Çoğu zaman bizde uyandırdığı tek duygu korku olsa da, “arılar” canlılığın devamı için çok önemli bir yerde duruyor. Yani bizim korkup öldürdüğümüz her arı, doğadaki döngüye, kendi çapımızda zarar vermek aslında. Arıların azalması ve yok olması, insanoğlunun sonu anlamına geldiği için, bu konuda insanların daha çok bilinçlendirilmesi ve arıları sadece bir böcek olarak değerlendirmeyip yaşamın devamı için kutsal bir göreve sahip olduklarının fark edilmesi gerekiyor.
İşte boyut olarak küçük ama dünya için çok büyük bir öneme sahip olan bal arıları hakkında, muhtemelen daha önce hiç duymadığınız 16 ilginç bilgi.
1. Bal arıları, karınlarında taşıdıkları çok küçük manyetik kristaller sayesinde, kovanlarına ya da besin kaynaklarına kolayca ulaşabilirler; yani onların bedenlerinde adeta bir pusula var!
2. Bir arının bal midesi, bir toplu iğne başı büyüklüğündedir. Buna rağmen bazı arı toplulukları, bir günde bir kilodan daha fazla bal toplayabilir. Ne kadar çalışkan olduklarını siz düşünün artık!
3. Yazın oluşan yüksek sıcaklıklar, bal özleri içindeki şekeri fermante ederek alkole çevirir. Fermante olmuş bal özü ise, “alkollü bal” demektir. Dolayısıyla, zaman zaman arılar da sarhoş olabilir! 🙂
4. Arılar, çiçeklerin resimlerini çekip, bu görüntüleri hafızalarına kaydederler ve böylece her birinin şeklini eksiksiz hatırlarlar.
5. Bal peteği, bir mühendislik harikasıdır. Petekte bulunan gözlerin duvarlarının kalınlığı, bir milimetrenin 10’da 1’inden daha azdır; ama buna rağmen kendi ağırlığının yüzlerce katı ağırlıktaki bal yükünü taşıyabilir.
6. Bir arının ömrü boyunca topladığı bal miktarı, bir çay kaşığının 1/12’si kadardır.
7. Bir arı yanınıza yaklaştığında duyduğunuz ses, dakikada 11.400 kez çırptıkları kanatlarının sesidir.
8. En gelişmiş bilgisayar, saniyede 16 milyar işlem yaparken, bir arı beyni saniyede 10 trilyon işlem yapabilir.
9. Bal arıları, yerleşmek için yeni kovan seçmeden önce, kendi aralarında oylama yaparak bir karara varırlar. Üstelik yapılan araştırmalar, bu konuda aralarında bir fikir özgürlüğü de olduğunu ortaya koyuyor!
10. Arıların koku alma duyusu, köpeklerden daha fazla gelişmiştir. Eğitilmiş arılar, %99 gibi bir başarıyla, kimyasal patlayıcıların yerini tespit edebilirler!
11. Yapılan bir araştırmada arılara siyah-beyaz resimler gösterildi ve doğru yanıtlar için ödüller sunuldu. Ortaya çıkan gerçekse, bal arılarının insan yüzlerini ayırt edebildiği yönünde!
12. 1. Dünya Savaşı sırasında bal, askerlerin yaralarını iyileştirmek için kullanılıyordu. Çünkü bal, iyileştirici bir etkiye sahip ve de asla bozulmuyor.
13. Arı poleni, zehri ve balı pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Arı balı, bakteri oluşumunu engellerler. Arı zehri, kanser ilaçlarında kullanılır.
14. Geçmişte, bezelyeyle genetik yasalarının önünü açan Avusturyalı keşiş Gregor Mendel, melez arılar yetiştirdi. Ama bu arılar öyle korkunçtu ki, sonunda hepsini öldürmek zorunda kaldı.
15. Arıların yok oluşu ciddi bir tehlike anlamına geliyor. 2018 yılında İngiltere sınırlarında tek bir arı bile kalmayabilir. Bu da 330 milyon dolarlık tarım endüstrisinin çökmesi demektir.
16. Son olarak Einstein’in sözüyle bitirelim: “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa, insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz.”
Yararlanılan Kaynaklar: 1, 2, 3.