Dövme denince herkesin zihninde bambaşka şeyler canlanacaktır. Bazı insanlar oldukça anlamsız bulurken bazıları dövmeleri hayatının merkezine koyarak adeta bir tutku haline getirir. Sanatın insan bedeninde vücut bulmuş hali dövmeler usta ellerde de adeta birer sanat eserine dönüşür.
Dünyada bunun birçok örneği olduğu gibi ülkemizde de pek çok başarılı dövme sanatçısı var. Tümünü bu listeye sığdırmak mümkün olmasa da hepsi birbirinden değerli ve önemli. Emek ve sabır dolu bu işi yaparak adını duyurabilmiş bazı sanatçıları listeledik. Sizin de sevdiğiniz Türk dövme sanatçıları varsa bizimle paylaşabilirsiniz?
1. Eva Karabudak
https://www.instagram.com/p/BjOfxQmntIz/?taken-by=evakrbdk
Üniversite eğitimi sırasında bir stüdyoda dövme tasarımları yapmaya başlayan Eva, bir gün kendine yapmayı denedi. Dövme yapmanın hoşuna gittiğini fark edince bu konuda kendini geliştirmeye başladı ve şimdi Türk dövmecilerden belki de en çok bilineni. Instagram’da 500 binden fazla takipçiye sahip ve New York’ta yaşıyor. Bu nedenle Türkiye’de yaşayanların dövme yaptırmak için onun Türkiye’ye gelmesini beklemeleri gerekiyor.
2. Biçem Şinik
https://www.instagram.com/p/Bepjz7XHQ0t/?taken-by=bicemsinik
8 yıl Grafik Tasarım bölümünde kalıp, 6 yıl grafik ve tasarım üzerine çeşitli ajanslarda çalıştıktan sonra dövmeye hobi olarak başlayıp adım adım yükselen bir isim Biçem Şinik. Geometrik tarzdaki dövmelerini hazırlarken ise doğadan ilham alıyorç
3. Okan Uçkun
https://www.instagram.com/p/BipGprDhX1F/?taken-by=okanuckun
Üniversitede plastik sanatlar ve mimari eğitimi alan Okan Uçkan’ın ünü dünyaya yayılmış durumda. Onu öne çıkaran ise oldukça minimal çizgilerde dövmeler yapması. Yaptığı tüm dövmeler sade oldukları kadar birçok anlam da barındırıyor içinde. Geometrik çizgilerle birleştirdiği hayvan figürleri de onun en çok beğenilenlerinden oluyor.
4. Resul Odabaş
https://www.instagram.com/p/BXIweVQFcor/?taken-by=resulodabas
Dövmeye olan ilgisi lise zamanlarında Beyoğlu’nda başlayan Resul Odabaş’ı bu alana yönlendiren ise çizime olan merakı. Renkleri büyük bir ustalıkla kullansa da birçok farklı tarzı denemeyi seviyor.
5. Melek Taştekin
https://www.instagram.com/p/BeQgmBuHk6H/?taken-by=melektastekin_tattooer
Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Seramik Öğretmenliği bölümünden mezun olan Melek Taştekin, hayatı boyunca aktif olarak devam ettiği resim, heykel ve seramik alanındaki çalışmaların sonunda dövmenin daha çok ilgisini çektiğini fark etti. Yaptığı süre boyunca ise realizm, sürrealizm ve neo traditional tarzı dövmeleri kendine yakın gördü. Şimdi Ankara’da stüdyosunda tutkusunu devam ettiriyor…
6. Yeliz Özcan
https://www.instagram.com/p/BdH3AlZjpfh/?taken-by=yelizozcan_tattooer
Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Seramik bölümünden mezun olan Yeliz Özcan, eğitim yıllarında, seramik ve cam tasarımı, heykel ve resim alanlarında kavramsal çalışmalar üretmeye yöneldi. Eğitiminin ardından fabrikasyon değeri olmayan, biricikliğini koruyan, yaşayan, nefes alan, deforme olan ve en nihayetinde yok olan projeler yapabilmek için, bu elementleri barındıran insan bedeni ile çalışmaya karar verdi.
7. Denizhan Özkır
https://www.instagram.com/p/BbttV_0lpwS/?taken-by=denizhanozkr
Son yıllarda oldukça popüler olan dotwork ve geometrik desen tarzın Türkiye’deki öncülerinden biri Denizhan Özkar. Dövme sanatçısı olmak gibi bir ideali yokken ve hayatının büyük bir kısmı enstrümanlar ve kalem kağıtla geçmişken kendini dövme yaparken bulan bir sanatçı. Tüm dövmeleri için ise büyük emek veren ve yaptığı işe saygı duyan dövme sanatçılarından biri aynı zamanda.
8. Erdem Ordu
https://www.instagram.com/p/BhUIgXBF84a/?taken-by=ediordu
17-18 yaşlarında hobi olarak yapmaya başladığı dövmeler, 24 yaşında mesleği haline geldi. Grafitti geçmişinden dolayı Edi diye bilinen Erdem Ordu, floral desenler, geometrik ve dotwork çizimleriyle fark yaratıyor.
9. Hakan Adik
https://www.instagram.com/p/BjSzwvUA2QG/?taken-by=hakanadik
Renkli çizimleriyle dikkat çeken Hakan Adik, Vincent van Gogh dövmeleriyle fark yaratıyor.
10. Ceren Karakuş
https://www.instagram.com/p/BdU9eqZFGJI/?taken-by=cerennkarakus
Oldukça minimal çizgilerin yanı sıra mangalalarda da oldukça iyi iş çıkaran Ceren Karakuş’un her bir dövmesi ayrı bir hikaye anlatıyor adeta.
11. Ali Dündar
https://www.instagram.com/p/BiPM4cSHyrU/?taken-by=ali_dundarrr
Ali Dündar’ın elinden çıkan her bir dövme adeta bir sanat eseri, bir tablo. İşini büyük bir titizlikle yapan Ali Dündar dövmelerde detaylarla yarattığı etkiyle dikkat çekiyor.
12. Görkem Tüysüz
https://www.instagram.com/p/BiwU05xhpC2/?taken-by=gorkemtuysuz
Hayalinizdeki dövmeye gerçeğe çevirebilen başarılı dövme sanatçılarından biri Görkem Tüysüz. Özellikle floral desenler oldukça minimal ve göz alıcı…
13. Cem Karacan
https://www.instagram.com/p/BgoYpZZl-_3/?taken-by=cemkaracann
Dövme fikirlerini bazen geometrik unsurlarla bazen de gravür, çizgileme ve noktalama teknikleri ile yorumlayan Cem Karacan’ın stüdyosu Bursa’da. Adını, yaptığı dot work ve mandalalarla duyurdu. Cem Karacan’a göre dövme insanın bir parçasıdır ve insanla bütünleşen bir konumda.
14. Atakan Üstol
https://www.instagram.com/p/BXsoinkHfe0/?taken-by=atakanustol
Atakan Üstol, dövme yaptırırken ilgi duymaya başladığı bu sanatın mutfağında olmak istemiş. Portre sanatıyla ilgilense de içselliği olan, bir anlam ifade eden her çizim ilgisini çekiyor.
15. Gökçe Korkmaz
https://www.instagram.com/p/BftsPZyDnQ_/?taken-by=gokcekorkmaz
Güzel sanatlar mezunu Gökçe Korkmaz, çok uzun yıllar dövmelerle ilgileniyor. Ayrıca Türkiye’deki ilk renkli dövme yapan sanatçılardan biri. Her bir çizgisinde özen ve yetenek var.