Hindistan’ın alt kıtasında ortaya çıkan antik bir sağlık sistemi olan Ayurveda, günümüzde Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’da uygulanıyor. Çin ve Tibet tıp sistemleri üzerinde de etkili olan bu sistemin önceliği hastalıkları önleme, sağlığı koruma ve tedavi etme şeklindedir. Ayurvedik tıpta hastalığın bedenin hastalığa yönelik dayanıklılığını azaltan bedensel ve zihinsel unsurlardaki dengesizlikten kaynaklandığına inanılır. Bu dengesizliğin düzeltilmesi amacıyla bitkisel formüller, hayat tarzının değiştirilmesi ve diyet gibi yöntemlerle bedeni hastalığı yok edecek denge kazandırılır. İşte bu sisteme göre doğru beslenerek daha dengeli, sağlıklı ve uzun yaşamak için bilmeniz gerekenler…
1. Sıklıkla tüm iyileştirici sistemlerin anası olarak anılan Ayurveda, 5000 yıldan uzun bir geçmişe sahiptir.
2. Kökleri Hindistan’daki Vedik sisteme dayanan Ayurveda, bilge ve yaşlı kahinler tarafından insanlığın tekrar sağlık, denge ve uzun yaşama kavuşmasına yardımcı olmak için nesilden nesile aktarılan en kadim sistemlerden biridir.
3. Uyum içinde yaşamaya dayanan Ayurveda’ya göre, kendi iyiliğimiz için doğayla iş birliği yapmamız gerekir.
4. Ayurvedik tıbbın ana kavramlarının başında bedenin “doşa” denilen üç ana tipe ayrılması gelir. Bunlar; Vata (hareket) Pitta (dönüşüm) ve Kapha (istikrar)’dır.
5. Her insanda bu doşa tiplerinden birinin baskın olduğu ve her doşanın özgün bir yaşam şekliyle (beslenme vs.) uyum içinde tam işlevini sürdürdüğü kabul edilir.
6. Vata dengesizleştiğinde; gaz ve şişkinlik sorunları, kabızlık, kilo kaybı, yorgunluk ve bitkinlik, zayıflık ve halsizlik, ciltte kuruluk, dağınık düşünceler, düzensiz kalp atışı ile endişe, korku ve kaygı gibi belirtiler görülebilir.
7. Vata dengesizliğini dengelemek için, sıcak ve pişmiş gıdalar tüketmek, düzenli bir yaşam tarzına sahip olmak, yeteri kadar dinlemek, huzurlu yürüyüşler yapmak ve zencefil, kakule, tarçınla yapılan sıcak çaylar tüketmek önemlidir.
8. Pitta dengesizleştiğinde; mide yanması, reflü, aşırı terleme, baş dönmesi, vertigo, baş ağrıları, iltihap y a da akut enfeksiyon, ülser, asabiyet, öfke, sabırsızlık gibi belirtiler görülebilir.
9. Pitta dengesizliğini dengelemek için; serinletici, yatıştırıcı ve alkolden uzak, yeşillik ağırlıklı bir beslenme düzenine geçmek, aşırı sıcaktan kaçınmak, bol bol oda sıcaklığında su içmek öneriliyor.
10. Kapha dengesizleştiğinde; iştah eksikliği, aşırı kilo, yavaş metabolizma, kronik hazımsızlık, öksürük, alerjiler, aşırı uyuma ve horlama, diyabet ve ödem görülebilir.
11. Kapha dengesizliğini dengelemek için; süt, peynir, yoğurt gibi balgam oluşumuna sebep olacak yiyeceklerden kaçınmak, hafif ve sıcak besinleri tercih etmek, abur cubur yememek, şeker ve tatlılardan kaçınmak, aktivite içinde olmak öneriliyor.
12. Ayurveda sayesinde vücut tipinize ve mevsimlere göre beslenmeyi ve toksinlerden nasıl arınacağınızı da keşfedebilirsiniz.
Bonus: Ayurveda hakkında daha fazla bilgi edinmek için Ayurvedik beslenme uzmanı Ulli Allmendinger’in yazdığı Ayurveda isimli kitaba göz atabilirsiniz.
Kaynak:1