Evin en fazla mikrop barındıran bölümlerinden biri banyolar. Sıradan bir banyoda yalnızca klozet bile milyonlarca bakteri içeriyor. Tabii ki düzenli temizlemek bu bakterileri azaltıyor. Ancak bunun dışında bazı banyo alışkanlıklarımızı değiştirerek sağlığımızı tehdit eden davranışlardan da uzak durabiliriz. peki bu banyoda yaptığımız ve alışkanlık haline getirdiğimizde tehlikeli olabilecek bu davranışlar neler, nasıl önlem alabiliriz? Bunun için yazımızı okumaya devam edin. Farkında olmadan yaptığımız ve sağlığımızı etkileyen 10 banyo alışkanlığını yazdık.
1. Genital bölgeyi sabun kullanarak tıraş etmek
Bikini bölgesinde bulunan tüyler, aslında sizi yabancı bakterilerden korur. Tabii ki bu tüylerden rahatsızlık duyabilirsiniz ancak bu bölgenin doğru tıraş edilmesi gerekiyor. Aksi halde cildinize zarar verebilirsiniz. Ayrıca bikini bölgesi tıraşının oldukça hijyenik olmasına özen göstermelisiniz. Bu nedenle tıraş ederken pek çok bakteri içeren bir el sabunundan yararlanmak çok sağlıklı değil. Bunun yerine özel tıraş kremlerini ya da jellerini tercih edebilirsiniz.
2. Banyo lifi kullanmak
Günümüzde çoğu kişi artık annelerimizin ya da anneannelerimizin ördüğü banyo lifleri yerine kozmetik dükkanlarında ya da marketlerde satılan lifleri tercih ediyor. Ancak banyo liflerini kullanmak yalnızca yeni olduklarında cildinize fayda sağlar. Cildinizi ölü hücrelerden arındırır ve gerçek anlamda bir temizlik sağlar. Ancak banyo liflerini kullandıktan sonra onları ıslak bir şekilde banyoda bırakırız. Bu da bakterilerin gelişmesi için harika bir ortam yaratır. Duştan sonra lifinizi banyoda her bırakışınızda bakteriler üremeye devam eder. Bu nedenle bir sonraki seferde bakteriler vücudunuzla temas etmiş olur. Bunu önlemek için lifinizi daha sık değiştirebilirsiniz. Onu banyoda ıslak bırakmak yerine kuruması için bir yere asabilirsiniz. Böylelikle bakterilerin çoğalmasını en aza indirirsiniz.
3. Duştayken vücudunuzun her bölümünü yıkamamak
Vücudunuz bakterilerden ve sivilcelerden yalnızca temiz olduğunda korunur. Bu nedenle tamamen temiz olmalıdır. Ancak yapılan bir araştırmaya göre insanların büyük bir bölümü duş yaparken sırt, bel, kafa derisi ve ayakların altı gibi kısımları atlıyor. Özellikle sırt ve bel çevrenizi yıkamak zor olabilir, bu nedenle bu alanlar için sapları olan özel fırçalardan faydalanabilirsiniz.
4. Diş fırçasını banyo etajerine bırakmak
Banyo, evin en çok bakteri barındıran bölümlerinden biri. Bu nedenle diş fırçası ya da tarak gibi eşyaların banyoda açık halde bırakılmaması gerekiyor. Bu nedenle diş fırçanızı banyo etajerinin üzerinde açık halde bırakmaktansa bir diş fırçası kabında saklayabilirsiniz. Unutmadan söyleyelim, diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirmeniz de sağlığınız açısında oldukça yararlı!
5. Banyoya telefonla gitmek
İnsanların yaklaşık yüzde 90’ı telefonlarını, gazetelerini ya da tabletlerini banyoya götürüyor. Evet, ellerimizi temizliyoruz, ancak tuvalette biraz zaman geçirdikten sonra telefonumuzu temizlemiyoruz. Bunun ardından yemeğe gittiğimizde ise telefonumuzu da masaya koyuyoruz böylece mikropların geniş bir alana yayılmasını sağlıyoruz. Bu nedenle banyoya giderken yanımızda eşya götürmemekte fayda var.
6. Yüz havlusu kullanmak
Yüzünüz için ayrı bir havluya sahip olsanız bile özellikle cilt probleminiz varsa, havlu kullanmak sizin için çok tehlikeli olabilir. Çünkü yüzünüzü kuruladıktan sonra havluyu ıslak olarak bırakırsınız ve ıslak havlu ise bakteriler için şahane bir üreme ortamıdır. Bunun yerine tek kullanımlık havluları ya da kağıt havluları kullanmak daha sağlıklı bir seçenektir.
7. Banyoda asılı ıslak havlu bırakmak
Nemli ortamlar bakterilerin kolaylıkla üreyebileceği ortamlardır. Bu nedenle havlunuzu banyoda asılı ve ıslak halde bırakmamanızda fayda var. Havlunuzu mutlaka daha rahat kurayabileceği, mümkünse banyodan uzak bir yere asın. Hatta mümkünse her duştan sonra havlunuzu değiştirin.
8. 15 dakikadan daha uzun süre tuvalette oturmak
Evet, bazen kitap okuyor, oyun oynuyor ya da sadece tuvalette çok uzun süre oturuyoruz. Araştırmacılara göre, bu sağlıksız. Çünkü bu damarlar üzerindeki fazla baskı, basur oluşmasını tetikliyor. Bu nedenle tuvaleti yalnızca gerçek bir ihtiyacınız olduğunda kullanın. Yanınızda ise kitap, telefon ya da başka bir eşya bulundurmamaya dikkat edin, böylece orada geçirdiğiniz süreyi unutmazsınız.
9. Klozetin kapağı açıkken sifonu çekmek
Klozetin kapağı açıkken sifonu çektiğinizde, su az da olsa etrafa sıçrar daha da kötüsü o basınçla su içerisindeki mikroplar da etrafa yayılabilir. Mikroplar havlunuza, lavabonuza ve hatta diş fırçanıza bile bulaşabilir. Bu nedenle sifonu çekerken klozetin kapağını kapatmayı bir alışkanlık haline getirmeye özen gösterin.
10. Saçınızı doğru şekilde yıkamamak
Saç kremi kullandıktan sonra bile, saçınızın karıştığını düşünüyorsanız belki de saçlarınızı doğru şekilde yıkamıyorsunuzdur. Bu nedenle şampuanı elinize döktükten sonra saçlarınıza yayarken, saçlarınızı karıştırmamaya çalışın. Saçınızı doğal halinde bırakın. Saç derinize masaj yapın ancak saç uçlarınızın karışmasına izin vermeyin.
Kaynak: 1