Danimarka kraliçesi II. Margrethe, şimdilik Avrupa’nın tek kadın hükümdarı. Ancak son olmayacak. Çünkü Avrupa’daki tam beş ülkede, tahta geçecek veliahtlar kadın. Kraliçe II. Elizabeth’in ölümü, Danimarka Kraliçesi II. Margrethe’yi Avrupa’nın tek kadın hükümdarı yapmıştı. Ancak önümüzdeki yıllarda Belçika, Hollanda, Norveç, İspanya ve İsveç’te beş prensesin tahta çıkması bekleniyor. Bu durum, az önce bahsettiğimiz dört ülkede (İspanya hariç tümü) güncellenen veraset yasalarından kaynaklanıyor. Değişen dünyaya ayak uydurmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini kolaylaştırmak için bu ülkeler, erkek veliahtların kadınların önüne geçtiği yasaları sonunda kaldırdı. Artık hükümdarın en büyük çocuğu, erkek ya da kadın olmasına bakılmaksızın, taht için sırada olacak. Ülkelerinin kraliçeleri olmaya hazırlanan bu beş prenses, 21. yüzyılda hem geleceğin hükümdarları hem de kadınları olarak birçok şeyle mücadele ediyorlar. Müstakbel kraliçeler son derece ayrıcalıklı bir yaşam sürerken ergenlik, okul, flört, evlilik ve annelik dönemlerini medyanın ilgi odağında geçiriyorlar, bu yüzden de yaptıkları hatalar her zaman çok konuşuluyor. Özetlemek gerekirse prenses olmak tahmin ettiğimiz kadar iyi bir şey değil. İşte hüküm sürmeye hazırlanan 5 prenses.
1. İsveç Veliaht Prensesi Victoria
Kral Carl XVI Gustaf ile Kraliçe Silvia’nın en büyük çocuğu Victoria 1977’de doğdu. Victoria’nın İsveç’in dördüncü kraliçesi ve 18. yüzyılın başlarından bu yana ülkenin ilk kadın hükümdarı olması bekleniyor. 46 yaşındaki Victoria, X kuşağının bir üyesi. Yani bu listedeki diğer dört prensesten biraz daha mahremiyet ile büyüdü. Victoria, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve İsveç’te eğitim gördü. Ayrıca çeşitli devlet dairelerinde çalıştı ve İsveç Silahlı Kuvvetlerinde temel askeri eğitimini aldı. Victoria, 2010 yılında İsveçli fitness eğitmeni Daniel Westling ile evlendi. Çiftin iki çocuğu var. 11 yaşındaki Prenses Estelle ve 7 yaşındaki Prens Oscar.
1980 yılına kadar erkek çocuklar, ablalarının önüne geçerek tahta çıkıyordu. Örneğin Carl XVI Gustaf, dört ablası olmasına rağmen 1973’te kral oldu. İsveç parlamentosu, 1979’da bu yasayı değiştirdi. Victoria’nın küçük erkek kardeşi Carl Philip, yasanın değişmesinden dört ay önce doğdu. Böylece, yeni yasaya göre, Victoria, varis olarak Carl Philip’in yerini aldı.
2. Belçika Prensesi Elisabeth
Brabant Düşesi Elisabeth’in Belçika’nın ilk kraliçesi olması bekleniyor. Kral Philippe ve Kraliçe Mathilde’nin kızı olan 22 yaşındaki Elisabeth, küçüklüğünden beri bu rol için eğitiliyor. Düşes, daha 10 yaşındayken ilk resmi kraliyet görevini Prenses Elisabeth Çocuk Hastanesi’nin açılışında görünerek gerçekleştirdi.
Belçika’nın 1830’da Hollanda’dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana yedi kralı oldu. Ülke, 1991’de veraset çizgisini değiştirdi. Böylece, Elisabeth’in iki küçük erkek kardeşi olsa da onun yerini almayacaklar. Elisabeth’in ayrıca Eleonore adında küçük bir kız kardeşi de var. Elisabeth Oxford Üniversitesi’ndeki Lincoln College’da tarih ve siyaset eğitimi aldı. Ayrıca Belçika, Brüksel’deki Royal Military Academy’de sosyal ve askeri bilimler okudu.
3. Hollanda Prensesi Catharina-Amalia
Bu listedeki prenseslerin hiçbiri, kraliyet hayatının dezavantajlarını, Hollanda tahtının varisi 19 yaşındaki Catharina-Amalia kadar iyi bilemez. Amalia, bilindiği gibi, Kral Willem-Alexander ve Kraliçe Máxima’nın en büyük çocuğu. Ayrıca kendisi tahta çıktığında büyük-büyük-büyükannesi Wilhelmina’dan bu yana Hollanda’nın dördüncü kraliçesi olacak. Prensesin Alexia ve Ariane olmak üzere iki küçük kız kardeşi var. Amalia doğumundan beri tahttaki yerini güvence altına alan ilk Hollandalı prenses oldu.
Amalia, normal bir hayat yaşamaya çalıştı. 18 yaşına geldiğinde Hollanda Danıştay üyesi oldu. Aynı zamanda prenses ve varis olarak hükümettin verdiğii yıllık 1,8 milyon dolarlık desteği, şu anda bunu kazanmak için hiçbir şey yapmadığını söyleyerek geri çevirdi. Aynı yıl Amsterdam Üniversitesi’ne girdi.
Ancak, Hollandalı bir suç örgütü onu kaçırıp öldürmekle tehdit ettiğinde, prensesin üniversite deneyimi hızla korkutucu bir hal aldı. Amalia, Amsterdam yakınlarındaki kraliyet sarayında ailesinin yanına geri döndü ve şimdi derslere bir refakatçi ile katılıyor.
4. Norveç Prensesi Ingrid Alexandra
19 yaşındaki Prenses Ingrid Alexandra, babası Veliaht Prens Haakon’dan sonra Norveç tahtının ikinci varisi. Norveç doğumlu ilk kadın hükümdar olmasına rağmen, ülkenin ilk kraliçesi değil. 14. yüzyılın sonları ve 15. yüzyılın başlarında Norveç, Danimarka ve İsveç’in birleşmesi üzerinde ülkenin ilk kraliçesi I. Margaret olmuştu.
Norveç 1990’da anayasasını, kız ya da erkek evlat ayırmayacak şekilde değiştirdiği için Ingrid Alexandra veraset çizgisinde, küçük kardeşi Prens Sverre Magnus’un önüne yer alıyor. Diğer prensesler gibi Ingrid Alexandra da resmi hayatı ile kişisel uğraşları arasında denge kurmaya çalışıyor. Prenses, 2022’deki 18. doğum günü için, ailesinin Oslo’daki resmi konutu olan Kraliyet Sarayı’nda kendi ofisine kavuştu. Önümüzdeki birkaç yıl içinde Ingrid Alexandra, tamamen eğitimine odaklanacak.
5. İspanya Prensesi Leonor
İspanya tahtının varisi olan Leonor, şu anda Asturias Prensesi unvanına sahip. Ayrıca Prenses Sofia adında küçük bir kız kardeşi de var. Kral Felipe VI ve Kraliçe Letizia’nın en büyük kızı olan Leonor aslında ülkenin varisi değil, çünkü İspanya’da kız ve erkek varislere eşit hak veren bir yasa yok. Bu yüzden de bir gün, bir erkek kardeşi olursa tahta erkek çocuk geçecek. Ancak ailenin şu ana kadar sadece kızları olduğu için tahta çıkacak kişi Leonor gibi görünüyor. Bununla birlikte, kral ve kraliçe artık ellili yaşlara gelmiş bulunuyor. Yani, artık çocukları olma ihtimali oldukça düşük.
Leonor’un, 19. yüzyılın ortalarında hüküm süren II. Isabella’dan bu yana İspanya’nın ilk kraliçesi olacak. Bu yıl 18 yaşına girecek olan prenses, kısa süre önce Galler’deki UWC Atlantic College’da iki yıllık bir lise kursunu tamamladı. Şimdi, üç yıllık bir askeri eğitime başlayacak. Prenses, kral olmadan önce benzer bir eğitim almış olan babasıyla aynı yolu izliyor. Askeri eğitimini tamamladıktan sonra üniversiteye devam edeceği düşünülüyor.
İlginizi çekebilir:
Kral Charles’tan Prens Harry’ye: Britanya Kraliyet Ailesi Üyeleri Ne Kadar Kazanıyor?
Kraliyet Taç Giyme Törenleri Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 7 Gerçek
İngiliz Kraliyet Ailesi İçin Çalışan Dadıların Uyması Gereken 7 İlginç Kural
Kaynak: 1