Kahvenin günlük hayatımızdaki yerinin artmasıyla birlikte ona dair terimleri de daha çok duyar olduk. Artık kahvenin kırk yıllık hatırı yok; çünkü her sabah ayılmak için, her öğlen bir muhabbet için ya da her gece çalışmak için tükettiğimiz bir içecek oldu kahve. Bu tüketimi de genelde zincir kahve dükkanlarından ya da kahvelerini ön plana çıkarmış cafelerden yapıyoruz. Bu mekanların en önemli aktörü ise baristalar. Gelin barista nedir, kimlere denir, ayrıntılarıyla öğrenelim.
Kahveyi yapan, sunan ve hakkında bilgi sahibi olan kişilere barista denir.
Yani aslında işinin ehli olan her barista bir kahve uzmanıdır. Kahve makinalarını kullanmayı bildiği gibi kahve çekirdeğinden de anlar. Makinalanın günlük bakımını yapabildiği gibi hazırladığı kahveleri görsel açıdan en etkili şekilde sunmayı da bilir.
Barista İtalyanca’da barmen demektir.
Kahve kültürü açısından zengin olan İtalya’da erkek baristalara baristi, kadın baristalara ise bariste denmektedir. Kahve kültürünün yayılmasıyla birlikte kelime ülkemizde de kabul görmüş ve baristalar aranan elemanlar olmaya başlamıştır.
Nerede benim kahvemin deseni dediğinizi duyar gibiyiz.
Çünkü genelde baristalardan en büyük beklentimiz Lattemize bir çiçek, böcek, kalp kondurması. Buna Latte Art deniyor ve işin biraz da görsel satış kısmını oluşturuyor. Süt köpüğüyle kahve üstüne yapılan desenlerle baristalar sanatlarını konuşturuyor. Latte Art her ne kadar işin olmazsa olmazı değilse de bizi buna bir kez alıştırdılar; gayrı desensiz Latte içemeyiz.
Barista olmak isteyenlerin sayısı gittikçe artıyor.
Tezgahın arkasında bir o yana bir bu yana koştursalar da kahve kokuları arasında çalışmak, o havalı makineleri, malzemeleri kullanmak ve işin mutfağında olmak çoğuna çok ilgi çekici görünüyor. Özellikle öğrenciyken para kazanma amaçlı yarı zamanlı olarak bu işe başlayanlar ve işin tekniğini kapanlar oldukça fazla. Zaten bu işi öğrenmenin en iyi yolu da bu şekilde işin sahasında pişmek. Barista eğitimleri veren kurslar ve atölyeler bir başka seçeneği oluştursa da iyi bir barista olmak ancak iyi bir baristanın yanında ter dökmekle mümkün.
Siz mutfakta yeterince piştiyseniz sıra kahvelerde!
En iyi baristaların ellerinden çıkma kahveler Dünya Barista Şampiyonası’nda yarışıyor. İlk olarak Norveç’te 2000’de gerçekleştirilen şampiyona, her sene farklı bir ülkede düzenli olarak yapılıyor. Şampiyona bünyesindeki yarışmada baristalardan 15 dakika içinde 12 adet kahve yapmaları isteniyor.
Kaynak: 1