Dünya Sağlık Örgütü dâhil olmak üzere pek çok sağlık otoritesi, bebeklerin ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi gerektiğini belirtiyor. Çünkü anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan bütün vitamin ve mineralleri bu sürece kadar tek başına karşılayabiliyor. Ancak 6. aydan sonra iyice gelişmeye başlayan ve daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan bebekler için anne sütü yetersiz kalabiliyor ve ek gıda tavsiye ediliyor.
Ek gıdaya başlarken çoğu anne, hangi besin ile başlangıç yapması gerektiği konusunda haklı bir endişeye kapılıyor. Çünkü bebeklerin henüz gelişme aşamasını tamamlamamış olan sindirim sistemleri, her besini kabul etmeyebiliyor ve bu dönemde sık sık alerjik reaksiyonlarla karşılaşılabiliyor. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazımızda, ek gıda dönemine başlarken bebeğinize yedirebileceğiniz en güvenli ve sağlıklı besinleri derledik.
1. Yoğurt
Yoğurt, ek gıda başlangıcında tercih edilebilecek en sağlıklı alternatiflerden biri. Kalsiyum ve D vitamini açısından zengin olduğundan, bebeklerin kemik ve diş gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeğinize yoğurdu sade yedirebileceğiniz gibi evde hazırlayacağınız marmelatlarla karıştırarak da verebilirsiniz.
2. Kabak
A vitamini açısından zengin, iyi bir potasyum ve C vitamini kaynağı olan kabak, alerji potansiyeli en düşük besinlerden biridir. Bu nedenle ek gıdaya başlarken ilk tercihinizi kabaktan yana kullanabilirsiniz. Başlangıçta haşlayıp püre haline getirerek servis edeceğiniz kabağı, ilerleyen dönemlerde salata olarak da hazırlayabilirsiniz.
3. Avokado
Bebeği ek gıdaya başlayan anneler arasında oldukça popüler bir besin olan avokado, beyin gelişimi için gerekli olan sağlıklı doymamış yağlar içeriyor. Bu yağların ise anne sütündeki yağ bileşimleri ile benzer özellikler gösterdiği biliniyor. Bazı yabancı kaynaklar avokadoya 6. ay itibariyle başlanabileceğini belirtse de ülkemizde genellikle 7. ayda bebeklerin menüsüne ekleniyor. Başlangıçta çatalla püre haline getirip sade olarak verebileceğiniz bu meyveyi, ilerleyen aylarda yumurta ile birlikte yedirebilirsiniz.
4. Muz
Besin değeri çok zengin olan muz, başta potasyum ve magnezyum olmak üzere fosfor, kalsiyum, selenyum, A ve C vitamini gibi birçok mineral ve vitamini bünyesinde barındırıyor. Böylece bağışıklığı güçlendirip, bebeklere enerji veriyor. Üstelik hafif tatlı tadı miniklerin çok hoşuna gidiyor. Başlangıçta püre halinde yedirebileceğiniz muzu, ilerleyen aylarda daha büyük dilimler halinde bebeğinize verebilirsiniz.
5. Havuç
Havuç, çok yüksek oranda beta karoten içerir. Bera karoten de vücutta A vitaminine dönüşerek özellikle göz ve beyin gelişiminde önemli rol oynar. Bu nedenle ek gıdaya geçen her bebeğin menüsünde mutlaka havuca yer verilmelidir. Haşlayıp püre olarak yedirebileceğiniz gibi bebeğinize taze havuç suyu da içirebilirsiniz.
6. Bal kabağı
Bal kabağı da tıpkı havuç gibi beta karoten yönünden zengindir. Üstelik, alerji potansiyeli çok düşük bir gıdadır. İlk olarak buharda veya suda haşlayarak bebeğinize yedirebileceğiniz bal kabağını, birkaç ay sonra tarçın veya nohut ezmesiyle zenginleştirerek farklı tatlar oluşturabilirsiniz.
7. Patates
Patates bir hayli nişastalı bir besin olsa da alerji riski çok düşüktür. Üstelik içindeki nişastanın sindirilmeyen kısımları ve barındırdığı lifler, bebeğin bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır. Başlangıç aşamasında haşlayıp püre haline getirerek servis edebilirsiniz. İlerleyen aylarda bebeğinize patates yemeği veya peynirli patates topu da hazırlayabilirsiniz.
Bonus: 3 gün bekleme kuralını uygulamayı unutmayın!
Her bebek, hem ruhsal hem de fiziksel anlamda tamamen birbirinden farklı yapılara sahiptir. Bu nedenle bir bebeğin alerji gösterdiği herhangi bir besine, başka bir bebek alerji göstermeyebilir. Ek gıdaya geçiş aşamasında bunu anlamak için 3 gün bekleme kuralından faydalanılır. Bu kural ile bebeğin alerji gösterebileceği besinleri önceden saptayabilmek amaçlanır.
3 gün bekleme kuralı; her gıdanın karıştırılarak değil, tek tek verilmesi esasına dayanır. Böylece hangi besinin alerjiye neden olduğu kesin bir şekilde anlaşılabilir. Örneğin; ek gıdaya kabak püresiyle başladığınızı farz edelim… Bebeğinizi 3 gün boyunca kabak püresiyle beslemeniz ve gözlemlemeniz önerilir. Bu sayede, bebeğiniz alerjik bir reaksiyon gösterdiğinde hangi besinden kaynaklandığını araştırmanıza gerek kalmaz ve alerjinin önüne geçebilmek için kabağı menüden çıkartmanız yeterli olur.
Ek gıdaya geçiş süreciyle ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayın!