uygun zaman mayıs, ekim ayları arası olacaktır. Saat farkında gelince, Sırbistan saati Türkiye’ye göre kış aylarında 2, yaz aylarında 1 saat geridedir.
Dükkan saatlerinin Türkiye’ye göre daha esnek olduğu Belgrad’da dükkanlar sabah erken saatlerden akşam geç saatlere kadar açık kalabiliyor.
Tatilin en cazip, evinize döndüğünüzde hatırlayıp yeniden yaşamanızı sağlayan güzel noktası tabii ki fotoğraf çekmek. Bunun için birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi hükümet ve elçilik binalarının fotoğrafını çekmek yasak değil. Yine de kendinizi garantiye almak için etrafınızda uyarı levhası var mı yok mu diye kontrol etmekte yarar var.
Sağlık hizmetlerinin gayet yüksek seviyede olduğu şehirde, tüm sağlık masraflarını kapsayan uluslararası tatil sağlık sigortası yaptırmak atlanmaması gereken detaylardan biridir. Bu sigorta sayesinde acil bir durum yaşanması halinde ödediğiniz ücreti ülkeye döndüğünüzde hastanenin anlaşmalı olduğu sigorta şirketinden tahsil edebilirsiniz.
Şehrin albenisini yükselten sebeplerden biri de internet kullanımı. Gittiğiniz herhangi kafe, restoran, park, otobüs durağı ya da otobüslerde ücretsiz olarak internet hizmeti alabiliyor olacaksınız.
Belgrad Mahalleleri: Stari Grad (Eski Şehir) bölgesi
Şehre gidildiğinde mutlak surette görülmesi gereken hatta istemeseniz de yanından yöresinden geçeceğiniz yer: Kalemegdan. Turistik mekanlardan anıtlara, müzelerden tiyatrolara, kültürel yapılara her şey çoğunlukla burada bulunuyor. Şehrin merkezi sayılan yer, gece hayatını da merkezine alarak maalesef bir miktar pahalı olarak biliniyor. Bu noktada her şeyin yakın, yürüme mesafesinde olduğu, rahat ve pahalı bir yerde mi yoksa daha uygun fiyatlı ve merkezi olmayan bir yerde mi kalmak istendiğine karar verilmesi gerekiyor.
Şehir merkezine yakın olmanın tatillerde önemi büyüktür. Kaldığınız otelden çıkıp 5 dakikada kafe, bar, restoran ve mağazalara varmak büyük rahatlık sağlar. Bunun en konforlu örneğini araç trafiğine kapalı olan Knez Mihailova ve çevresindeki sokaklarda deneyimleyebilirsiniz. Bu bölgedeki otelleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Stari Grad bölgesinde görülmesi gerekenler
– Kalemegdan Kalesi: Şehrin merkezindeki kale Osmanlı döneminden kalan ismiyle de yeterince dikkat çekiyor. Bulundurduğu park, müze ve galerilerle turistler için görülmesi gereken alanların başında geliyor.
– Nikola Tesla Müzesi: Belgrad ve Sırbistan’ın en turistik müzesi alternatif akımı bulan ve Sırp kahramanı olarak kabul edilen Nikola Tesla adına kurulmuş, birbirinden ilginç icatları bulunduruyor. Günlük hayatımızı kolaylaştıran yüzlerce buluşun sahibi Tesla’nın 6 bine yakın kişisel eşyanın sergilendiği müzede, 160 bin orijinal belge de yer alıyor. Müzeye Taşmeydan veya Slavija Meydanlarından yürüyerek ulaşılabilir.
– Knez Mihailova Caddesi: Şehrin en ünlü caddelerinden Knez Mihailova gerçek bir kalabalık örneği. Bunun yanında fazlasıyla hareketli ve eğlenceli. Üzerindeki kafe, mağaza ve restoranlar da görülmesi gereken uğrak yerlerinden. Caddenin en rahatlatıcı özelliği ise trafiğe kapalı olduğu için rahat rahat gezilebiliyor oluşu.
– Trg Republike (Cumhuriyet Meydanı): Merkez olarak adlandırılan bu bölge ilk maddemiz Knez Mihailova’nın hemen yanında sayılır. Toplu taşımanın yaygınlığıyla her yere buradan rahatlıkla gidebilir, ulusal tiyatro ve sanat merkezlerini görebilir, hepsinin ötesinde meydandaki Prens Mihailova’nın at üzerindeki heykeliyle karşılaşabilirsiniz.
Novi Beograd (Yeni Belgrad) bölgesi
1947’de Sava nehrinin sol yakasında inşa edilmiş planlı alan Belgrad’ı oluşturan en kalabalık ilçe olma özelliğine sahip. Burası çoğunlukla parklar, alış-veriş merkezleri, sinema kompleksleri ve iş merkezlerini kapsıyor. Aynı zamanda gece hayatının en hareketli olduğu bölgedir. Yaz mevsimlerinde gidiyorsanız buranın eğlence rüzgarına kapılmamak mümkün olmayacaktır.
İstediğiniz noktaya buradan yürüyerek ulaşmak zor olacağından taksi veya diğer ulaşım araçlarını kullanmanız yararlı olacak. Bu bölgede lüks olmayan ve 3 yıldızın altında otel bulmak zor görünüyor. Otel fiyatlarının Eski Belgrad’a göre daha yüksek olduğu Nevi Beograd için seçenekleri iyi düşünüp karar vermek gerek. Bölgedeki otellere göz atmak için tıklayınız.
Novi Beograd bölgesinde görülmesi gerekenler
– Kula na Gardošu (Gardoş Kulesi): Başta Sava Nehri olmak üzere şehrin en güzel manzaralarından birini görme şansı yakalayacağınız kule, Zemun bölgesinde yer alıyor. Canlılığı ve hareketli gece yaşamının yanında şehrin curcunasını dindiren yapıya sahip bu kulenin giriş ücreti 250 Dinar.
– Yine Sava nehri kenarında bulunan restoranlarda taze balık yemeniz verilecek ilk tavsiyeler arasında bulunuyor. Buradaki balık restoranları bütün Belgrad tarafından bilinip seviliyor.