Uzun bir ömrün sırrı ne olabilir? Bu soruya cevap olarak sağlıklı beslenme, spor, stressiz yaşam gibi birçok madde sıralanabilir. Yine de en öne çıkan başlık hiç şüphesiz mutlu olmak ve sevdiğin işi yapmak! 106 yaşındaki davulcu Viola Smith, 1920 yılında başladığı bateri çalmaya hala devam ediyor. Geçen onlarca yıla rağmen müzik sevgisinden hiçbir şey kaybetmeyen ‘genç’ kadın, müziğe hala tutkuyla bağlı. Performansından da pek bir şey kaybetmemiş. Gençlere örnek olacak performansıyla alanında bir ekol olan 106’lık bateristin hikayesini sizin için derledik.
Dünyanın en uzun süre bateri çalan isimlerinden biri olan Viola Schmitz, 1912 doğumlu
Amerika’nın Winsconsin eyaletinde doğan Viola Schmitz, 10 kardeşten biri. Piyanoyla ilgilenen bir ailede dünyaya gelen Schmitz, babasının 6 kardeşi dahil ederek kurduğu aile orkestrası olan Smith Kardeşler Orkestrası’nda müziğe başladı.
1930 yılında Yetenek Sizsiniz’in radyo versiyonu diyebileceğimiz Major Bowes Amateur Hour performansıyla tanınmaya başladı
Ulusal bir bilinirliğe sahip olmaya başlayan Viola, 1938 yılında saksafoncu kız kardeşi Mildred ile The Coquettes isimli bir kadın orkestrası kurdu. 1942 yılına kadar devam eden bu orkestra, Mildred’in evlenmesiyle sona erdi. Savaşın ilk yıllarında kız-orkestrası olarak isim yapan bir ekip olmuşlardı.
Kurduğu kadın orkestrasıyla ülke çapında tanınmaya başlayan Viola, grubun dağılmasıyla New York’a taşındı ve yeni bir kadın orkestrasına dahil oldu
Hour Of Charm Orchestra ismiyle ün yapan diğer bir kadın orkestrasına katılan Viola Schmitz’in farklı müzik türlerine uyum yeteneği inanılmazdı. Öyle ki ileride NBC Senfoni Orkestrası için de çalacaktı. 1949 yılında Amerikan Başkanı Harry Truman’ın göreve başlama töreninde çalan Viola, devamında yeni bir grup kurmaya karar verdi. Yeni grubun adı: Viola ve Onun 17 Davulu.
Elde ettiği başarılardan sonra gözünü Brodway’e çeviren Viola, Kabare müzikalinde yer aldı
Belki de kariyerinin en popüler zamanlarını bu dönemlerde yaşayan Viola, birçok akımın öncülüğünü yaptı. Dönemin yazılı basınında sıkça yer bulan Viola Schmitz, azmi ve yeteneğiyle de müzik severlere örnek olmaya devam ediyor.
1941 yılındaki ‘Viola Smith ve 17 Davulu’ adlı sahnesine ait olan bu kare, Viola’nın günümüz kadın davulcularının öncüsü oluşunun hikayesini anlatıyor
Down Beat dergisinin, ‘kadın müzisyenlere fırsat tanıyın’ başlığıyla kapağa taşıdığı Viola Schmitz, ikinci dünya savaşı yıllarına da damga vurdu.
1940 yılında The Billboard dergisinin kapağında yer aldığını da söylememek olmaz
Oldukça uzun bir ömür yaşayan Viola, bateri çalmanın tüm vücudu çalıştıran bir tür egzersiz olduğunu ve sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Alkol kullandığını ama aşırıya kaçmadığını belirten Viola, aile yemeklerinde şarap içerek alkole başladığını belirtmiş. Hayatı boyunca yalnızca çok kısa bir süre sigara kullandığını ve sonrasında bıraktığını da belirtelim.
Yaşına rağmen çok sevdiği davulundan ayrı kalamayan bir dönemin ‘en hızlı davulcu kızı’ Viola, yeni nesillere ilham kaynağı olmaya devam ediyor
İkinci Dünya Savaşı yıllarında kadın müzisyenlerin sesi olan Viola, o dönemde savaşta olan müzisyenlerin eksikliğini de doldurmada büyük pay sahibiydi. Güçlü duruşuyla öne çıkan Viola Schmitz, kadın müzisyenlere karşı olan önyargıların kırılmasını da sağladı.
İşte Coquettes grubundayken ortaya koyduğu muazzam performansa bir örnek
Kaynak: 1