Basur son zamanların en çok görülen rahatsızlıklarından biri. Halk arasında mayasıl olarak da anılan basurun tedavisinin temelinde yaşam tarzında yapılacak değişiklikler yatıyor. Kişinin günlük hayatını direkt etkilemese de ciddi bir sorun olan bu hastalık makat, anüs ve rektumdaki damarların genişlemesi, şişmesi ve iltihaplanması sonucunda ortaya çıkıyor. Eğer bu belirtiler anüsün dışındaysa dış hemoroid, içindeyse iç hemoroid olarak adlandırılıyor.
1. Basur neden olur?
Basur tedavisine başlamadan önce bu hastalığın neden olduğunu tespit etmek gerekir. Çünkü basurun nedenleri, uygulanacak tedavi hakkında yol gösterici olması açısından önemli. Kabızlık, düzensiz beslenme, hamilelik, bağırsak hareketlerinin düzensizliği, uzun süre oturmak ve acılı yiyecekler tüketmek basurun temel nedenleri arasında.
2. Bir insan basur olduğunu nasıl anlar?
Sürekli yaşanan kabızlık ve dışkılama sırasında yapılan zorlamalar basurun tetikleyicileri arasında. Makatta meydana gelen yanma, şişlik, acı ve sonrasında oluşan kanama basurun en yaygın görülen belirtileri arasında. Bu gibi şikayetleriniz varsa zaman kaybetmeden bir hekime başvurmanız gerekir.
3. Bol bol su için
Basurun kabızlıkla doğrudan bir ilişkisi olduğunu artık bilmeyen yok. Bu hastalığı yenmek için öncelikle kabızlığa çözüm bulmak ve dışkılamayı zorlamadan yapmak gerekir. Kabızlığın en doğal ve kolay çözümlerinden biriyse su. Günde 2,5 litre su içerek ve sağlıklı beslenerek kabızlıktan kurtulmanız mümkün.
4. Posalı diyetler uygulayın
Posalı diyetler uygulayarak basur tedavisine çok büyük bir katkıda bulunabilirsiniz. Yediklerinize dikkat ederek hastalığı yarı yarıya yenebilirsiniz. Ancak unutmayın ki bu tek başına çözüm değil.
5. Oturma banyosu yapın
Oturma banyosunun açıklamasını kişinin sıcak suya belirli bir süre boyunca oturması olarak yapabiliriz. Her dışkılamadan sonra oturma banyosu yapılarak anal bölgede meydana gelen spazmlar azaltılıp ağrılar hafifletilebilir.
6. Uzun süreli oturmalar basurun en büyük düşmanı
Beslenme düzeninize dikkat edip hayatınıza bol su içmeyi ekledikten sonra kendinize yapabileceğiniz bir diğer iyilik de uzun süreli oturmalardan kaçınmak olacaktır. Basurun en büyük düşmanlarından biri hareketsiz yaşam ve makat üstünde uzun süre bulunan yük. Bu nedenle oturduğunuz yerden her 45 dakikada bir kalkarak tedavi sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
7. Tuvalet ihtiyacı geldiğinde ertelenmemeli
Özellikle sabah yataktan kalktıktan sonra gelen dışkılama ihtiyacını bastırmayın. Vücudunuzun biyolojik saatlerinin düzenli bir şekilde işlemesi için dürtülerinize kulak verin. Gün içerisinde de aynı tutumunuzu devam ettirin. Çünkü dışkılama ertelendiği zaman bir sonraki dışkılamada zorlanmalar yaşanabiliyor.
8. Probiyotik ürünlerden destek alın
Probiyotiklerin en önemli işlevlerinden biri bağırsak hareketlerini dengeye sokması. Basurun da dengesiz bağırsak hareketlerinden kaynaklanan bir yanı olduğunu göz önüne aldığımız zaman rahat bir dışkılama için probiyotik ürünlerden destek alabilirsiniz. Kefir, faydaları saymakla bitmez bir içecek. Her gün düzenli olarak kefir ya da diğer probiyotik ürünleri beslenme rutininiz ekleyin.